Utvelgelsen

Vært på pub i Christiania eller kaffebar i Amsterdam? Selv om du ikke har rørt narkotiske stoffer, kan du meget vel bli bedt om å kle av deg.

Publisert
Utvelgelsen
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Det er 400 overvåkningskameraer på Gardermoen.
Det er 400 overvåkningskameraer på Gardermoen. Vis mer

- Lukten av cannabis er spesielt sterk, og lett å kjenne, sier kontorsjef Paul J. Ask ved Kontrollkontoret Gardermoen, Oslo og Akershus Tolldistrikt.

På Gardermoen har de fire hundeekvipasjer som er godkjent for personsøk. Det vil si at hundene kan brukes til å snuse på mennesker. Tidligere ble de kun brukt til å lete etter narkotika i bagasje. Du kan møte disse hundeekvipasjene overalt – i ankomsthallen ved bagasjebåndene eller i grønn eller rød sone. Ask forteller at lukten av cannabis henger igjen i klær og bagasje – og at den kan sitte igjen lenge.

- Kan man risikere å bli stoppet dersom man har vært i for eksampel Christiania, selv om man ikke har røyket selv?

- Ja, lukten kan sitte i klærne lenge, så det kan man risikere. Selv om det har gått et par dager siden du var der, kan hunden lukte dette – hvis du ikke har gått ute i sterk vind de to dagene, da, forteller Ask. Og dersom hunden markerer ved siden av deg, er det svært sannsynlig at du må inn til kroppsvisitasjon og undersøkelse av bagasje, fortsetter Paul J. Ask.

- Kroppsvisitasjon – må man kle av seg, da?

- Ja.

Det hemmelige kontrollrommet

Bak dører bevoktet med adgangskort og koder finner vi det aller hemmeligste, utredningsrommet. Der overvåkes alt som foregår på flyplassen. Det finnes 400 kameraer plassert rundt på Gardermoen - det være seg ved veiene utenfor bygget, på parkeringsplassene og selvsagt i terminalbygget. Alle disse kameraene har man tilgang til fra dette rommet – så selv om du kommer deg gjennom tollen uten å se snurten av en blå uniform, betyr ikke det at du ikke er observert. Det kan også være sivilkledde tollere som iakttar deg allerede på broen når du går av flyet.

Målrettet

Men stort sett driver tollerne målrettede aksjoner, og hovedmålgruppen er de som smugler narkotika. I utredningsrommet følger noen med på overvåkningsskjermene, mens andre går gjennom passasjerlistene til ventede fly. Som oftest er det ikke tilfeldig hvem som blir oppfordret til å gjøre sitt fornødne på bakrommet i grønn sone.

I utredningsrommet samordnes tips, mistenkelige hendelser, informasjon fra politiet og utenlandske tollforbindelser, og man følger med på passasjerlistene for å fange opp de som er tatt for narkotikasmugling tidligere.

Rutinekontroll

Som oftest målrettet, altså – men de kan også drive ren rutinekontroll. Da legger de gjerne kontrollene til tidsrom hvor de oftest oppnår resultater – det vil si ettermiddag/kveld fremfor formiddagstimene.

Men hvordan ser tollerne på den ekstra brennevinsflasken du har med deg? Her kan du lese mer om sprit, penger og sigaretter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer