Våre drømmereisemål

Norsk natur og fjerne palmesus. Her er drømmereisemålene for DinSides reisejournalister.

Våre drømmereisemål
Publisert
Sist oppdatert

Navn: Inga Holst
Reisejournalist siden: 2001

Mma Ramotswe hadde et detektivbyrå i Afrika ved foten av fjellet Kgale… Før igjen var det Khamas land og løver med tørr vind blåsende i manken…

Omtrent slik åpner den Alexander McCall Smith sin serie om Damenes detektivbyrå nr. 1, hentet fra Botswana. Bokserien med strutser, krokodiller og løver på omslagene har blitt utrolig populær over hele verden. Og etter å ha forlest meg på detektivhistorier som handler om slemme trollmenn, bortskjemte skjønnhetsdronninger og protagonisten Mma Ramotswes fortryllende kjærlighetsliv, ja, så bare må, må, må jeg reise til foten av Kgale.

Glad gutt i Botswana.Foto: Andreas Doppelmayr  Foto: Andreas Doppelmayr
Glad gutt i Botswana.
Foto: Andreas Doppelmayr Foto: Andreas Doppelmayr Vis mer
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Navn: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Reisejournalist siden: 2006

Norge

Når jeg tenker på drømmereisemål, så tenker jeg på helt spesielle steder. Steder som ofte har gode forhold for en aktivitet jeg er glad i, eller noe helt eksepsjonelt med tanke på natur og kultur.

Det er vanskelig å peke ut favoritter, men når jeg tenker på norske farvann så må det bli Svalbard eller Lofoten. På Svalbard er det først og fremst den unike og ville naturen, og levemåten som vekker min nysgjerrighet. Hvem vil vel ikke reise på scootersafari inn i isødet og se en isbjørn mens de flotte dyrene fortsatt eksisterer?

I Lofoten er det aktivitetene som tiltrekker meg mest, selv om naturen også her er vill og vakker. Havfiske på Røst er regnet som noe av det beste i hele verden. Her kan du fange alt fra kjempesei til enda større kveite. I Unstad finner du kanskje en av Europas beste surfebølger når dønningene fra Nord-Atlanteren slår mot land. En kald, men vanvittig opplevelse.

Verden

Skal jeg velge et sted utenfor den norske kontinentalsokkelen, kan jeg ikke komme utenom noen av de stedene jeg allerede har vært. De fremstår fortsatt som drømmereisemål for meg personlig.

Min utelukkende største reiseopplevelse, som avhenger kanskje like mye av menneskene jeg traff som stedet i seg selv, er Påskeøya. Dette knappenålshodet helt sør i Stillehavet er verdens mest isolerte landmasse. Vi kjenner kulturen og de enorme statuene gjennom vår norske forsker Thor Heyerdahl. Det bor knapt 2.000 mennesker på øya, som blir kalt Rapa Nui av de lokale og utrolig vennligsinnede menneskene. Igjen finner vi noe av verdens beste dyphavsfiske og surfing i verdensklasse her.

Bølgene på Fernando de Noronha kan nå 4 meter i høyden på den ene siden av øyen, samtidig som det er flatt og fint for dykking på den andre. Et sant paradis!Foto:Hans Kristian Krogh-Hanssen
Bølgene på Fernando de Noronha kan nå 4 meter i høyden på den ene siden av øyen, samtidig som det er flatt og fint for dykking på den andre. Et sant paradis!Foto:Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Det samme gjelder en øygruppe med navn Fernando de Noronha som ligger i Atlanterhavet, utenfor Brasil. Hovedøyen er den eneste bebodde, og for å gi deg et inntrykk av hva du kan finne her, så gå inn på denne linken. Helt klart et sted jeg kommer til å reise tilbake til.

Foto: Frithjof Fure/Innovasjon Norge Foto: Frithjof Fure/Innovasjon Norge
Foto: Frithjof Fure/Innovasjon Norge Foto: Frithjof Fure/Innovasjon Norge Vis mer
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Navn: Stine Okkelmo
Reisejournalist siden: 2005

I Norge:Jeg er nesten flau over det, men jeg har ikke vært i Lofoten ennå - og det enda jeg har nordnorske aner... Hver gang jeg ser bilder fra Lofoten, blir jeg som forhekset. Jeg vil reise for å se midnattssola, for å vandre langs kritthvite sandstrender, og kanskje våge meg ut i det iskalde vannet. Jeg vil våkne av måkeskrik rett utenfor rorbua, og bli med en fisker ut på tokt. Jeg vil klatre opp på et av de bratte fjella som spretter opp fra havet, og sykle langs svingete veier til nærmeste fiskevær. Jeg vil ta en kald øl på kroa, og høre på skrønehistorier til tappekranen er tom.

I verden:

Våre drømmereisemål


En eller annen gang har jeg lyst til å dra til Mongolia og være med på ridetur over steppene. Nomadene i landet er ekte hestefolk, og lever fortsatt i pakt med naturen. De følger buskapen sin rundt på steppene på jakt etter det saftigste gresset, drikker hoppemelk, og bor i runde telt som de kaller ger. Jeg kan bare forestille meg følelsen av å galoppere i full fart over øde stepper som ingen ende vil ta. Får jeg sjansen til å dra til Mongolia neste sommer, kan jeg 1. august få med meg solformørkelsen, også.


Navn: Kristin Sørdal
Reisejournalist siden: 2002

Lofoten

Våre drømmereisemål

Klokken tikker mot midnatt, og fiskemiddagen blander seg med rabarbra- og jordbær-suppe, vin og konjakk idet vi spankulerer til rorbua fra restauranten på bryggekanten i Henningsvær. Midnattssola er i ferd med å sette seg over Lofotalpene. - Hva skal du nå vente oppe for ennå, lurer min reisekamerat, vi har da sett sola før. Men midnattsola over Lofotalpene er på langt nær det samme som å "se sola". Jeg klatrer ut på fyrholmen og venter. Sola siger. Lyset blir rødere og rødere. - Jøss, sier reisekameraten min, jeg er glad
for at jeg ventet, dette var verdt det. Lenge, lenge, lenge sitter vi på fyrholmen og beundrer det vakreste i verden, Lofotalpene badet i det rosa skjæret fra midnattsolen. Ja, selv vi blir rosa denne kvelden. Kanskje er det fordi vi satt der og stirret så lenge, at bildet har satt seg på netthinnen min. Når som helst, og det er ganske ofte i denne fjellfattige delen av landet som jeg bor, kan jeg hente frem dette bildet fra Lofoten. Det er et av mine favorittbilder. Og jeg må dit igjen, og igjen, og igjen ...

DinSide om Lofoten:
Elskelige Lofoten
Rafting i Lofoten
Jakten på "Lofottorsken"

Våre drømmereisemål


Tanzania og Krydderøya

Jeg vil krølle tærne i hvit sand, kjenne solen varme og føle pulsen gå i hvilemodus. Vekk med stress og jag, bare føle, lukte og være. Men jeg tar gjerne en opplevelse eller to med på kjøpet.

Tanzania er drømmen. En uke eller to til å utforske noen av det som skal være verdens deiligste strender på øya Zanzibar, også kjent som krydderøya. Når roen har senket seg og feriefølelsen har inntatt alle kroppens kroker, tar jeg gjerne med opplevelser fra safari i Tanzania. Tenk å få se elefanter, sjiraffer, løver, hyener, villsvin, geparder, lodhester, fugler i det fri ...

DinSide om Tanzania:
Krydder for alle på Zanzibar
Kloakk i badeparadis
Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer