Hotell:

Vaskes én gang i året

Kjenner du hotellenes skitne hemmelighet?

PENT - MEN IKKE RENT: Pynteputer og sengeoverkast er noe av det som vaskes aller sjeldnest på hotellrommene. Foto: Odd Roar Lange
PENT - MEN IKKE RENT: Pynteputer og sengeoverkast er noe av det som vaskes aller sjeldnest på hotellrommene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Godt renhold er noe av det aller viktigste for at hotellgjestene skal trives.

Og hotellene strekker seg gjerne langt for å pynte opp slik at gjestene skal blir fornøyd

I flere år har det vært en økende internasjonal hotelltrend å pynte opp hotellsengene med fargerike pynteputer og med sengeteppe eller såkalte sengeoverkast (kort sengeteppe nederst på senga) for å gjøre rommet trivelig.

SKADEDYR: Disse tipsene bør du følge om du vil unngå å ta med deg veggedyr hjem fra ferien. Video: Embla Hjort-Larsen / Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer

Hemmeligheten

Men bak fasaden skjuler det seg en dyster hemmelighet. Mange hotell - både i Norge og utlandet - vasker ikke pynteputene og sengeteppene mer enn én gang i året.

Samtidig erkjenner de at det er vanlig at gjestene kaster både pynteputene og sengeteppet på gulvet.

Der blir det liggende fram til neste gjest, hvorpå puter og tepper fra gulvet ender uvasket tilbake på det rene sengetøyet senga.

TRENDY: Fargerike puter og tepper skal skape god stemning. Men hva skjer når gjestene får vite hvor sjeldent de vaskes? Foto: Odd Roar Lange
TRENDY: Fargerike puter og tepper skal skape god stemning. Men hva skjer når gjestene får vite hvor sjeldent de vaskes? Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Mange gjester legger skitne kofferter eller bager oppå sengeteppet eller sengeoverkastet.

Deretter havner både bagasjen og teppet på gulvet.

Andre legger seg gjerne på senga med skoene på, fordi sengeteppet fanger opp eventuell skitt fra skoene …

Vaskeriene

- Vi vasker vanligvis bare håndklær, duker, dyne-/putetrekk og laken. Disse hentes jevnlig og etter en fast avtale. Mens pynteputer og sengetepper bare hentes etter ekstrabestilling fra hotellet, sier daglig leder Kristian Gaaserud, i Sentralvaskeriet. Bedriften vasker tekstiler for store deler av det sentrale Østlandet.

- Det vanlige i Norge er at det er vaskeriet som eier tekstilene som vaskes, så når folk tror de stjeler et håndkle fra hotellet så er det i virkeligheten oss de stjeler fra. Unntaket er hotell som har egne navn og logoer på håndklærne.

- Hvor ofte vasker dere pynteputene og sengeoverkastene?

- De vaskes bare etter spesiell avtale, eventuelt av hotellene selv. Siden dette er utstyr de ikke har ubegrensede mengder av så anbefaler vi hotellene å vaske slike ting i lavsesongen, sier Gaaserud.

SKITTEN START: Trillekofferten havner på sengeteppet. Men teppet vaskes ikke ofte. Foto: Odd Roar Lange
SKITTEN START: Trillekofferten havner på sengeteppet. Men teppet vaskes ikke ofte. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Bekrefter

- Vi har ikke noe fast regel for hvor ofte pynteputene skal vaskes. De fjernes og vaskes dersom vi ser at det er flekker på dem. Ellers blir det gjort i lavsesongen, sier driftsdirektør Elisabeth Husøy i Classic Norway Hotels

- Det betyr én gang året?

- Som sagt, ved behov. Men, ja det kan være én gang i året.

DinSide har vært i kontakt med flere hotelldirektører ved de store hotellkjedene i Norge som forteller det samme.

Vasking av disse tekstilene skjer i beste fall hvert halvår, ofte så sjelden som én gang i året.

- Det er en en påstand som de (hotellsjefene - journ.adm) får stå for på sine hotell, sier seniorrådgiver Geir M. Økland ved Nordic Choice Hotel, som ikke svarer på spørsmålet om hotellkjeden vil fjerne pynteputene fra rommene.

«Periodisk vasking»

- Jeg kaster putene på gulvet og bretter sammen sengeteppet eller sengeoverkastet og legger det på en stol eller sofa. Jeg synes hele greia med pynteputer er uhygienisk, sier en erfaren hotellsjef til Dagbladet.

- Vi har ikke pynteputer hos oss. Når det gjelder senge overkast som er nederst på senga er disse ikke vattert og i vaskbart stoff slik at de kan vaskes når det behov. Disse vaskes i hotellets vaskeri, sier konserndirektør Morten Thorvaldsen, i Thon Hotels.

- Gode rutiner

- Dette inngår i det periodiske renholdet som gjennomføres flere ganger årlig på hotellene, sier distriktsdirektør for region Vest i Scandic Hotels, Nina Askvik, uten å gå i detaljer på hvor ofte det er.

- Hyppigheten varierer fra hotell til hotell avhengig av antall gjester. Renholderne bytter også ut slike gjenstander løpende dersom det er behov. Vi mener rutinene våre er gode, sier Askvik.

- Vi har fjernet pynteputene fra hotellsengene og byttet disse med gode og store hotellputer, men har fortsatt sengeoverkast på noen av rommene.

Og det er ikke meg imot dersom hele hotellkjeden velger å fjerne både pynteputer og sengetepper/-overkast for godt. Jeg tror gjestene vil like det, sier hotelldirektør Bodil Langerak ved Strand Hotel Fevik.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer