Varsler full togstans

Jernbaneforbundene går ut i politisk streik tirsdag. Alle tog på Østlandet vil stå i to timer fra klokka 11, blant annet Flytoget.

TOGSTANS: I morgen bør du legge togreisen utenom klokka 11 og 13. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
TOGSTANS: I morgen bør du legge togreisen utenom klokka 11 og 13. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ut og reise med tog i morgen, bør du legge reisen utenom tidsrommet mellom klokken 11 og 13.

Klokka 11 skal alle tog kjøre til nærmeste stasjon og bli stående der i to timer, melder FriFagbevegelse. Det settes ikke opp buss for tog under streiken.

Streiken skyldes at Norsk Jernbaneforbund (NJF) og Norsk Lokomotivmannsforbund mener regjeringen bryter Hurdalsplattformen og fortsetter konkurranseutsetting av jernbanen.

Det til tross for at regjeringen har varslet direktetildeling til Vy og Flytoget.

SKIFTER NAVN: NSB og Nettbuss samles under navnet Vy. Video: NTB Scanpix Vis mer

– Holder ikke løftene

– Regjeringen har ikke holdt det de har lovet, sier Rolf Ringdal, forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF).

– Folk må rett og slett klare seg uten toget i to timer. De får enten finne andre transportmidler eller slå tiden i hjel på en annen måte, sier han.

Forbundsleder Jane B. Sæthre i NJF sier at de har advart mot oppdelingen av togproduksjonen i og rundt Oslo.

– Vi streiker fordi vi er skuffet over at regjeringspartiene ikke følger opp jernbanepolitikken de gikk til valg på, sier Sæthre.

Nygård: Direktetildeling er riktig

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) svarer ikke direkte på kritikken fra jernbaneforbundene eller om det vil bli tatt noen grep som følge av den politiske streiken.

Nygård sier at regjeringen har stanset konkurranseutsettingen fordi det ikke er riktig verktøy for å utnytte den begrensede kapasiteten i jernbanen.

– Nå er Jernbanedirektoratet i gang med å direktetildele togtrafikken på Østlandet. I Norge er det to statlige aktører og vårt mål har vært å skape et best mulig tilbud for de reisende og ansatte i jernbanen, sier Nygård i en uttalelse sendt til NTB.

De to statlige aktørene er Vy og Flytoget.

– Det er Jernbanedirektoratet som under forhandlingene skal vurdere om målene for direktetildelingen best nås ved at togtilbudet tildeles ett eller to selskap, sier Nygård.

Vy: Dette er dine rettigheter

Vy opplyser at alle deres tog på Østlandet kommer til å stå stille fra klokken 11 til 13 tirsdag. Dette gjelder også Bergensbanen mellom Oslo og Hønefoss og Gjøvikbanen. Flytoget er også berørt. I tillegg vil togene til Vy Tog AS og SJ Norge på strekningene Oslo-Kongsberg/Hønefoss/Lillehammer stoppe, opplyser Bane Nor.

– Som følge av streiken blir det dessverre forsinkelser og innstilte avganger også i en periode etter at streiken er avsluttet, skriver Bane Nor.

To tog fra Go Ahead rammes av streiken.

– Vi setter opp alternativ transport mellom Kongsberg og Oslo for disse to togene, sier pressevakt Oda Riska i Go Ahead.

Vy opplyser at tog vil stoppe på nærmeste stasjon innen klokken 11 og stå stille fram til streiken er over klokka 13. Det blir ikke satt inn buss for tog eller annen alternativ transport for togene som blir påvirket av streiken.

– Velger du å ikke reise fordi toget ditt er påvirket av streik, kan du avbestille billetten innen avgang og få pengene tilbake. Dette gjelder også lavprisbilletter hvis billetten ble kjøpt før midnatt natt til 4. juni, skriver Vy.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer