Våre favorittstrender

Journalistene i reiseredaksjonen har plukket ut sine strandfavoritter.

Prai da Rosa betyr "den rosa stranden". Et rosenrødt strandparadis.
Prai da Rosa betyr "den rosa stranden". Et rosenrødt strandparadis. Vis mer

Rosenrødt strandliv

Hans Kristian Krogh-Hanssen:
På Brasils sørkyst finner du strender til å dø for. Spesielt i delstaten Santa Catarina. To av mine absolutte strandfavoritter befinner seg nettopp her: Praia da Rosa og Guarda do Embau. Strendene ligger ikke så langt fra hverandre, og har alle omgivelsene som gjør en strand til et lite paradis. Praia da Rosa er likevel en mer sofistikert liten del av den brasilianske kystlinjen. Pousadane, lokale strandhoteller, er bygget oppe i åssidene rundt den absolutt glitrende stranden. Hotellene og pousadane er i seg selv utrolig fine, med en gjennomført høy standard. Noe som ikke er vanlig i Brasil. I helgene kommer gjerne fiffen fra storbyen Florianópolis hit for å slappe av i solen.

Stranden er også kjent blant lokale surfere. Gode bølger og kort vei til den ene strandbaren som befinner seg ved vannkanten, er midt i blinken etter en økt i vannet. Fra juni til oktober blir bukten på utsiden av strandparadiset forvandlet til parringsområde for vågehval. Da kan du se hval som velter i seg vannflaten fra stranden.

Se mer fra Praia da Rosa her...

Guarda de Embau er på langt nær like kommersiell som Praia da Rosa, men ligger bare noen mil lengre nord på samme kyststrekningen. Den lille fiskelandsbyen har likevel forandret seg en del de siste årene, og stadig flere velger å feire det brasilianske nyttår akkurat her. Små restauranter og pousadaer ligger klynget rundt noen få butikker i den brosteinsbelagte torget.

På kveldstid er du dømt til å flyte ut i romantikk, alene eller sammen med noen du er glad i. Da rusler du nemlig ut på den flotte odden som stikker ut i det dypblåe Stillehavet, setter deg på en av de enorme kulesteinene og ser på solnedgangen. En klassiker.

Rolig, praktfullt og deilig. Praia da Rosa.
Rolig, praktfullt og deilig. Praia da Rosa. Vis mer


Den hviteste sanden, det klareste vannet

Kim Arild Jansson:
På østkysten av Australia, utenfor den langstrakte staten Queensland, finner du verdens største sandøy. Fraser Island er en av Australias best besøkte øyer, og det er ikke uten grunn at øya lokker til seg tusenvis av backpackere og ferieturister hvert år.

Dypt inne i øyas regnskog finner du paradis: en kritthvit sandstrand med det klareste ferskvannet du kan tenke deg. Lake McKenzie er kanskje øyas mest populære og mest kjente ferskvannsoaser. Det er ofte mange mennesker her, men sammenliknet med turistplayaene i Syden, er det aldri trangt om plassen. Det skal ikke mye til for å finne en plass hvor du kan være i fred, og nyte den fantastiske stillheten på den store sandøya.

Drar du til Lake McKenzie i sommermånedene (november-februar) er vannet helt nydelig temperert, og det er fristende å bare ligge og duppe i vannet i timevis. Kystlinjen rundt Fraser Island frister også med deilig badevann, men med tanke på alle de sultne haiene som svømmer rundt øya, føles ferskvannet i Lake McKenzie ekstra godt.

Australia og Frasier Island er som kjent et strandkontinent. Her fra Lake McKenzie.
Australia og Frasier Island er som kjent et strandkontinent. Her fra Lake McKenzie. Vis mer


For å komme deg inn til det nydelige tjernet er du nødt til å hoppe på en turistbuss, eller leie deg en firehjulstrekker. Sistnevnte alternativ er absolutt å anbefale, men pass på at du ikke drar for sent på dagen. Lake McKenzie er nemlig en god kjøretur fra de fleste overnattingssteder, og det er vel ikke mange som har lyst til å bli værende igjen inne i regnskogen midt på svarteste natta, med sultne dingoer løpende rundt seg.

Synes du de fleste strender ser mer fristende ut på postkort enn i virkeligheten? Vel, bildene av Lake McKenzie lyver ikke. Her er faktisk sanden så hvit og vannet så fristende som bildene vil ha det til.

Les mer om Fraser Island her...

Zanzibar har vært i søkelyset for å ha kloakkproblemer, men vi opplevde strendene som fantastiske.
Zanzibar har vært i søkelyset for å ha kloakkproblemer, men vi opplevde strendene som fantastiske. Vis mer


Strand uten vann

Dag Erik Grøtnæs:
For ikke å utbrodere det noe nærmere; min strand har vann. Men på Zanzibars østkyst, ut mot det smaragdgrønne indiske hav, forsvinner vannet en gang om dagen. Forskjellen på flo og fjære på denne siden av øya er uvirkelig. Når Poseidon trekker armene til seg, kan du traske flere kilometer utover havbunnen hvor bølgene kun for en time siden slo inn for å holde deg unna.

Det går ufattelig fort. Først bader du, og så fort du har rukket å legge deg ned, brent deg litt i sola og lest fire kapitler i boka, må du gå langt for å finne vannkanten. Langt borte i det fjerne kan du se bølgene bryte. Skal du gå dit må du belage deg på å svømme inn. Du rekker aldri å gå tilbake før høyvannet beveger seg inn igjen. Tidsintervallet mellom lavvann og høyvann ligger på snaut seks og en halv time. Når vannet skal bevege seg over disse distansene skjer tilbaketrekningen, eller fremrykningen om du vil, bemerkelsesverdig fort. I løpet av oppholdet blir du minst en gang sittende å følge vannet ut og inn. Ja, du bruker en dag på å se dette, men hvor ofte ser du tilsvarende?

Strendene strekker seg rundt hele øya. Populært blant nygifte som søker postkortbildene å sende hjem. Zanzibar byr på noen av de vakreste strandomgivelsene du kan tenke deg. Sanden er finkornet, og enten du velger å gå til høyre eller venstre kan du bare glemme å finne enden.

Les mer om Zanzibar her...

Brasil er kjent for sine vakre strender. Her fra Ihla Grande.
Brasil er kjent for sine vakre strender. Her fra Ihla Grande. Vis mer


Verdens beste strand?

Stine Okkelmo:
En av verdens vakreste strender ligger på en bilfri paradisøy utenfor Brasils Costa Verde. Kritthvit sand som knitrer når du går i den, langgrunt og asurblått vann som holder 30 grader. Lopes Mendes skuffer ikke.

Flere kilometer bortover strekker den hvite sanden seg. Hit kommer du bare til fots. Her er ingen solsenger, skrikende unger, slitsomme solbrilleselgere eller innpåslitne strandløver. Ta med en god bok, høy solfaktor og noen småpenger til å kjøpe vann og snacks hos de fire-fem selgerne som står under palmetrærne der jungelen overtar for stranda. Nærmere paradis kommer du ikke.

Brasils paradisøy

Svømme med maneter i Hellas

Karoline Brubæk:
På en av de mindre besøkte greske øyene, Alonissos i Sporadene, tok jeg badebåt fra havnebyen ut til stranden Kokkinokastro. Navnet betyr det røde slottet, et navn som stammer fra den røde klippen som ligger ovenfor stranden. Selve stranden er ikke rød, men består av små, lyse rullesteiner, noe som gir et ekstremt klart vann. Vannet rundt Alonissos er for øvrig kjent for å være rent og egnet for dykking.

Hellas er kjent for sine mange fine strender...
Hellas er kjent for sine mange fine strender... Vis mer


Hvorfor denne stranden? En smule utilgjengelighet er alltid en bonus. Dessuten ble badeopplevelsen min i august for noen år tilbake krydret med en spesiell form for dyreliv: Stranden var nemlig hærtatt av små, gjennomsiktige maneter med glitrende tråder som reflekterte sollyset i regnbuespektret glans. Vanlige badeløver fant det muligens småekkelt, men med dykkemaske og svømmeføtter i strandbagen var det duket for nærkontakt med disse utrolig vakre saltvannsskapningene. Så fikk vi heller tåle at vi måtte tømme bortsvømte geleklumper ut av badetøyet etterpå …

Litt mer informasjon fra Beaches of Greece

Våre favorittstrender


Ved Europas ende

Nesten så langt vest man kan sette tærne i sand på fastlandet i Europa, ligger Praia do Guincho. Surfernes portugisiske strandfavoritt dypper seg i Atlanteren og har Sintrafjellene i ryggen. Hit kommer du deg lett fra Lisboa, og stranden ligger i hyggelig kjøreavstand fra vakre Sintra. Og selv om du ikke er en surfer, kan du glede deg over denne relativt uspolerte perlen med store sandstrekker der surferne og brettseilerne samler seg for å bryne seg på vinden og bølgene fra Atlanterhavet.

Det kan være vanskelig å få tatt noen svømmetak her på grunn av strøm og bølger, men mesteparten av året er vannet likevel så kaldt at du får nok kjøleeffekt av vassing.

Litt mer informasjon fra Bugbog og se bilder fra beachcam.

Våre favorittstrender


Syden i Norden

Du trenger ikke reise helt til Middelhavet for å finne hvite strender, gode solforhold og lunt sommervann. På Bornholm ligger Dueodde, med den hviteste og mest finkornede sand du kan tenke deg, av mange regnet som Danmarks beste strand. Parkeringen ligger godt inne bak dynene, og du ankommer stranden på plankestier mellom stråkledte klitter. Hvorfor liker vi oss her? Overraskende hvit sand, svært romslig og kort reisevei fra Norge – dette bør være en favoritt for barnefamilier.

Mellom danske bjerge og kritthvit sand

Det er flotte strender også i Norden også.
Det er flotte strender også i Norden også. Vis mer
Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer