UV-varsling på SMS

Årets påske forventes å gi normalt sterk påskesol, noe nordisk vinterblek hud bør beskyttes mot. Heldigvis skal det bli enklere å verne seg. Norsk Institutt for Luftforskning (NILU), Statens Strålevern og Kreftforeningen samarbeider om UV-varsling og solingsråd du kan få på SMS til din mobil.

Strålingen er sterkere i høyfjellet enn i lavlandet, og er det nysnø blir strålingen ytterligere forsterket. Illustrasjonsfoto: Hallvard Nilsen
Strålingen er sterkere i høyfjellet enn i lavlandet, og er det nysnø blir strålingen ytterligere forsterket. Illustrasjonsfoto: Hallvard Nilsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi nordmenn ser frem mot påskesolen etter en lang vinter med korte, kalde norske vinterdager. Det føles godt å sitte i solsteiken på påskefjellet, men det er viktig å beskytte seg mot strålingen slik at en ikke blir brent. Solforbrenning og overdreven soling er som kjent de viktigste årsakene til hudkreft.

Nå har Norsk Institutt for Luftforskning (NILU), Statens Strålevern og Kreftforeningen videreutviklet UV-varsling og solingsråd-tilbudene sine, og du kan få motta disse på SMS direkte til din mobil.

Slik gjør du:

For å motta dagens UV-indeks med aktuelle solingsråd sender du
"UV [STEDSNAVN]" til 1963. Tjenesten koster 3 kroner per melding.

UV-indeksen beskriver hvor sterk UV-strålingen er der du befinner deg, og meldingen viser UV-indeksen midt på dagen, når solen normalt står på sitt sterkeste.

Mer fakta om tjenesten, mer detaljerte varsler og aktuell faktainformasjon finnes på Norsk institutt for luftforskning sine nettsider. Har du tilgang på Internett, kan du også sjekke UV-strålingen her.

Andre steder du kan finne mer informasjon, ser du her.

Med eller uten snø?

Det er viktig å merke seg at strålingen er sterkere i høyfjellet enn i lavlandet, og er det nysnø blir strålingen ytterligere forsterket. Dette har den nye SMS-tjenesten tatt høyde for. For steder som ligger høyere enn 500 moh gjelder meldingen for snø på bakken, mens tilsvarende for steder lavere enn 500 moh gjelder for bar mark. Vil du vite UV-indeks for område i lavlandet med snø, send "UV STEDSNAVN med sno", Hvis en vil vite UV-indeks i et område i fjellet uten snø, send "UV STEDSNAVN uten sno".

Vinterblek hud blir fort brent

Vinterblek nordboerhud kombinert med høyfjellsol og snø eller Syden-sol, er ikke gode kombinasjoner. Selv om solen ikke er aller sterkest i begynnelsen av april, kan uvant vinterhud få totalsjokk av påkjenningene. Slik unngår du problemene.

Andre nyttige tjenester

Statens strålevern, Statens forurensningstilsyn (SFT) og Norsk institutt for luftforskning (NILU) har et nettverk av ni stasjoner som overvåker naturlig UV-stråling i Norge.

 • Presentasjon av faktiske UV-målinger og typiske klarværsverdier

 • Varsel for dagene fremover og fakta om ozonlaget og UV-stråling
 • Del på beskyttelsen

  De fleste kvinner bruker dagkrem, og et økende antall av dem inneholder solfaktor. Fordelen med disse er at du får en solkrem som (forhåpentligvis) er tilpasset huden din – og ansiktet vil daglig være beskyttet mot de farlige UV-strålene. Men hvorfor ikke låne vekk litt av denne til din bedre halvdel eller eventuelle avkom? De er vel heller ikke så glad i å smøre fete klissete solkremer i ansiktet sitt om det ikke er høyst nødvendig.

  Les mer!

 • Slik beskytter du deg mot solskader.

 • Smarte teknoklær, blant annet noen med UV-filter

 • Det er ikke likegyldig hva du smører deg med. Mange solkremer slaktes i tester

 • Glem ikke øynene. Gode råd om hvilke solbriller du bør velge

 • Rynkekrem kan gi solskader

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer