Flyreise

Uskikkelige passasjerer mister gullkortet

Et av verdens største flyselskap slår kraftig ned på uønsket adferd om bord - og du kan risikere inndragelse av bonuspoeng og fordelskort også på norske flyvninger.

LUFTIG: Det går ikke an å åpne flydørene mens flyet er i lufta, og det er nok mange uregjerlige reisende (som du kan lese om i saken under) glade for. Da kan de i alle fall ikke bli kastet ut før flyet har landet... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har gjerne opplevd at en av dine medpassasjerer har utagert om bord i flyet mens dere har vært på vingene?

Det kan oppleves svært ubehagelig, både for de øvrige passasjerene og kabinpersonalet - dere er jo i lufta og har begrenset med plass den umulige passasjeren kan bortvises.

Mister bonuspoeng og -kort

Nå slår imidlertid amerikanske Delta Air Lines kraftig ned på slik uønsket adferd om bord, skriver Flysmart24.

Svært mange av passasjerene deres er medlem av selskapets lojalitetsklubb og sitter på massevis av bonuspoeng. De har gjerne også bonuskort i gull, platina eller diamant, fordi de har reist mye og dyrt - kort som gir innehaveren adgang til flyplasslounger, hurtigkøer, oppgraderinger om bord og annet.

Denne uka har derfor Delta laget en ny regel om hva som skjer når det skjer «beviselig krenkende adferd» av et medlem:

  • Først ryker oppsparte poeng i Sky Miles, samt eventuelt opparbeidede oppgraderingssertifikater (slik at passasjeren kan oppgradere seg til en bedre klasse om bord).
  • Deretter inndrar de selve bonuskortet - og det spiller ingen rolle om den som lager bråk har bonuskort av edleste sort, for statusen blir helt fjernet.
I LASTEROMMET: Ting må stables tett for at det skal bli plass til alt. Video: Mathias Loftås Vis mer

Kan skje på norske fly også

Dersom du sitter å tenker «only in America», må du tro om igjen.

SAS har nemlig ved flere tilfeller tatt fra kunder sine gull- og diamantkort grunnet dårlig oppførsel overfor selskapets ansatte i lufta.

Dette bekreftet SAS overfor Flysmart24 i mars 2018. Flyselskapet kunne ikke si nøyaktig hvor mange som var blitt nedgradert, men de tar ikke hensyn til den reisendes diamant- eller gullkortstatus når de reagerer - konsekvensene er dermed like for alle.

Passasjerer som skaper bråk om bord blir, nesten uten unntak, politianmeldt, understreker SAS.

Økt uro i lufta - dette skjer mest

Ifølge en undersøkelse fra Luftfartstilsynet blir det stadig mer fyll og bråk på norske passasjerfly, og på bare få år har antall tilfeller der besetningen har måttet håndtere rebelske passasjerer tredoblet seg, skriver Flysmart24 videre.

De vanligste uromomentene er røyking på toalett, trakassering av medpassasjerer og flybesetning, eller at passasjerer nekter å rette seg etter sikkerhetsinstruksjoner.

Luftfartstilsynet ser alvorlig på slik uønsket oppførsel og understreker at konsekvensene kan ende med at flyselskapene går til politianmeldelse og sivilt søksmål.

«Skylder på fylla»

Parat Kabinforbund har i forbindelse med uro-statistikken uttrykt bekymring for om bemanningsselskapene satser nok på å lære nyansatte flyverter og -vertinner hvordan de skal takle vanskelige passasjerer.

Selv om antallet tilfeller av bråk er lite i forhold til det store antallet reisende, kan hver episode for seg være dramatisk nok. Flyansatte mener mye av utviklingen kan knyttes til den lette tilgangen på alkohol på flyplassene, og at det av kommersielle hensyn har blitt mindre komfortabelt å være passasjer i trangere fly, skriver Parat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer