Væskeforbudet kan være ulovlig

Beslaglegging av parfymer, sprit og vann er ikke lovlig, hevder generaladvokat i EU.

Publisert
Sist oppdatert

Dyre parfymer og kremer, vannflasker og edle dråper med sprit – mange av oss har opplevd å bli fratatt minst en av disse på grunn av de strenge sikkerhetskontrollene på flyplasser.

Nå hevder imidlertid Eleanor Sharpston, generaladvokat ved EU-domstolen, at beslagleggingen som har funnet sted de siste fem årene, har skjedd uten rettslig grunn, skriver svenske Göteborgs-Posten.

Hemmelig EU-lov

EU loven som ligger til grunn for listen av forbudte artikler, har vært hemmelig i fem år, og ble offentliggjort først i august i år. Ifølge Sharpston kan ikke medborgere forventes å følge hemmelige lover.

Tar betalt for plastposer i sikkerhetssjekk

Ingen passasjerer liker å bli fratatt drikkevarene sine i sikkerhetskontrollen. Foto: Colourbox
Ingen passasjerer liker å bli fratatt drikkevarene sine i sikkerhetskontrollen. Foto: Colourbox Vis mer


Grunnen til at sikkerhetsreglene har kommet til EU domstolen, er østerrikeren Gottfried Heinrich, som ble kastet av et fly i Wien i 2005 på grunn av at han hadde en tennisracket med seg om bord på flyet. På dette tidspunktet var ikke listen over forbudte gjenstander på fly ennå blitt offentliggjort. Heinrich gikk derfor til en østerrisk domstol, som henviste saken videre til EU domstolen i Luxemburg.

Dersom loven ugyldiggjøres vil spørsmålet om passasjerers rett til erstatning for det de har blitt fratatt også sannsynligvis bli et hett tema.

Vil fjerne forbudet

Britiske myndigheter og sikkerhetssekslapet ved britiske flyplasser jobber nå for å fjerne væskeforbudet på fly. Allerede neste år ønsker de at det skal bli slutt på at passasjerer ikke kan ta med vannflasker, parfymer og kremer som håndbagasje på flyet.

I dag sier væskereglene at passasjerer ikke kan ta med mer enn maks en liter væske, og at hver væskebeholder ikke kan inneholde mer enn 100 ml.

45-60 flasker sprit beslaglegges daglig

Søppeldunkene på Gardermoen flommer daglig over av ulovlige flasker og beholdere. Selv om de fleste reisende vet om forbudet, fylles 12 søppeldunker daglig med dyr kosmetikk og drikke som må kastes. Hver dag må folk sette igjen mellom 45 og 60 flasker sprit, vin, øl, konjakk og likør. Og alt som blir tatt fra oss, blir ødelagt, forteller Sofie Bruun, pressetalskvinne ved Oslo Lufthavn til DinSide.

Vi tok med 25 tonn væske i sikkerhetskontrollen

Har du en uvanlig historie fra sikkerhetskontrollen du vil dele med oss? Tips oss på reise@dinside.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer