Vanskelig med visum til Russland

Har du lyst til å besøke Russland? I så fall bør du planlegge ferien i god tid. Ikke minst på grunn av stivbeinte visumregler.Tekst: Eirik Rønjum

Publisert
Sist oppdatert

Vanskelig med visum til Russland

 1. Her trenger du visum


Mens resten av Europa åpner sine grenser, er det fortsatt ingen spøk å få visum til Russland. Derfor bør du planlegge turen i god tid.

Dette trenger du

Reiser du gjennom en turoperatør, hjelper de deg å skaffe visum. Hvis ikke må du selv møte opp på Det russiske konsulatet. Visumsøknader sendt med posten godtas ikke.

Konsulatavdelingen til Den russiske ambassaden ligger i Drammensveien 74 i Oslo.

For å få visum må du ha med deg:

 • Pass
 • Utfylt søknadsskjema. Søknadsskjema kan du laste ned fra nettsidene til Det russiske konsulatet

 • Et passfoto av deg selv
 • Invitasjon/bekreftelse fra et godkjent russisk reisebyrå, en organisasjon eller privatperson.
 • Det tar deg 10 dager og koster deg 300 kroner å få dette stempelet i passet. Foto: Eirik Rønjum
  Det tar deg 10 dager og koster deg 300 kroner å få dette stempelet i passet. Foto: Eirik Rønjum Vis mer


  Bestill selv, spar penger

  Du bor billigst i Russland hvis du selv tar kontakt med hotellet du skal bo på. Enkelte reisebyråer kan komme til å fortelle deg at du er nødt til å bestille gjennom dem for å få visum. Ikke la deg lure.

  Russiske hoteller er alltid behjelpelige (mot et lite gebyr) med visumsøknaden din. Det eneste du trenger er en faks hotellet kan sende invitasjonen til.

  Vær tidlig ute

  Visum til Russland er ikke gratis. Prisen varierer etter hvor raskt du trenger stempelet i passet.

  Det billigste er å vente ti dager fra du leverer fra deg søknaden til du henter visumet. Da slipper du unna med 300 kroner. Det er imidlertid fullt mulig å få utstedt visum på dagen. Men da må du punge ut med 1.000 kroner.

  Det er altså penger å tjene på å være tidlig ute. Du bør også stå opp tidlig den dagen du skal levere søknaden. Konsulatet har kun åpnet tre timer om dagen – mellom klokken 9 og 12 – og køen av turister som trenger visum er ofte lang. Kommer du slentrende en halv time før stengetid, er det trolig for sent. I høysesongen (fra mai til og med august) bør du være på plass før konsulatet åpner for å være sikker på å få levert papirene.

  Endelig fremme …


  Etter noen kjedelige runder med russisk byråkrati, kan du endelig krysse grensen. Men med føttene trygt plantet på russisk jord, kan du ennå ikke nyte ferien i ro og mak.

  Ethvert russisk visum skal nemlig registreres senest tre arbeidsdager etter innreise. Og ikke glem det: Å reise ut av Russland med et uregistrert visum er kort og godt noe du ikke bør forsøke. Kanskje er du heldig og bare blir strengt irettesatt av grensevakten. Har grensevakten en mindre god dag, risikerer du å måtte betale flere tusen kroner i bot.

  Den gode nyheten er at hotellet du bor på har anledning til å registrere visumet for deg. Det tar ikke mange minuttene, men koster gjerne en symbolsk sum.

  Lettere i fremtiden?

  Mange nordmenn har vanskelig for å forstå de stivbente russiske visumreglene. Den russiske ambassaden antyder imidlertid at det i fremtiden kan bli enklere å reise til vår nabo i øst:

  - Russland foreslår å oppheve visumplikten for turister fra Schengen-området. Vi har ennå ikke fått svar på forslaget, sier Vladimir Isupov, rådgiver ved Den russiske ambassade til DinSide.

  >> Les vår reportasje fra St. Petersburg

  >> Hvilke land trenger du visum for å besøke?

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer