Våpen i alle former avslørt

Glemt eller gjemt? Sikkerhetskontrollens beslagrapport for 2011 inkluderer gjenstander som ikke er hva de gir seg ut for å være.

Her er noen av beslagene som er gjort på amerikanske flyplasser i 2011.
Her er noen av beslagene som er gjort på amerikanske flyplasser i 2011. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi hører tidvis om reisende som kommer seg gjennom sikkerhetskontroller på flyplasser med våpen, som kniver og pistoler. Men de faktiske beslagene hører vi mindre om. For eksempel blir 280 flasker med væske beslaglagt ukentlig på Gardermoen.

Nei, det er ikke en rosa mobiltelefon

Nei, det er altså ikke en søt, liten mobil, men en elektrosjokkpistol. Foto: TSA
Nei, det er altså ikke en søt, liten mobil, men en elektrosjokkpistol. Foto: TSA Vis mer


Men beslaghistoriene i Norge tangerer ikke det som rapporteres fra USAs Transportation Security Administration (TSA). I fjor ble det beslaglagt hele 1.200 skytevåpen ved landets flyplasser. Det tilsvarer flere enn tre våpen daglig. Og mange av disse er i tillegg ladd.

Det finnes også andre typer våpen, som i dagens verden ikke er forenelig med flyreiser. Den lille rosa mobiltelefonen som en kvinnelig reisende hadde med seg i Los Angeles for eksempel. Den viste seg å være et skjult elektrosjokkvåpen, og kvinnen fikk ikke reise videre før den sjokkerende mobilen ble etterlatt hos sikkerhetskontrollørene.

Pensjonist med pistol

Pistol i ankelhylster er muligens lett å glemme? Foto: TSA
Pistol i ankelhylster er muligens lett å glemme? Foto: TSA Vis mer


Mange av de som avsløres med ulovlige gjenstander medbragt, hevder at de rett og slett har glemt at de har dem med i bagasjen.

Hakket lenger gikk historien om 76-åringen som ble avslørt i kroppsskanner med en ladd pistol festet til ankelen. Han hevdet også å ha glemt at han hadde den på seg.

Les også: Nektet kroppsskanning, fikk ikke fly

Ti på topp

I TSAs egen blogg er nå årets ti på topp av beslag listet opp. Her er noen av årets mer spesielle funn fra USAs flysikkerhetskontroller.

Små slanger og skilpadder skjult i damestrømper, og gjemt i smuglerens bukser. Foto: TSA
Små slanger og skilpadder skjult i damestrømper, og gjemt i smuglerens bukser. Foto: TSA Vis mer

 1. C4-eksplosiver: En mann hadde skjult noen gram C4-eksplosiver i en tobakksboks i innsjekket bagasje. Han skulle ta det med hjem for å vise familien ... Den ulovlige bagasjen ble ifølge TSA avslørt av utstyr som detekterer spor av eksplosiver.
 2. Ankelpistol: 76-åringen som ville reise med pistol på ankelen endte på listens andreplass.
 3. 1.200 skytevåpen: Det store antallet ladde og uladde skytevåpen plasseres på tredjeplass.
 4. Ninjakniver i hul bok: TSA avslører stadig våpen som er forsøkt skjult. Som for eksempel ninjaknivene som lå i en hul bok. Neppe en spesielt vanskelig match for gjennomlysingsmaskinene på flyplassen.
 5. Nødbluss: Syv nødbluss med pistol ble funnet i håndbagasje. Ikke det som passer aller best i en flykabin ...
 6. Mobilt elektrosjokk: Kvinnen som reiste med en mobil som egentlig var et elektrosjokkvåpen, fikk reise videre etter at den rosa gjenstanden ble etterlatt i sikkerhetskontrollen.
 7. Landminer: Enkelte samler på de rareste ting. Muligens også passasjeren som reiste med landminer i innsjekket bagasje. De skal riktignok ha vist seg å være ufarlige, men flere fly ble forsinket etter at de avga spor av eksplosiver i bagasjesjekken.
 8. Kampsportvåpen: En reisende hadde skjult en "tactical spike", et kampsportvåpen som ikke er laget av metall, i sokken. Historien sier ikke noe om at vedkommende hevdet at han hadde glemt den, noe vi uansett ville hatt tungt for å tro.

 9. Vitenskapsprosjekt: Studentens hjemmelagde skoleprosjekt kunne til forveksling ligne en hjemmelaget bombe i røntgenmaskinene, og skapte dermed en smule tumulter, selv om det viste seg å være helt uskyldig.
 10. Slanger i buksa: En mann ble stoppet med hele syv slanger og tre små skilpadder skjult i buksene sine, innpakket i damestrømper. Slik skal man ikke reise med dyr, og det er også brudd på amerikanske lover som skal beskytte ville og truede dyr.
 11. En ting er farlige gjenstander, noe annet er det vi glemmer igjen, som stadig flere iPader ...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer