Varsler eksplosjon av maneter

Norskehavet kan forvente seg en oppblomstring.

De er upopulære, og det blir stadig flere av dem. Foto: Karoline Brubæk
De er upopulære, og det blir stadig flere av dem. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De er ikke akkurat veldig populære skapninger, men det ser ut til at vi bare må forholde oss til at det stadig blir flere av dem. Manetene har nemlig gunstige levekår for tiden.

Global oppvarming, overfiske og forurensing får skylda.

Såpass gunstige forhold er det at brennmaneten pelagia noctiluca, som vanligvis holder til i Middelhavet, dukker opp lenger og lenger nord.

Den trives vanligvis bedre i varmere vann, og er ganske vanlig i Middelhavet. Her har den i løpet av de siste årene skapt problemer for badegjester i blant annet Italia og Spania.

Slik ser brennmaneten pelagia noctiluca ut. Foto: Colourbox
Slik ser brennmaneten pelagia noctiluca ut. Foto: Colourbox Vis mer


Den lille brennmaneten har tråder som brenner ganske kraftig, og dermed frister det lite med badeliv når en sverm kommer drivende inn mot strendene.

De siste års somre har pelagia noctiluca dukket opp med jevne mellomrom i britisk farvann. Der deler den boltreplassen med den "norske" brennmaneten, som egentlig heter cyanea capillata. Den koser seg også og dukker opp i store svermer når havvannet blir mer temperert.

- Vi har sterke indikasjoner på at vi vil se en sterk oppblomstring av maneter i Norskehavet og Irskehavet, sa Peter Richardson fra The Marine Conservation Society i Storbritannia til The Scotsman.

I tillegg til at havvannet er blitt varmere, får også overfiske og forurensing sin del av skylda.

Det betyr at vi antagelig kan vente oss en god del brennmaneter også i norske farvann i sommer. Det samme skjedde forøvrig i fjor også. Men foreløpig må vi bare forholde oss til den "norske" typen. Det har ikke vært observert noen av middelhavsbrennmaneten pelagia noctiluca så langt.

Og enn så lenge kan vi da bare håpe at sommervarmen kommer, for den "norske" brennmaneten liker dårlig havtemperaturer på 21 grader eller mer. Da forsvinner den ut på dypere og kjøligere vann.

Varmt vann er ingen hindring for fetteren fra Middelhavet, men som sagt har den ikke spredt seg til norsk farvann foreløpig.

Også flere glassmaneter

Det er ikke bare brennmaneter som blomstrer opp på grunn av global oppvarming. For en måned siden ble et atomkraftanlegg i Skottland nødt til å stenge fordi enorme mengder av glassmaneter sperret filtrene til kjøleanlegget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer