Været:

Værfast i ei uke: - En prøvelse

Turen skulle vare ei helg. Så kom uværet og kanselleringene. - Vi føler oss glemt av Widerøe, sier Marthe Nancy Refsahl.

LAAAANG TUR: Marthe Nancy Refsahl og to venner skulle til Andenes på hyttehelg. Nå har de sittet værfast på hotell i ei uke. Foto: Privat
LAAAANG TUR: Marthe Nancy Refsahl og to venner skulle til Andenes på hyttehelg. Nå har de sittet værfast på hotell i ei uke. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Kortstokken har fått kjørt seg. I tillegg har vi gått turer for å prøve å ikke bli helt gale her.

Det sier Marthe Nancy Refsahl. Siden mandag har hun og to venner sittet værfaste på Andenes.

Hytteturen som skulle vare ei helg, har for lengst passert ei uke.

- Vi kom opp hit fra Oslo på fredag, og skulle reise ned igjen mandag. Men hele uka har gått uten at vi har kommet oss hjem igjen, forteller Refsahl til Dagbladet.

LEKNES: Det er vanskelig nok å hanskes med uværet «Ingunn» på land. Her lander et Widerøe-fly på Leknes flyplass i Vestvågøy kommune onsdag kveld. Reporter: Edward Stenlund Video: Håvard Horn. Vis mer

- Hadde håpet å få mer hjelp

Hjemreisen skulle gå via Tromsø, men på grunn av uvær har nesten samtlige flyginger blitt kansellert. Samtidig som stormen har økt på, har frustrasjonsnivået vokst hos reisefølget.

- Vi føler oss glemt av Widerøe. Vi dro til flyplassen mandag morgen og skjønte at det trolig ble kansellering. Selvsagt har vi forståelse for at været skaper utfordringer, men vi hadde håpet å få mer hjelp til ombooking og et tydelig svar på hva vi kan forvente å få av refusjon for utleggene vi har hatt, sier Refsahl.

Les hva Widerøe svarer lenger nede i artikkelen.

De tre ble henvist til hotell, og har fått dekket overnatting og frokost. Utover det har alt av måltider vært lagt ut for.

Lørdag ettermiddag venter reisefølget spent på om de får dra hjem med neste fly, eller om det nok en gang blir utsettelse.

- Det har vært noen perioder med oppholdsvær i løpet av uka, så det har gått et og annet fly. Men foreløpig har vi ikke fått være med noen av disse, sier Refsahl til Dagbladet.

HARSTAD: Uværet «Ingunn» skaper problemer torsdag. I Harstad kunne Erikke Paulsen og Frank Edqvist se biler smelle inn i hverandre og et veiskilt kollapse over veien. Reporter: Edward Stenlund. Video: Frank Edqvist. Vis mer

Møt opp innen 20 minutter

Onsdag fikk de tre reisende beskjed om at de kunne bli med på neste fly. Ifølge vennene var meldingen at de da måtte møte opp på flyplassen innen 20 minutter. På tidspunktet var de ute og gikk tur - dermed gikk muligheten i vasken. De rakk rett og slett ikke å hente bagasjen og komme seg til flyplassen i tide.

Hotelloppholdet har heller ikke gått på skinner. Torsdag gikk strømmen i over et halvt døgn.

- Det har vært en prøvelse og tålmodighetstest. Andre som har vært her kortere enn oss har også fått bli med fly uten at vi har fått tilbud. Vi skjønner at været ikke kan gjøres noe med, men vi har oppsøkt Widerøe flere ganger og bedt om hjelp, sier Refsahl.

BEKLAGER: Kommunikasjonssjef i Widerøe, Catharina Solli. Foto: Widerøe/NTB
BEKLAGER: Kommunikasjonssjef i Widerøe, Catharina Solli. Foto: Widerøe/NTB Vis mer

Widerøe: - Vi er lei oss

Dagbladet har vært i kontakt med Widerøe, som sier at flyplassen på Andenes i Vesterålen er særdeles utsatt og at det har vært mange kanselleringer.

- Det er beklagelig at Refsahl har havnet midt i dette og blitt utsatt for disse gjentakende kanselleringene, sier kommunikasjonssjef i flyselskapet, Catharina Solli, til Dagbladet.

I tillegg til å være rammet av ekstremvær, forteller hun at flyplassen i en periode ble stengt, da de mistet strømmen. Dette ga driftsproblemer den følgende dagen også.

- Været er uforutsigbart og vi er lei oss for at vi ikke har kunnet fly henne til Tromsø på et tidligere tidspunkt, sier Solli.

Refsahl har ifølge kommunikasjonssjefen mottatt totalt ni meldinger fra flyselskapet denne uka, der de ifølge henne forteller at flygingen er kansellert, årsak til dette og videre presenterer nytt ruteforslag.

- Hva kan hun forvente å få refundert fra Widerøe, utover hotell og frokost?

- Transport til og fra flyplassen og 300 kroner i mat, i tillegg til frokost på hotellet. Jeg kan ikke svare på hva hun har krav på utover dette fra sitt reiseforsikringsselskap.

Solli sier hun ikke kan svare på hvorfor andre enkeltpersoner har kunnet reise tidligere.

- Vi har kunder som benytter samme hotell, men som skulle/skal til andre destinasjoner enn Tromsø. Uten konkrete eksempler kan vi ikke svare på hvorfor enkeltpersoner har kunnet reise tidligere. Refsahl skal til Tromsø, og hun har bodd på hotell med kunder som blant annet skal til Evenes. Om flyet går fra Andenes, via Evenes og så til Tromsø er full fra Evenes til Tromsø vil hennes med-hotellbeboere kunne reise fra Andenes til Evenes om det var deres endelige destinasjon. Og hun har kanskje ikke fått reise fordi flyet er fullbooket fra Evenes til Tromsø. Vi kan forsikre om at vi ikke har glemt henne, men gjør hva vi kan for å få henne trygt hjem så fort vi kan. Vi er veldig glade på hennes vegne at hun nå skal få fly til Tromsø nå i ettermiddag, etter altfor mange dager på reise.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart