Vegaøyene vernet av UNESCO

For første gang på 19 år er et norsk kulturminne tatt med i UNESCOs verdensarv.

Publisert
Sist oppdatert

Vegaøyene er et av 13 nye områder som har kommet med på UNESCOs lister over verneverdig kultur- og naturarv. Øyområdet like syd for polarsirkelen får status som verdensarv på grunn av det unike kulturlandskapet som viser et samspill mellom natur og mennesker over lang tid. Det er lagt vekt på ærfugldrift og duntradisjoner.

- Det var med glede jeg mottok meldingen om at Vegaøyene har blitt tildelt verdensarvstatus. Ved at Vegaøyene nå har fått verdensarvstatus har Norge også fått et spesielt ansvar for kultur- og naturverdiene i området, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide i en pressemelding fra Miljøverndepartementet.

En av fem

Vegaøyene er den femte norske oppføringen på UNESCOs verdenarvliste. Bergstaden Røros, Urnes Stavkirke, Bryggen i Bergen og helleristningene i Alta står allerede oppført på listene.

Vegaøyene omfatter 1.037 kvadratkilometer med øyer, holmer og skjær. Havområdene mellom øyene er også med i vernesonen og områdeberegningen. Dette er det største norske området som har blitt tatt inn på UNESCOs lister.

Ekstern lenkeLes mer om Vegaøyene

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer