Veiing av passasjerer skaper reaksjoner

Korean Air sine planer om å veie passasjerer skaper reaksjoner. SAS og Norwegian har ingen planer om å henge seg på.

NYE REGLER: Det er ikke bare bagasjen som må veies på flere av Korean Air sine flyvninger den neste tiden. Foto: Reuters / NTB
NYE REGLER: Det er ikke bare bagasjen som må veies på flere av Korean Air sine flyvninger den neste tiden. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På flyplasser forventer de fleste at man må veie bagasjen i sikkerhetskontrollen. I Sør-Korea kan man derimot få seg en overraskelse de neste ukene.

Flyselskapet Korean Air skal nemlig begynne å veie passasjerer før de går om bord på flere av sine flyginger.

De nye kravene faller ikke i god jord hos alle. Selskapet skal ha blitt møtt av kraftige reaksjoner, og ifølge Business Insider har flere reisende bekymringer knytta til personvern og privatliv.

Innføringen skylles imidlertid ikke et ønske om å henge ut passasjerer for vekta deres.

Vil øke sikkerheten

- De anonyme dataene som samles inn vil bli brukt i undersøkelser. Det betyr ikke at overvektige passasjerer må betale mer, uttalte selskapet til Korea JoongAng Daily, ifølge Insider.

Kravet kommer fra landets myndigheter, og vil gjennomføres på de internasjonale lufthavnene Gimpo og Incheon.

Video som sprer seg i sosiale medier skal vise to menn stjele et mikrofly som styrtet i Lyngdal 26. juli. Vis mer

De innsamlede dataene skal bidra til beslutninger rundt hvordan de best kan fordele vekten, redusere drivstofforbruket og øke flysikkerheten.

Dataene må samles inn hvert femte år. Det er landets departement for landområder, infrastruktur og transport som står bak kravene.

Ser på andre metoder

Tonje Sund, pressekontakt i SAS, bekrefter til Dagbladet at de bruker andre metoder for å beregne vekt på flygingen.

- Vi har ingen planer om å veie passasjerene. Vi regner gjennomsnittsvekt basert på tre kategorier, som er voksne, barn og spedbarn. Vekt er viktig for å beregne drivstofforbruk, og bagasje går også inn under dette, forklarer hun.

Pressekontakt i Norwegian, Eline Hyggen Skari, sier til Dagbladet at selskapet ikke har planer om å veie passasjerer før ombordstigning.

Hun forklarer imidlertid at det er viktig å beregne den totale vekta, for å vite hvor mye drivstoff man trenger.

Selskapet ser på andre måter å kutte utslipp på.

- Vi fornyer flyflåten, arbeider for å øke andelen av fossilfritt drivstoff og optimaliserer hver flyging ved bruk av ny teknologi for vind- og værdata i sanntid i cockpit, forklarer Skari.

- Kan være skremmende

Fra 28. august til 6. september vil passasjerer på flere koreanske innenlandsreiser veies.

De som flyr internasjonale flyginger vil bli veid fra 8. til 19. september.

Selskapet har imidlertid bekreftet til koreanske medier at passasjerer som føler seg ukomfortable med veiingen kan gi beskjed til personalet for å slippe.

Tidligere i sommer gjennomførte Air New Zealand et liknende prosjekt på flere av sine flyginger, etter et krav fra luftfartsmyndighetene i landet. Også der ble passasjerer bedt om å plassere seg på vekta.

- Vi vet det kan være skremmende å stå på vekten. Vi ønsker å forsikre våre kunder om at målene ikke vises på en synlig skjerm. Ingen kan se vekten din - ikke engang vi, sa en representant fra selskapet den gang, ifølge CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer