Uvelkomne feriekamerater

Mygg og knott, lus og lopper, edderkopper og andre småkryp opptrer aldri i reisebyråenes glansede brosjyrer. Disse feriekameratene får du med på kjøpet, helt gratis, enten du vil eller ikke. Heldigvis betyr nærkontakt med innsekter sjelden noe annet enn ubehag.

Publisert
Sist oppdatert

De kryper, de kravler, de stikker, de biter, de brenner. Det finnes mellom 10 og 25 millioner forskjellige arter av småkryp og innsekter, og noen av dem har lyst til å spise deg.

Insektbårne sykdommer

Ikke bare kan de være ekle å se på og fremkalle fobier av uante størrelser, de kan faktisk skade deg. Gunnar Hasle, lege, med reisemedisin som spesialfelt, kan fortelle oss at når det gjelder innsekter vi møter på ferie er det faktisk myggen vi bør være mest redd for.

- Mygg er smittebærer av sykdommer som for eksempel malaria, gulfeber, japansk B-encefalitt og dengeufeber, sier Hasle.

Du kan lese mer om myggen og hvordan du kan beskytte deg mot den her.

Araknofobia

Edderkopper er en annen liten skapning man godt kan holde seg unna. Men (dessverre) er det ikke alltid slik at det er de store edderkoppene, de som er lettest å få øye på, som er farligst.

De farlige tegene

I Latin-Amerika er det verdt å passe seg for noen typer teger, for eksempel triatominae tegene. De kan smitte deg med Chagas sykdom, som regnes som den mest alvorlige parasittsykdommen i Latin-Amerika. Tegene blir tiltrukket av sovende menneskers pust, og biter stort sett sovende mennesker. Chagas sykdom er direkte knyttet til fattigdom, fordi smittebærende teger trives best i de typiske leirhusene mange fattige bor i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer