Veien til januarsolen

Se hvor du bør reise for å finne solen i kalde vintermåneder.

Publisert
Sist oppdatert

Noen få soltimer per dag, om noen i det hele tatt, kan få selv den mest hardbarkede nordmann til å plukke frem flytabeller og reisehåndbøker. Og er det solen du jakter på, er soltimer det viktigste parameteret.

Klare soltimer

Soltimer defineres som timer der himmelen er så klar at man ser solen. Det måles ved at en utplassert krystallkule fokuserer solstrålene som brenner inn merker i et papir. Papiret med merkene danner så grunnlaget for beregningen av soltimer.

- Flest soltimer i Norge måler vi på Kjevik ved Kristiansand, forteller Gudmund Dalsbø ved klimaavdelingen hos Det norske meteorologiske institutt (DNMI). Det blir riktignok ikke gjort mange sånne målinger i Norge, men i Kjevik er det altså 1.820 soltimer i snitt i løpet av et år. Aller flest i juni, tett fulgt av juli. Et gjennomsnittsdøgn i juni på Kjevik kan by på litt over ni timer sol.

Soltimetallene er gjennomsnitt basert på data fra 30 års målinger.

Selv om Kristiansand har flest soltimer, må vi nordover for å finne det stedet i Norge som har flest skyfrie dager.

- Skibotn i Troms er det stedet i landet som har flest klare dager i løpet av et år. Gjennomsnittlig 88 døgn helt uten skyer, forteller Dalsbø. - Ikke langt unna finner vi det mest skyete stedet i landet. I Loppa på kysten av Finnmark er det i snitt 227 døgn med helt overskyet vær i løpet av året.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer