USA får ikke sensitive info om passasjerer

Oslo (NTB-Geir Lillesund): Amerikanske myndigheter får likevel ikke tilgang til sensitive opplysninger om flypassasjerene til og fra USA.

Publisert
Sist oppdatert

Dermed har europeiske flyselskaper vunnet en stor seier over USA. Som ledd i sin terrorberedskap ønsket amerikanerne å få direkte tilgang til flyselskapenes bookingsystemer og sensitive opplysninger om flypassasjerenes eventuelle sykdommer, handikap eller matønsker om bord i flyene til og fra USA.

–Dette er en god nyhet. Vi har vært skeptisk til å levere fra oss slike opplysninger, sier pressetalskvinne i Scandinavian Airlines i Norge, Siv Meisingseth, til NTB.

Innfri på kort tid

Det var ved påsketider at USA tok opp med EU-kommisjonen at de ønsket mest mulig av informasjoner om de personene som har bestilt flybilletter til og fra USA. Flyselskapene fikk rundt regnet en måned på seg til å forberede dette. Både SAS-gruppen og de øvrige europeiske flykonsernene reagerte umiddelbart på kravet, som de fant urimelig ut fra bestemmelser om personopplysninger. Selskapene måtte spørre hver enkelt passasjer om deres helsemessige tilstand, noe som ble karakterisert som problematisk både for passasjerene og for flyselskapets ansatte. Et annet forhold var at det ville ta tid å få slike informasjoner innpasset teknisk i bookingsystemene.

Datatilsynene i Norge, Danmark og Sverige stilte seg positive til det amerikanske kravet, under forutsetning av at passasjerene selv samtykket i at slike sensitive opplysninger ble gitt videre.

Ubestemt tid

Etter flere måneders tautrekning mellom EU-kommisjonen og amerikanske myndigheter, er det nå oppnådd enighet om hvilke opplysninger USA kan få lese seg til fra flyselskapenes bookingsystemer. Disse informasjoner skal behandles konfidensielt av USA. Dette kan være data om blant annet flypassasjerens reiserute og kredittkortnumre.

–Vårt ankepunkt har hele tiden vært at det ikke har vært riktig å gi videre sensitive opplysninger, selv om vi selvsagt vil bøye oss for de pålegg som EU-kommisjonen vil komme med. Nå har vi inntrykk av at kravet fra USA er utsatt på ubestemt tid. Vi vet selvsagt ikke om det kan komme opp igjen, sier Siv Meisingseth i Scandinavian Airlines.

De amerikanske myndighetene hadde opprinnelig gjort det klart for selskaper som SAS, Lufthansa, Air France og British Airways at de sto i fare for å miste trafikkrettigheter på USA dersom de lot være å innfri de amerikanske kravene. På sin side så selskapene for seg rettstvister og millionsøksmål fra passasjerer som ville reagere på om opplysninger om deres helsetilstand ble brakt videre.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer