Redningsaksjoner

- Vær så snill

Gjør dette med båten i dag. Spar hundretusener.

GJØR DET NÅ: Ta med en tusj og skriv ditt navn og telefonnummer i båten. Foto: Odd Roar Lange
GJØR DET NÅ: Ta med en tusj og skriv ditt navn og telefonnummer i båten. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Denne uka skjedde det igjen: Det ble startet en stor redningsaksjon etter at det ble funnet en tom kajakk drivende i sjøen.

Hver sommer rykker redningstjenesten ut på oppdrag etter at det er funnet en jolle, en kajakk, en kano eller surfebrett i sjøen.

FLATT BATTERI: Framover vil nok mange bilister oppleve at de ikke får start på bilen, da kan det være lurt å ha dette trikset på lur. Video: Rune Korsvoll. Vis mer

Etterpå viser det seg at det bare er en farkost som har slitt seg og driver omkring på sjøen uten av det er noen som er i nød eller har kommet til skade.

Nå kommer Hovedredningssentralen med en bønn:

- Vær så snill å merke gjenstandene med navn og telefonnummer. Det kan hindre mange unødige og store redningsaksjoner.

Men, aller først: Vi er svært takknemlige for at folk er raske og melder fra når de finner joller, kajakker, kanoer, SUP eller seilbrett drivende i sjøen.

Det gir oss mulighet til raskt å sette i gang søk og redningsoperasjoner, sier Andreas Ingsøy, som er vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralens avdeling for Sør-Norge (HRS-S).

Ikke alvorlig

- Ofte viser det seg, heldigvis, ikke å være en alvorlig hendelse. Men at gjenstanden har slitt seg under slep.

Dette skjer særlig når det er dårlig vær, og det er ikke alltid at den som står for slepet er klar over at de har mistet noe.

- Det at folk blir oppfordret til å merke farkoster, slik at vi kan lett finne og komme i kontakt med eier, det er noe vi støtter fullt ut. Det er nesten litt rart at mange ikke tenker på å merke tingene sine. Det er jo ofte store verdier vi snakker om her, sier Eva Brekke, avsnittsleder ved sjøtjenesten i Oslo politidistrikt.

GJØR DET I DAG: Har du merket jolla og seilbrettet med navn og telefonnummer? Foto: Odd Roar Lange
GJØR DET I DAG: Har du merket jolla og seilbrettet med navn og telefonnummer? Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Tomme båter

- Vi har opplevd flere situasjoner hvor det har blitt satt i gang leteaksjoner, etter at det kommer inn meldinger på tomme båter som blir funnet drivende og vi klarer ikke å finne eier på båten.

- Ellers finner vi av og til seilbrett, kajakker og andre småbåter, ja store også, som lett kunne vært gitt tilbake til eier hvis det var merket. Istedenfor havner mange av disse tingene på auksjon til slutt for vi klarer ikke å finne eier. Politiet har en plikt til å ta hånd om hittegods, og det påfører oss store kostnader å oppbevare dette. Som regel veier ikke salgssummen på auksjon opp for denne kostnaden, sier Brekke.

Merk tydelig

- Det vil være til stor hjelp dersom slike gjenstander merkes med kontaktpersonens navn og telefonnummer. Det gjør det mulig for oss å kontakte dem for å avklare om det er behov for assistanse eller redning, sier Ingsøy.

En redningsoperasjon er både kostnadskrevende og ressurskrevende. En leteaksjon i forbindelse med en slitt jolle kan gå på bekostning av en annen og reell situasjon.

- Derfor er det viktig at de finner fram tusjen og merker jolla eller de andre farkostene med kontaktinformasjonen. Det vil være til veldig stor hjelp for både oss og politiet.

Småbåtregister

- Redningsskøytene rykker ofte ut på oppdrag til førerløse båter og i mange tilfeller er ikke disse registrert. I noen tilfeller resulterer dette i større leteaksjoner med mange ressurser hvor man handler ut i fra at det kunne vært personer ombord som nå er savnet, sier Rikard Bjørklund, operasjonsleder i Redningsselskapet til DinSide.

- Finner man et registreringsnummer på båten kan man raskt ringe eier å få opplysninger som kan avlåse eller fortsette leteaksjonen. Redningsselskapet oppfordrer alle til å registrere sine båter i småbåtregisteret.

UT PÅ LETING: Redningsskøytene på ofte ut på aksjoner fordi en tom jolle eller en kajakk er funnet drivende i sjøen. Foto: Odd Roar Lange
UT PÅ LETING: Redningsskøytene på ofte ut på aksjoner fordi en tom jolle eller en kajakk er funnet drivende i sjøen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Statistikk

- På nåværende tidspunkt føres det ikke statistikk over slike type oppdrag, men det er noe vi jobber for å få på plass for å synliggjøre disse tilfellene, sier Bjørklund.

- Kan man få et erstatningskrav dersom man unnlater å merke jolla eller kajakken?

- Jeg er ikke kjent med at slike hendelser medfører erstatningskrav, men det kan fort bli aktuelt dersom det utvises uaktsomhet. Dette er noe politiet får avgjøre.

Har du et tips om småbåter til meg?

Har du et tips om småbåter til meg?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reisejournalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om småbåter, kajakk, seilbrett og lignende? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer