Usannsynlig morsom europatur

I ”Fra Hammerfest til Istanbul. Verken Her Eller Der” er det Europa som får gjennomgå av den amerikanske reiseskribenten Bill Bryson. Han har nok en gang skrevet en nesten skremmende morsom bok.

Usannsynlig morsom europatur
Publisert
Sist oppdatert

En utmerket test på hvor bra eller dårlig en reiseskribent er, får man når vedkommende beskriver et sted man kjenner særdeles godt. Da blir det raskt avslørt hvorvidt han/hun virkelig setter seg inn i det som omtales, i hvilken grad han bare er morsom og/eller en kjedelig bedreviter.

Således er Bill Brysons ”Verken Her Eller Der. Fra Hammerfest til Istanbul” et utmerket utgangspunkt for å vurdere en av verdens mest kjente reiseskribenter. Her begynner nemlig historien i Oslo, hvor den stakkars mannen blant annet prøver å veksle om reisesjekker til norske kroner. Kassereren i Kredittkassen på Karl Johan vil ikke helt gå med på at William McGuire Bryson, som det stod i passet, var den samme som Bill Bryson, navnet på reisesjekkene. Etter å ha kranglet til seg penger, får Bryson vite at han ikke har billett på bussen til Hammerfest:

”Det må være en misforståelse, vær så snill og se en gang til”. Jenta studerte passasjerlista. ”Nei, Mr. Bryson. Navnet Deres står ikke her.

Men jeg kunne se det, selv opp ned. ”Det står der. Nest nederst.”

”Å nei,” sa jenta bestemt. ”Der står det Bernt Bjørnson. Det er et norsk navn.”
”Det står ikke Bernt Bjørnson. Det står Bill Bryson. Bare se på løkken på yen og de to l-ene. Vær så snill da.” Men hun ville ikke høre på det. ”Når går neste buss hvis jeg ikke rekker denne?”

”Samme tid neste uke.”

Å, så fint.

”Hør her da, jeg bestilte på telefon. Hvis jeg ikke kommer med denne bussen, kommer jeg til å skrive noen or til sjefen din som vil hemme karrieren din for resten av dette århundret.” Dette skremte henne åpenbart ikke. Da slo det meg. ”Hvis denne Bernt Bjørnson ikke dukker opp, kan jeg få plassen hans?”. ”Ja visst.”

På jakt etter nordlys

Bryson kommer seg endelig til Hammerfest, og blir i byen i fjorten trøstesløse dager for å se nordlyset. Mesteparten av tiden er været på sitt aller verste, og da blir det jo mye TV-titting. Dette skjedde mens vi fortsatt bare hadde en kanal her i landet. ”Det beste man kan si om norsk fjernsyn, er at det gir en opplevelse av dyp bevisstløshet uten de bekymringene og bryet som ellers følger med.”

Etter endelig å ha fått glimtet nordlyset, er det klart for en ny 30 timers busstur, tilbake til Oslo. Der bor han på et hotell hvor han stuepiken hver dag legger igjen en pakke Bio Tex Blå, en ”minipakke for ferie, hybel og weekend”, ifølge bruksanvisningen. Bryson brukte mye tid på å lukte og eksperimentere med innholdet, han var ikke helt sikker på det det var "til å vaske klær, gurgle eller rense toalettskålen.”

Etter hvert kommer han seg videre, først tilbake til England, så til Paris og videre ned gjennom Europa. Boken har egentlig to parallelle historier gjennomgående, den ene er beskrivelsen av selve turen, den andre av hvordan det var å oppleve Europa første gang sammen med en asosial kompis på begynnelsen av syttitallet. Begge deler forøvrig like underholdende.

Bill Bryson er en strålende reiseskribent. Han klarer å skrive intelligent om de enkelte stedene, samtidig som han altså er usannsynlig morsom. Mens reiseforfattere flest drar omkring med nesten skremmende selvsikkerhet og tilsynelatende er totalt uredde, har Bryson angst for det meste. Men han klarer å gjøre narr av sine egne fordommer, tabber og tanker, og er egentlig på sitt aller beste når han virkelig våger å beskrive ting som de er: ”Brussel er en alvorlig stygg by, full av vått søppel, bulevarder på størrelse med motorveier og sølete byggeplasser.” Eller om hamburgere i Sverige: ”Jeg betalte en liten formue for en hamburger av den typen som får deg til å lure på dette kunne markere starten på en lang periode i respirator. Å si at det smakte dritt, ville være å fornærme all avføring.” Om Italia: ”Landet har en sosial struktur på nivå med en bananrepublikk, men det utrolige er at det blomstrer. Økonomien er nå den femte største i verden, og det er simpelthen forbløffende tatt i betraktning det kroniske rotet. Hvis de hadde hatt japanernes arbeidsmoral, ville de vært verdens herskere. Gudskjelov har de ikke det. De har det for travelt med å bruke sin voldsomme energi på de behagelige bagatellene i hverdagen – barn, god mat og krangling på kafeer – og det er akkurat slik det skal være.” Eller ”Alt ved Liechtenstein er latterlig.” Osv...

Han har forøvrig også mye pent å si om mange steder, bare så det er sagt.

Skremmende

Denne boken kan egentlig anbefales av flere grunner, selv om den altså egentlig er 12 år gammel. For det første er den strålende for alle som skal ut og reise til europeiske storbyer – eller til Hammerfest midt på vinteren. For det andre er den ganske enkelt en skremmende morsom bok, uansett hvor man har tenkt å tilbringe feriene sine. Bill Bryson er noe av det morsomste som finnes, og dersom man skreller bort fyrens angstfylte forhold til det meste, kan man også lære littegrann om de stedene han besøker. Anbefales.

Bokfakta

Bok: Verken her eller der. Fra Hammerfest til Istanbul.
Forfatter: Bill Bryson
Forlag: Gyldendal
Pris: 299 kroner

Verktøy for reiselyst


Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer