Væskeforbudet kan være ulovlig

Beslaglegging av parfymer, sprit og vann er ikke lovlig, hevder generaladvokat i EU.

Publisert
Sist oppdatert

Dyre parfymer og kremer, vannflasker og edle dråper med sprit – mange av oss har opplevd å bli fratatt minst en av disse på grunn av de strenge sikkerhetskontrollene på flyplasser.

Nå hevder imidlertid Eleanor Sharpston, generaladvokat ved EU-domstolen, at beslagleggingen som har funnet sted de siste fem årene, har skjedd uten rettslig grunn, skriver svenske Göteborgs-Posten.

Hemmelig EU-lov

EU loven som ligger til grunn for listen av forbudte artikler, har vært hemmelig i fem år, og ble offentliggjort først i august i år. Ifølge Sharpston kan ikke medborgere forventes å følge hemmelige lover.

Tar betalt for plastposer i sikkerhetssjekk

Grunnen til at sikkerhetsreglene har kommet til EU domstolen, er østerrikeren Gottfried Heinrich, som ble kastet av et fly i Wien i 2005 på grunn av at han hadde en tennisracket med seg om bord på flyet. På dette tidspunktet var ikke listen over forbudte gjenstander på fly ennå blitt offentliggjort. Heinrich gikk derfor til en østerrisk domstol, som henviste saken videre til EU domstolen i Luxemburg.

Dersom loven ugyldiggjøres vil spørsmålet om passasjerers rett til erstatning for det de har blitt fratatt også sannsynligvis bli et hett tema.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer