USA tar ikke chipen

Uten velfungerende magnetstripe får du ikke brukt kortene dine i USA.

Riper i plasten? Vi merker ikke lenger like fort at magnetstripen får gjennomgå. Foto: Kristina Picard
Riper i plasten? Vi merker ikke lenger like fort at magnetstripen får gjennomgå. Foto: Kristina Picard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn er glade i USA, og spesielt New York har vært et populært reisemål for nordmenn det siste året.

Skal du til USA på ferie, bør du imidlertid være oppmerksom på en viktig ting: Kortteknologien ligger langt etter norske forhold. I USA tar de nemlig overhodet ikke betalt med chip-løsningen på kortet.

Det bekrefter Christina Lind i Visa Europe overfor DinSide. Også mange land i Europa har et stykke igjen før chip aksepteres over alt.

Alle norske debet- og kredittkort har også en magnetstripe du kan benytte, så hvorfor er dette et problem? Jo, fordi mange i dag ene og alene benytter seg av chipen når de betaler, og derfor ikke vet at magnetstripen på kortet kanskje ikke lenger fungerer.

>>> Derfor slutter kortet å virke

Mulig å betale

Helt umulig er det selvsagt ikke å betale selv om magnetstripen ikke skulle virke.
Enkelte butikker vil kunne taste inn kortnummeret ditt og ta betalt på den måten, og det er mulig å gå til nærmeste bank og ta ut penger der, men husk at dette kan være dyrt.

Pass på at magnetstripen på kortet ditt virker hvis du har planer om å gå bananas i New Yorks spennende butikker. Foto: Apple
Pass på at magnetstripen på kortet ditt virker hvis du har planer om å gå bananas i New Yorks spennende butikker. Foto: Apple Vis mer


Forhåpentligvis reiser du med flere kort i lommeboken, hvorav ett av dem kanskje har en velfungerende magnetstripe. Et annet alternativ er å låne penger av reisefølget.

Likefullt: Det er ergerlig å ikke kunne gjøre opp for seg på den måten man hadde planlagt ved turens start.

Og om du skal ha ut penger i en minibank i USA, så er du helt avhengig av at magnetstripen virker.

Slik ble Knut Espen svindlet i NY

Slik sjekker du

Men hvordan vite om magnetstripen fortsatt virker? Har du først chip, blir du bedt om benytte den i betalingsterminalene rundt i butikkene.

Norske minibanker er heller ikke lenger egnet som sjekksted fordi samtlige nå skal være oppdatert med nytt utstyr som velger chipavlesning i stedet for magnetstripen.

Parkeringsterminaler er et sted hvor du kan forsøke å bruke kortet ditt for å se om magnetstripen virker. Her er foreløpig ikke chip-avlesing implementert. Mange bensinstasjoner ligger også etter på implementering av chip. Prøv å stikke inn kortet i pumpen før du tanker for å se om magnetstripen virker.

Vil du være på den sikre siden, kan du selvsagt bare be banken om å sende deg et nytt kort før du drar. Er kortet ditt utslitt, skal du få nytt uten ekstra kostnad fra banken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer