Overnatting i rorbu

Utsikten som koster flesk

Skal du til Lofoten vurderer du sannsynligvis overnatting i rorbu, men hva får du egentlig for pengene?

Bygget for fiskere: Opprinnelig ble rorbuene bygget til å være sesongboliger for fiskere. Foto fra rorbuer på Å: Kathrine Salhus
Bygget for fiskere: Opprinnelig ble rorbuene bygget til å være sesongboliger for fiskere. Foto fra rorbuer på Å: Kathrine Salhus Vis mer
Publisert

Rorbuer symboliserer sommeridyll for mange, men opprinnelig ble de rødmalte trebyggene bygget til å være sesongboliger for fiskere.

For å gjøre avstanden mellom sjø og land så liten som mulig, slik at fiskeutstyret lett kunne fraktes fra båten og inn i hus, ble flere rorbuer bygget på påler i vannkanten.

Mange tenker derfor at rorbu automatisk har sjøutsikt, men hva du får avhenger av hvor mye du er villig til å betale.

Billigst uten sjøutsikt

– Mange velger det billigste alternativet og forventer å få sjøutsikt, sier Ingvild Jensen, booking manager ved Eliassen rorbuer.

De tilbyr rorbuer i ulike prisklasser på Hamnøy i Lofoten, der de dyreste har den beste plasseringen. De har sjøutsikt, mens de rimeligste alternativene ikke har det. Prisene på deres rorbuer strekker seg fra 1490 til 2990 kroner per natt.

Dagmar Gylseth driver Sakrisøy rorbuer i Lofoten, og forteller at overnatting hos dem koster fra 1895 kroner til 3295 kroner per natt. Også her er de billigste rorbuene uten sjøutsikt.

– Hva får man ekstra hvis man velger en dyrere rorbu?

– Våre ytterste rorbuer er nyoppsatt med helt nytt kjøkken. Badet er hypermoderne, og så er beliggenheten ekstra fin. Det er utsikt rett mot Reinebringen, forteller hun.

Ifølge Gylseth er rorbuene på Sakrisøy et av de få familiestedene som er igjen i Lofoten, og som ikke er kjøpt opp av investorer. De ikoniske gule husene er ofte å se på reklamer for Lofoten i både inn- og utland.

– Alle er autentiske gamle hus som er bygd på 1800-tallet og renovert fra 1992 og fram til i fjor, sier Gylseth.

Beliggenheten avgjør: De ytterste rorbuene har høyere pris, da de både har sjøutsikt og utsikt mot Reinebringen. Foto av Sakrisøy rorbuer: Kathrine Salhus
Beliggenheten avgjør: De ytterste rorbuene har høyere pris, da de både har sjøutsikt og utsikt mot Reinebringen. Foto av Sakrisøy rorbuer: Kathrine Salhus Vis mer

Samkjørte i pris

Ved Reinefjorden Sjøhus erfarer de at prisene på rorbuer er ganske samkjørte over hele Lofoten. De mener utsikt, bostandard og nærhet til sjøen er de viktigste faktorene når det gjelder pris på rorbu.

Selv tilbyr de rorbuer som er tilpasset rullestolbrukere. Flere har blant annet elektrisk døråpner og fleksible løsninger på kjøkkenet.

Prisen på en rorbu med tre soverom ligger på rundt 4000 kroner per natt i sommersesongen. For høysesong vinter er prisen noen hundrelapper lavere.

De viktigste faktorene: Utsikt, bostandard og nærhet til sjøen er de viktigste faktorene når det gjelder pris på rorbu. Foto fra Reinefjorden Sjøhus: Kathrine Salhus
De viktigste faktorene: Utsikt, bostandard og nærhet til sjøen er de viktigste faktorene når det gjelder pris på rorbu. Foto fra Reinefjorden Sjøhus: Kathrine Salhus Vis mer
Sjøutsikt: Rorbua «Rostad» ved Reinefjorden Sjøhus har store vinduer og sjøutsikt. Prisen ligger på rundt 4000 kroner per natt. Foto: Kathrine Salhus
Sjøutsikt: Rorbua «Rostad» ved Reinefjorden Sjøhus har store vinduer og sjøutsikt. Prisen ligger på rundt 4000 kroner per natt. Foto: Kathrine Salhus Vis mer

– For sommersesongen og høysesong vinter, bør man booke rorbu så tidlig som man kan. Helst bør man booke mellom ett år og seks måneder før man reiser, sier hotellsjef Sofia Hanisch.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer