Corona

- Vær klar over konsekvensen

Forsikringsselskapene er klare i sin tale: Dette må du være obs på om du skal utenlands.

REISEFEBER?: Etter nesten to år med pandemi er det nok mange som lengter sørover. Her fra Magaluf på Mallorca. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
REISEFEBER?: Etter nesten to år med pandemi er det nok mange som lengter sørover. Her fra Magaluf på Mallorca. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Til tross for økende coronasmitte verden rundt, ser det ut til at reiselystne nordmenn har tatt seg en tur utenlands. Forsikringsselskapet Gjensidige forteller til Flysmart24 at de opplever en voldsom økning i henvendelser fra fortvilte kunder som har fått utenlandsferien spolert av strenge karantenekrav.

Kommunikasjonssjef Ole Irgens ved Tryg forsikring forteller at de ser samme tendens.

- Jeg kan ikke tallfeste det nå, men det er det henvendelsene går på. Rådgivning og hva reiseforsikringen dekker, sier Irgens til Dagbladet søndag kveld.

Han fortsetter:

- Vi har sagt det i månedsvis; Vi fraråder ingen å reise, men vi sier at folk må være klar over konsekvensen karantenekrav i utlandet kan ha å si for ferien. Hvis du skal på skiferie i Sveits, men blir sittende på et karantenehotell i Zürich, blir det en litt annen ferie enn du hadde sett for deg. Dette kan skje fort.

- Det dekkes ikke

Man bestiller turen én dag, og drar som oftest ikke dagen etter. Det er veldig uforutsigbart hvilke tiltak som blir innført i de forskjellige landene, minner han om.

- Vi kan ikke si noe annet til de som sitter karantenefast i utlandet enn at dette ikke dekkes av reiseforsikringen, sier Irgens.

- Hva får man dekket om man blir «coronarammet» i utlandet nå?

- I utgangspunktet gjelder reiseforsikringen som normalt. Det vil si at hvis du blir syk av corona i utlandet, dekkes det av forsikringen. Hvis det innføres et reiseråd i et land, etter at du har bestilt en reise, får du dekket avbestilling.

CORONASERTIFIKATET: Med bare noen få tastetrykk får du coronasertifikatet lett tilgjengelig på mobilen din. I videoen viser vi deg hvordan! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Han påpeker at det for øyeblikket ikke er reiseråd i europeiske land, men i en del land utenfor Europa. Hvis du rammes av lokale tiltak mot corona i landet du reiser til, eller blir satt i karantene ved tilbakekomst i Norge og får utgifter som følge av dette, dekkes det ikke, opplyser Irgens.

- Hvis du skal reise til et land som har stengt ned, som eksempelvis ikke har åpne restauranter, barer eller skianlegg, blir ferien en helt annen enn du hadde tenkt. Det dekkes ikke.

Om du er nærkontakt av en coronasmittet og blir satt i karantene i utlandet, dekker forsikringen de merutgiftene som måtte påløpe.

- Men noen land sender folk rett på karantenehotell når de ankommer landet. Det dekkes ikke, sier Irgens.

Kan koste 100 000

Rådet fra Tryg til de som skal ut og reise, er at de forsøker så langt det lar seg gjøre å få ombookbare billetter eller billetter som kan avbestilles. Og at man ikke forhåndsbetaler hotell eller annet, slik at man ikke taper penger om man får ferien kansellert, sier han.

- Hvor mye kan det koste om man skulle være uheldig i utlandet i disse coronatider?

- Man kan jo tenke seg selv, med hele familien på fire med fly og hotell ... Det er lett å se for seg at det kan komme opp i 50-100 000 kroner. Det er en ganske stor økonomisk risiko å ta, sier Irgens.

Etter at omikronvarianten ble oppdaget, strammet mange land inn igjen.

- Rådet er at man må vurdere den risikoen man løper. Innenfor EU har man relativt god oversikt, men reiser du utenfor Europa, er det en annen verden. Det er andre regler og ting skjer på kort varsel. De nordiske landene ser ut til å være et relativt trygt valg, og det er kort vei hjem.

De som bestiller reise bør være klar over at ting kan endre seg betydelig fra bestilling til man skal reise, slår han fast.

- Mange tenker på vinterferien som nærmer seg nå. Men det er kanskje greit å vente litt til, før man risikerer mange titusenvis av kroner som går i vasken fordi landet plutselig strammet til, sier Irgens.

Oppsving de siste månedene

- Vi får veldig mange flere henvendelser hver gang det skjer noe nytt, enten det er nye reiseråd eller justeringer av regler og restriksjoner. Vi er Norges største på reiseforsikring, så hvis andre selskaper opplever en økning i antallet henvendelser, så får vi også det, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i If til Dagbladet.

Han forteller at If opplever veldig mye avbestillinger på grunn av karantene og isolasjon, samtidig som de har fått flere innrapporterte sykdomstilfeller fra nordmenn i utlandet.

- De siste to månedene har vi hatt et oppsving i antall nordmenn som blir syke på reise og coronatilfeller på reise. Både karantene for nærkontakter og isolasjon fordi man selv har blitt syk.

SVARER: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, tror vi bør leve med et høyere smittenivå enn i dag. Espen Rostrup Nakstad sier det kan få store konsekvenser. Vis mer

Han forteller at If ikke skiller på om det er corona eller annet når det kommer til hva som dekkes av reiseforsikringen.

- Hvis du blir plassert i myndighetspålagt karantene eller isolasjon i utlandet, har du dekning gjennom forsikringen. Da dekker vi det som heter nødvendige merkostnader til utvidet opphold og eventuelt forsinket hjemreise.

Om man skulle bli syk og trenger behandling på sykehus, dekkes dette også.

Reiseråd fra UD

Nå for tida får If mye henvendelser fra nordmenn i Spania og middelhavslandene, Kanariøyene, Thailand og USA, opplyser Handeland.

- Dersom et land ikke er berørt av et reiseråd fra UD ved avreise, har man full reiseforsikringsdekning på turen, selv om det skulle komme et reiseråd underveis. Men utgifter man får som følge av strengere lokale restriksjoner, eller som følge av at landet «stenger», dekkes ikke, sier han.

Her er UDs oversikt over land med reiseråd.

Et eventuelt opphold på karantenehotell ved hjemkomst til Norge regnes ikke som en uforutsett og akutt utgift, og er derfor ingenting en forsikring skal dekke, opplyser Handeland.

På spørsmål om selskapet ikke anbefaler utenlandsreiser for øyeblikket, svarer han:

- Det er norske myndigheters jobb å komme med anbefalinger om reise. Vi har fokus på å hjelpe folk hvis noe skjer og komme med god informasjon om hva de bør tenke på før bestilling og avreise. Foreligger det ikke reiseråd fra UD på landet eller området man skal reise til, har man lov til å dra, og selvsagt få full forsikringsdekning på reisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer