Pass på:

Veggedyrene blir med i mobilen

Kan koste deg 50 000 kroner i ferien.

VEGGEDYR: De lever av å drikke blodet vårt noen minutter hver natt. Det er ikke farlig å bli bitt, men bittene kan gi kløe og hevelser. Og de er veldig vanskelige og kostbare å bli kvitt, når du først får dem med deg hjem. Foto: Anticimex / Shutterstock / NTB / FHI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trodde du at veggedyr bare finnes på hotell i utlandet? Da skal du lese videre. For dette kan spare deg for flere titalls tusen kroner.
Hver sommer får nordmenn med seg veggedyr hjem fra ferien. Og det kan bli en meget kostbar affære å bli kvitt problemet.

- Det er veggedyr også i Norge, både på campinghytter, utleiehytter og hotell. Dette er det mange som ikke er klar over. Og når reiseaktiviteten øker så øker også problemer med veggedyr. Det er enkelt å forebygge mot veggedyr, men vanskelig å bekjempe. Veggedyr er nesten umulig å bli kvitt på egen hånd, sier markeds- og kommunikasjonsansvarlig Inger Kringlebotten i Norsk Hussopp Forsikring.

Biter: Veggedyrene jakter menneskeblod og biter deg gjerne mens du sover. Foto: Norsk Hussopp Forsikring
Biter: Veggedyrene jakter menneskeblod og biter deg gjerne mens du sover. Foto: Norsk Hussopp Forsikring Vis mer

Glemmer å sjekke

En ny undersøkelse viser at 18 prosent av oss, eller én av fem, sjekker hotellsengen, eller er påpasselig med hvor kofferten plasseres for å unngå veggedyr.

Dette kommer fram i undersøkelsen Norstat har gjennomført for Norsk Hussopp Forsikring. Her svarer nordmenn på hvilke tiltak de har gjort for å hindre skadedyr i boligen i løpet av de siste 12 månedene.

– Det er lurt å sjekke, og det kan spare deg for mye bry og store kostnader, fortsetter Kringlebotten.

Omfattende problem

Veggedyr har vært et økende problem i Norge de siste årene. Men som følge av mindre reising de siste 15 månedene sank antallet veggedyrskadesaker noe. Men til tross for at vi reiste mindre i fjor, viser tall fra Folkehelseinstituttet at veggedyr er et av skadeinsektene som oftest må bekjempes i boliger i Norge.

Øverst på lista kommer skjeggkre og svart jordmaur.

– Veggedyr er et av de mest plagsomme skadedyrene og blir gjerne med hjem i bagasjen etter overnattingsbesøk, sier Inger Kringlebotten.

Veggedyr lever av å suge blod fra mennesker og etterlater kløende stikk. Insektene er vanskelig å bli kvitt og i gjennomsnitt koster en bekjempelse rundt 30 000–50 000 kroner.
- Men det kan også komme opp i langt høyere summer, advarer Norsk Hussopp Forsikring.
– Vi forventet en nedgang i veggedyr siden færre reiste på utenlandsferie i fjor, men det er fortsatt et stort problem.

LYN- OG TORDENVÆR: Dette bør du gjøre for å sikre elektronikken i boligen når det lyner og tordner. Video: Embla Hjort-Larsen / DBTV. Foto: NTB Vis mer

Om undersøkelsen

  • På spørsmål om hvilke av følgende tiltak har du gjort de siste 12 månedene for å hindre skadedyr i boligen, svarer 18 prosent at de har undersøkt sengen på overnattingssted eller hotell etter tegn på veggedyr, eller vært påpasselig med hvor kofferten plasseres for å unngå veggedyr.
  • Undersøkelsen er gjennomført av Norstat for Norsk Hussopp Forsikring i mai 2021.
  • Den er gjennomført på web i et landsrepresentativt utvalg på 1015 respondenter.

Pass på mobilen

Men veggedyr kravler ikke bare inn i klær og kofferter. De finner gjerne også veien til mobiltelefonen eller datamaskinen.
Her finner de plass uten at du oppdager det, og så er skaden et faktum.
Sjekk pc og mobilcover, særlig hvis du har for vane å lade disse opp på sengekanten.
-Veggedyr elsker nemlig varme, og kan søke tilflukt i deksel/tastatur, forteller Inger Kringlebotten.

Finner plass: Veggedyrene kan finne plass i mellom mobiletelefonen og dekselet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Finner plass: Veggedyrene kan finne plass i mellom mobiletelefonen og dekselet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Fem tips for å unngå veggedyr

Fem tips for å unngå veggedyr
  • 1. Ikke legg kofferten eller klær oppå eller under hotellsenga. Sjekk også bager nøye hvis barna dine har vært på sommerleir, idrettsarrangement eller lignende.
  • 2. Sørg for å oppbevare bagasjen mest mulig lukket, og gjerne på en hylle når du er på ferie.
  • 3. Sjekk pc og mobilcover, særlig hvis du har for vane å lade disse opp på sengekanten. Veggedyr elsker nemlig varme, og kan søke tilflukt i deksel/tastatur.
  • 4. Sjekk rundt sengen og madrassen etter mørke ekskrementflekker. Finner du spor etter veggedyr, gi hotellet eller overnattingsstedet beskjed om problemet.
  • 5. Vask alle klærne dine når du kommer hjem, helst på 60 grader.
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer