Utnytter dyr på det groveste

- Turistnæringen bidrar til å opprettholde dyremishandling...

Turistnæringen bidrar ofte til å opprettholde dyremishandling, sier Odd Harald Eidsmo fra Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Hans Kristian Krogh-Hansen
Turistnæringen bidrar ofte til å opprettholde dyremishandling, sier Odd Harald Eidsmo fra Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Hans Kristian Krogh-Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tyrefekting, okseløp, elefantshow - og rideturer, dansende bjørner, hanekamper og apekattopptredener. I de aller fleste land hvor nordmenn ferierer, vil underholdning med dyr være tilstede, og for mange turister blir det sett på som uskyldig moro. Men er det da tradisjoner eller dyretortur vi blir vitner til når vi er på ferie?

- Det finnes dessverre mange eksempler på hvordan turistnæringen bidrar til å opprettholde dyremishandling, sier Odd Harald Eidsmo, informasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen Norge, til DinSide Reise.

Tyrefekting – en turistnæring

Eidsmo sier at tyrefekting i Spania er et eksempel på dette. Han hevder at lokalbefolkningen ofte har liten interesse av tyrefekting, og at industrien drives nærmest utelukkende av inntekter fra nysgjerrige turister.

- Hvis man ønsker at langvarig tortur av okser skal opphøre, betyr det at man som turist må unngå å besøke denne type mishandling, fortsetter han.

DinSide Reises reporter har selv vært vitne til det mange spanjoler kaller en kunstform, men som enda flere motstandere mener er barbari av verste sort. Han satt igjen med blandede følelser etter tyrefektingen. Les hele saken og gi oss din mening om tyrefekting her.

Den nakne sannheten bak okseløpene

I Thailand blir eleganter ofte brukt til guideturer med turister. Er det dyreplageri eller en viktig del av turistnæringen? Foto: Astrid Mannion
I Thailand blir eleganter ofte brukt til guideturer med turister. Er det dyreplageri eller en viktig del av turistnæringen? Foto: Astrid Mannion Vis mer


Asia er verst

Det er asiatiske land som har de verste rullebladene når det gjelder behandling av dyr.

- Mange asiatiske land har fraværende eller svært mangelfullt vern av dyr. Dette innebærer at man gjerne opplever at dyr blir mishandlet eller truet til å underholde for at "eieren" skal få inn penger fra turister, fortsetter Eidsmo.

Eidsmos eksempler på dette er hundekamper, kamper mellom bjørn og hund, hanekamper, bjørner, aper og andre dyr som trues til å opptre eller danse og elefanter som er trent opp til å gå guidede turer med turister.

Sistnevnte er for eksempel svært vanlig i Thailand, som er et veldig populært reisemål blant nordmenn. Her er elefantshow svært vanlig, og tall fra People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), viser at rundt 3.800 av Thailands 5.000 utrydningstruede elefanter er eid av privatpersoner som tjener penger på å bruke dem i show og for turer med turister.

Ifølge PETA blir mange av disse elefantene trent opp i såkalte "camps" hvor de blir mishandlet for å lære seg å adlyde ordrer.

Bangkok: Slutt for elefantene

Advarer mot dyreparker

Turister utgjør også en stor del av livsgrunnlaget for dyreparker. Eidsmo mener dyreparker innebærer et uholdbart overgrep overfor dyr.

- Dyr har utallige behov, akkurat som oss, blant annet sosialt samvær med artsfrender og bevegelsesfrihet. Dyreparker gir dem ikke dette. Dyrene holdes innesperret på arealer som vanligvis er svært begrensede, både i areal og stimuli, sammenlignet med deres liv i vill tilstand. Dyrene har ingen mulighet til fri utfoldelse, men holdes fanget for menneskers underholdning, sier Eidsmo.

En reise blant menneskeetere

Ser du at dyr blir mishandlet eller behandlet dårlig imens du er på ferie, bør du gi beskjed til de lokale myndighetene.

- Det er essensielt at lokale myndigheter forstår at heller ikke turistene ønsker mishandling av dyr som turistmagnet. Du kan også varsle lokale og internasjonale organisasjoner som WSPA, fortsetter Eidsmo.

Ferie med mening

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer