Varsler endring

Kan bli nye varer i hyllene.

ANDRE VARER: Det kan bli endring i vareutvalget på norske taxfree-varer. Foto: Martin Gramnæs
ANDRE VARER: Det kan bli endring i vareutvalget på norske taxfree-varer. Foto: Martin Gramnæs Vis mer
Publisert

Halveringen av tobakkskvoten på norske taxfreeutsalg har gått hardt utover omsetningen på norske flyplasser.

Nå åpnes det for å selge andre «Ikke-taxfree-varer» i disse butikkene, går det fram i et brev fra samferdselsminister Jon Ivar Nygård til Avinor.

Ifølge Haakon Dagestad, som er HR og kommunikasjonsdirektør for TRN Norway, som opererer det meste av taxfreesalget her til lands, er for eksempel kjeks en veldig viktig og stor kategori i andre land, men noe som ikke selges på taxfreebutikker i Norge, skriver Flysmart24.

Overfor nettstedet peker han også på muligheten til å for eksempel selge lokalproduserte varer, noe som er etterspurt av turister.

KJØLESKAPET, ELLER?: Her får du svaret på om du bør oppbevare sjokoladen i kjøleskapet, eller i romtemperatur. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

- Det kan være både mat som holder seg godt på flyturer og veldig lokale bakervarer, sier Dagestad, og legger til at han synes det er bra at det åpnes for andre varegrupper.

- Det skal veldig mye til å kompensere for halv tobakks-kvote, men salg av ikke-taxfree varer hjelper. Når man fjerner flere hundre millioner i inntekter på noen få ukers varsel, får det selvfølgelig store konsekvenser, sier Dagestad til nettstedet.