Vaksinerte slipper karantenehotell

Regjeringen innfører midlertidig ordning fra i morgen av, men barn slipper ikke karantenehotell.

STRAKS KLART: Coronasertifikatet er bare noen dager unna. I mellomtiden slipper vaksinerte å gjennomføre karantene på hotell. Foto: Gorm Kallestad / NTB
STRAKS KLART: Coronasertifikatet er bare noen dager unna. I mellomtiden slipper vaksinerte å gjennomføre karantene på hotell. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På en pressekonferanse onsdag informerte helse- og omsorgsminister Bent Høie om det kommende coronasertifikatet. Planen er at dette er operativt i Norge allerede neste fredag, altså 11. juni.

– Jeg forstår godt at personer som er vaksinert eller har hatt covid stiller spørsmål ved hvorfor de må være på karantenehotell, sa Høie, men argumenterte med at det måtte være sånn fordi man ikke har hatt en sikker måte å bevise vaksinasjon på, og at det ikke er umulig å jukse.

Fra 11. juni vil vi altså ha et fullverdig coronasertifikat i Norge, som er basert på QR-koder som kan vises frem ved kontroll. Blant annet vil dette sertifikatet kunne brukes i fase tre av gjenåpningen, der man tillater større ansamlinger av folk dersom alle regnes som beskyttet, men det skjer ingenting med regelverket i det coronasertifikatet blir klart.

Barn slipper ikke

Barn slipper derimot ikke karantenehotell, ettersom de ennå ikke er en del av karanteneprogrammet. Det bekreftet Bent Høie til Dagbladet.

- Hvis du kommer med mindreårige barn som ikke er beskytta eller vært gjennom covid 19 må de på karantenehotell, da må voksne være med de, men det er noe vi ser på framover, forklarte Høie til Dagbladet.

Midlertidig endring

Regjeringen har imidlertid gjort en endring i innreisereglene i mellomtiden - fra klokka 12 i morgen, torsdag 3. juni, kan de som er vaksinert eller har gjennomgått smitte bevise det ved å logge på helsenorge.no om de skal passere grensa.

Du må enten være fullvaksinert eller ha fått første dose for minst tre uker siden. Ordningen gjelder dog kun vaksiner som er satt i Norge.

Og med det slipper de å gjennomføre karantene på karantenehotell. Fortsatt må de i karantene, men den kan da altså gjennomføres hjemmefra.

Fortsatt reiseråd

Helseministeren forventer at den nye ordningen vil gjøre at flere ønsker å reise utenlands, men understreker fortsatt at UD har utstedt et globalt reiseråd, og at det foreløpig gjelder til 1. juli.

Slik vil coronasertifikatet se ut når det kommer 11. juni. Den enkle visningen til venstre er til innenlands bruk, mens en utvidet versjon fra slutten av juni vil kunne brukes til reise på kryss av grensene i EU- og EØS-området. Denne delen gir informasjonen EU og de ulike landene vil kreve for å krysse landegrenser.
Slik vil coronasertifikatet se ut når det kommer 11. juni. Den enkle visningen til venstre er til innenlands bruk, mens en utvidet versjon fra slutten av juni vil kunne brukes til reise på kryss av grensene i EU- og EØS-området. Denne delen gir informasjonen EU og de ulike landene vil kreve for å krysse landegrenser. Vis mer

Det nye coronasertifikatet vil ha to ulike visninger - en enkel visning til bruk innenlands, samt en mer omfattende visning med detaljer om vaksinasjon og lignende - med QR-kode - som da etter hvert vil kunne brukes internasjonalt. Fellesløsningen innad i EU planlegges å være på plass i begynnelsen av juli.

Den enkle varianten, som viser «grønt» dersom man er regnet som beskyttet, og som for eksempel kan brukes på konserter i fase 3, vil også vise grønt i 24 timer etter at en negativ covid 19-test er registrert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer