Uvelkomne feriekamerater

Mygg og knott, lus og lopper, edderkopper og andre småkryp opptrer aldri i reisebyråenes glansede brosjyrer. Disse feriekameratene får du med på kjøpet, helt gratis, enten du vil eller ikke. Heldigvis betyr nærkontakt med innsekter sjelden noe annet enn ubehag.

Publisert
Sist oppdatert
Det er viktig å ta gode forholdsregler, sier Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo.
Det er viktig å ta gode forholdsregler, sier Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo. Vis mer


De kryper, de kravler, de stikker, de biter, de brenner. Det finnes mellom 10 og 25 millioner forskjellige arter av småkryp og innsekter, og noen av dem har lyst til å spise deg.

Insektbårne sykdommer

Ikke bare kan de være ekle å se på og fremkalle fobier av uante størrelser, de kan faktisk skade deg. Gunnar Hasle, lege, med reisemedisin som spesialfelt, kan fortelle oss at når det gjelder innsekter vi møter på ferie er det faktisk myggen vi bør være mest redd for.

- Mygg er smittebærer av sykdommer som for eksempel malaria, gulfeber, japansk B-encefalitt og dengeufeber, sier Hasle.

Du kan lese mer om myggen og hvordan du kan beskytte deg mot den her.

Araknofobia

Edderkopper er en annen liten skapning man godt kan holde seg unna. Men (dessverre) er det ikke alltid slik at det er de store edderkoppene, de som er lettest å få øye på, som er farligst.

Kravlende krek

Hvilket småkryp har du minst lyst til å møte på ferie? (Avsluttet)
Edderkopper(34%) 173
Flått(15%) 78
Hodelus(10%) 51
Mygg(10%) 49
Kakerlakk(9%) 47
Tetriatominae tegen(6%) 28
Tunefluen(4%) 18
Veggdyr(3%) 17
Lopper(3%) 16
Øyenstikker(2%) 11
Nattsvermer(2%) 9
Husmidd(1%) 7
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


De farlige tegene

I Latin-Amerika er det verdt å passe seg for noen typer teger, for eksempel triatominae tegene. De kan smitte deg med Chagas sykdom, som regnes som den mest alvorlige parasittsykdommen i Latin-Amerika. Tegene blir tiltrukket av sovende menneskers pust, og biter stort sett sovende mennesker. Chagas sykdom er direkte knyttet til fattigdom, fordi smittebærende teger trives best i de typiske leirhusene mange fattige bor i.

Naturens eget varslingssystem

Det er ikke bare insekter som stikker eller biter du bør bekymre deg for. Enkelte sommerfugllarver har hår som kan gi irritasjoner og allergiske reaksjoner.

- En god tommelfingerregel er å unngå kontakt med hårete og fargerike larver. Heldigvis har naturen sitt eget varslingssystem - jo sterkere farge de har, jo mer skadelig er de, sier Hasle.

Synes du dette høres ille ut?

Bare vent til du får se hva som bor i hotellsengene....

Har du vært på en særskilt insektsbefengt ferie? Her kan du advare andre mot å havne i samme båt!

Det er forresten ikke bare små dyr som kan være plagsomme, skadelige, eller til og med dødelige. Her kan du lese hvilke dyr du bør passe deg for på feriereisen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer