Vaksineblanding gir reisetrøbbel

Har du blandet, kan ferien ryke.

SKAL DU TIL USA? New York er en favoritt blant nordmenn. Men i USA regnes du ikke som fullvaksinert med vaksineblanding. Foto: NTB
SKAL DU TIL USA? New York er en favoritt blant nordmenn. Men i USA regnes du ikke som fullvaksinert med vaksineblanding. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som har fått en dose Moderna og en Pfizer i armen? Planlegger du ferie i utlandet?

Da må du sjekke om du regnes som fullvaksinert dit du skal. For det er nemlig flere land som ikke anerkjenner blanding av visse vaksiner. Dette kan blant annet føre til innreisekarantene og hyppig testing.

Ikke fullvaksinert

Skal du til Storbritannia, regnes du ikke som fullvaksinert hvis du har fått en dose Moderna og en dose Pfizer. Det skriver regjeringen på sine nettsider.

USA krever også at du har fått samme vaksine to ganger for å regnes som fullvaksinert.

- Ethvert land står fritt til å innføre tiltak og restriksjoner for å forsøke å hindre videre smitte. Innreisereglene i ulike land vil ofte variere og kan endre seg på kort varsel på grunn av den uforutsigbare smittesituasjonen. Hver enkelt reisende må derfor sørge for å sette seg godt inn i hva som gjelder i det landet man planlegger å reise til, sier kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i UD til Dinside.

Appen og nettsiden Reopen EU kan være et godt utgangspunkt, men sjekk med lokale myndigheter dit du skal for å være helt sikker

Dersom du ikke regnes som fullvaksinert i landet du reiser til, må du sjekke nøye hva du skal gjøre. Noen land krever negativ covid-test for at du skal kunne gå på restauranter for eksempel.

Enkelte steder må du i innreisekarantene. Da kan hele ferien ryke på karantenehotell.

FHI skriver på sine nettsider mer utfyllende om hva som gir grønt lys i det norske coronasertifikatet, og blått på EU-sertifikatet.

Les den lille skriften

Det er heller ikke sikkert at reiseforsikringen dekker avbestilling. Med andre ord: Sjekk det som står med liten skrift før du bestiller reisen. Sjekk at du regnes som fullvaksinert og sett deg godt inn i reglene som gjelder for landet du reiser til.

Vær også oppmerksom på at reiseregler kan endre seg raskt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer