Hellas

Varsler nødplan

Forbereder seg på rekordvarme de neste dagene.

UUTHOLDELIG: Varmen for turister som vil sole seg på den vestre stranden ved Paleohora på sørvest-siden av Kreta kan få det brennhett de neste dagene. Foto: Halvard Alvik / NTB
UUTHOLDELIG: Varmen for turister som vil sole seg på den vestre stranden ved Paleohora på sørvest-siden av Kreta kan få det brennhett de neste dagene. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert

Skal du reise på ferie til Hellas de neste dagene? Eller er du allerede på plass i den norske feriefavoritten?

Da må du forberede deg på en brennhet nyhet og lytte til advarselen fra greske myndigheter.

Greske myndigheter ber nå turister og innbyggere å forberede seg på en ukelang hetebølger der gradestokken viser over 40 grader. Dermed blir det like ille som for turister som ferierer i Spania.

VARMEPOSE: Fryser du mye? Alt du trenger er en sokk, litt ris og en mikrobølgeovn for å løse det problemet! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Endrer åpningstider

De ber innbyggerne være beredt på å jobbe fra hjemmekontor samt at populære turistattraksjoner, som så landets populære arkeologiske steder, må endre åpningstidene, forteller den greske turistsiden GTP.

Myndighetene har vedtatt en nødplan som skal settes ut i live når hetebølgen «Cleon» er ventet å treffe landet i løpet av onsdag.

Temperaturene i mange deler av Hellas forventes å nå opp mot 45 grader celsius på fredag og lørdag.

Gratis vann

Den greske kulturministeren, Lina Mendoni, vurderer nå muligheten for å stenge populære turiststeder hvis det anses nødvendig under den ekstreme varmebølgen, samt å lage skyggeområder rundt Akropolis samtidig som de distribuerer gratis vann til besøkende.

Hun ber også om økt patruljering på grunn av økt brannfare ved og rundt landets uerstattelige arkeologiske steder.

Gir ansatte fri

Det greske arbeidsdepartementet ber nå arbeidsgivere redusere arbeidsmengden for de ansatte, eller gi de ansatte helt fri i de varmeste timene mellom kl. 12.00 og 17.00, samt å la ansatte som tilhører høyrisikogrupper jobbe hjemmefra.

Når bedrifter stenger på grunn av varmen, vil det også påvirke ferien for reisende til Hellas.

Turister vil kunne oppleve at offentlig kommunikasjon ikke går som planlagt og at restauranter og barer uten luftkjølingsanlegg blir stengt.

Hett i hovedstaden

I Aten er det ifølge GTP allerede åpnet sju aircondition-områder som er åpne fra kl. 08.00 til kl. 20.00 og tilbyr lindring for innbyggere og besøkende.

Men det er ikke bare mennesker som sliter i rekordvarmen, Derfor har myndighetene også plassert ut 150 vannautomater for «herreløse dyr» rundt om i de greske hovedstaden.

Dyster rekord

Ifølge Reuters kan over 61 000 mennesker ha dødd som følge av varmen i 35 europeiske land i perioden fra slutten av mai til begynnelsen av september 2022.

Dette regnes som den foreløpig varmeste sommeren i Europa noensinne. Men denne sommeren kan rekorden bli slått.

Tips meg om hetebølgen i Ferie-Europa

Tips meg om hetebølgen i Ferie-Europa

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Er du på ferie og opplever hetebølgen akkurat nå? Har du et tips om hetebølge i Europa? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer