Våpen i luften

British Airways og KLM vil nå slippe til væpnede vakter på flygninger til USA.

Amerikanske myndigheter krever væpnede vakter om bord.
Amerikanske myndigheter krever væpnede vakter om bord. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

British Airways vil nå slippe til såkalte luftmarshaller på flygninger til USA om det kan vises til at sikkerheten forsterkes. BAs toppsjef Rod Eddington sier i den britiske avisen Independent at han ønsker seg vaktsomhet, men at det ikke må føre til unødig byråkrati.

- Forsinkelsene forrige uke var rimelige, spesielt siden 22 forskjellige byråer hevdet det var grunner til å sjekke passasjerlisten.

KLM også

Også nederlandske KLM varsler at det vil komme væpnede vakter på fly til USA. De kommer sannsynligvis til å satse på gummikuler eller bedøvelsesmiddel. Selskapet understreker imidlertid at det til enhver tid er pilotene som skal ha kommandoen over flyet. Ordningen skal utprøves i et halvt år, og starter opp i løpet av en måned, melder den danske avisen Politiken. De nederlandske vaktene har allerede fått opplæring i Tyskland og Israel.

Israelske El Al, østerrikske Austrian, sveitsiske Swiss og flere canadiske selskaper har per i dag vakter med våpen i kabinen.

USA-krav

Etter at en rekke flygninger til USA ble avlyst rundt årsskiftet, kom det krav fra Washington om å plassere væpnede vakter om bord på flygninger til USA som regnes å utgjøre en sikkerhetsrisiko. Mange selskap har imidlertid nektet dette, mellom andre SAS som ikke ønsker slike ordninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer