USA vil ha væpnede vakter på fly

USA vil ha strengere regler for flytrafikken over Atlanteren, og vil ha væpnede vakter på flyene.

Publisert
Sist oppdatert

Bushadministrasjonen legger press på EU-landene for å godkjent strengere sikkerhetstiltak på flyturer over Atlanteren. USA ønsker å plassere væpnede vakter på amerikanske passasjerfly som flyr til og fra Europa. Det skriver den britiske avisen The Guardian.

Presser med visumplikt

Dersom ikke EU-landene går med på de nye reglene, kan USA velge å innføre visumplikt for europeere. I dag trenger ikke vest-europeere dette for å reise til USA.

USA vil ha væpnede vakter på alle amerikanske fly som krysser Atlanteren. Foto: Colourbox
USA vil ha væpnede vakter på alle amerikanske fly som krysser Atlanteren. Foto: Colourbox Vis mer


En EU-ansatt uttalte til avisen at skrivet bushadministrasjonen har sendt til EU krever at EU skal utlevere personlig informasjon også over passasjerer som flyr over USA, men ikke lander der (aktuelt dersom man skal til Mellom-Amerika eller Karibia), dersom EU-borgere skal kunne reise visumfritt til USA i fremtiden.

I tillegg skriver The Guardian at USAs innenriksdepartement i løpet av noen måneder vil innføre et nytt system for europeere som vil reise til USA, der de må søke om innreisetillatelse via internett før de bestiller flybilletter.

Oppdager ikke bomber

Allerede i dag må flyselskapene overlevere amerikanske myndigheter informasjon om passasjerene og hvor de skal bo når under oppholdet før flyet lander i USA.

Bushadministrasjonen ønsker også informasjon også om ikke-reisende som kommer inn på områder som bare er for reisende fordi de for eksempel skal hjelpe barna sine, eller eldre eller syke slektninger ombord på USA-flyet.

Sier nei

Hovedparten av EU-landene har så langt ikke gått med på de nye kravene til USA. Noen av de nye øst-europeiske EU-landene har imidlertid stilt seg positive. Dette er hovedsaklig fordi dersom disse nye reglene blir vedtatt, vil også øst-europeiske EU-medlemmer kunne reise til USA uten visum. I dag må de ha visum for å få komme inn i landet.

EU vil ha fingeravtrykk av reisende

Brussel oppfordrer nå de vestlige EU-landene til ikke å signere avtalen. Dersom USA står på sitt, kan det ende med at EU vil kreve visum for amerikanske borgere som vil inn i EU-området.

Det finnes allerede i dag tilfeller der transatlantiske fly har med seg en væpnet vakt ombord. Dette skjer uten at passasjerene vet om det.

Kilde: The Guardian


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer