Vannkaos i Alpene

Det har høljet ned på Østlandet den siste uken. Men det er ingenting mot vannmengdene som har lagt sin klamme hånd over sydligere deler av kontinentet vårt.

Flom herjer med både mennesker og veier i Sveits og Italia.
Flom herjer med både mennesker og veier i Sveits og Italia. Vis mer
Publisert

Vakre grønne åser, bratte skråninger fulle av beitende kyr om sommeren og Europas skiturister om vinteren. Alpene kan by på reiseopplevelser både i den varme og kalde årstiden. Men de avskogede fjellene og tynnbeitede skråningene er ikke spesielt motstandsdyktige mot vannmassene som de siste dagene har skyllet ned over områder i Sveits og Nord-Italia.

Skred tar liv

De siste dagene er det igjen tydelig at det ikke bare er snøskred som tar liv i alpine områder. Hele seksti centimeter regn på to dager har ført til flere jord- og leireskred i området. I den sveitsiske landsbyen Gondo, rett over grensen for Italia, er minst syv mennesker drept og 13 foreløpig savnet etter at et 40 meter bredt skred dro med seg en tredjedel av landsbyen.

Lenger syd, i Italia, har også flere mennesker mistet livet i ras og flom. Verst rammet er Aosta-dalen og Piemonte, som nå er erklærte katastrofeområder. I tillegg er Lombardi-området hardt rammet. Jordras og flomstore elver gjør fortsatt store skader på veier og kollektivforbindelser i Italia. Uværet har tatt liv så langt syd som Korsika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer