Vannkoker på hotell

- Veldig ekkelt

Ryktet vil ha det til at det er folk som vasker trusene sine i hotell-vannkokeren.

FLERE BRUKSOMRÅDER: Noen vil ha det til at vannkokeren på hotellrommet brukes til andre ting enn å koke vann til kaffe og te. Foto: Kirsti Østvang
FLERE BRUKSOMRÅDER: Noen vil ha det til at vannkokeren på hotellrommet brukes til andre ting enn å koke vann til kaffe og te. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter to år med pandemi flokker folk til utlandet igjen (om de ikke har fått flyet sitt kansellert på grunn av flystreik).

Endelig kan man slenge seg ned på en stor og deilig hotellseng. Slappe av med et varmt bad i badekaret. Nyte en varm te eller kaffe med vannkokeren som hotellet har vært så spandable å utstyre rommene sine med. Eller bør du egentlig det ...

Vandrehistorie

Du har vel hørt om det ganske så ekle ryktet om hotell-vannkokere? Som går ut på at noen folk bruker den til å vaske trusene sine med. En urban myte, omtalte våre kolleger i KK det som i fjor.

I 2017 fikk Gizmodo det til å «koke» på nettet etter at de omtalte det angivelige fenomenet på bakgrunn av denne Twitter-meldingen:

Saken ble raskt plukket opp av en rekke medier, blant annet The Independent. For ja, flere i kommentarfeltene hevdet å kjenne til dette på et eller annet vis, typisk via en bekjent eller en bekjent av en bekjent, gjerne noen som jobbet i hotell- eller reiselivsbransjen.

En god gammeldags vandrehistorie, men er det noen sannhet i det?

På nettstedet Weibo, som er Kinas svar på Twitter, hevdet nemlig noen å ha bevis på at det faktisk forekommer.

- Livsfarlig

Og hvis så er tilfelle, hvorfor er det problematisk - utover at det er guffent å drikke noe fra samme sted som noen har vasket sine skitne underbukser?

I 2017 sa doktor Heather Hendrickson, som underviser i molekylær biovitenskap ved det naturfaglige fakultetet ved Massey-universitet Auckland, til Gizmodo, at det kunne være direkte livsfarlig.

- Det er veldig, veldig, veldig, ekkelt, sa hun.

Å koke noe dreper de fleste bakterier, men ikke alle. Disse kan potensielt være svært skadelige for andre personer om de kommer i kontakt med dem.

SMARTE HOTELLTIPS: Det er veldig irriterende når man ikke får det helt mørkt på hotellrommet, og når man forsover seg til hotellfrokosten, men ikke fortvil! Vi har løsningen på alle disse problemene! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Hendrickson nevnte spesielt Clostidium botulinum-bakterien som forårsaker botulisme.

- Disse forårsaker ikke sykdom hvis de blir fortært, men deres tilstedeværelse i visse miljøer kan medføre at de produserer et giftig stoff som i verste fall kan være dødelig, sa hun, ifølge Dagbladet - og kalte handlingen fryktelig uansvarlig.

- Riktignok er sannsynligheten for at vedkommende som gjør det har resistente patogener (bakterier) liten. Men du vet aldri, sa doktoren.

Gjør mer enn å vaske?

Et par år etter at myten gikk viralt, dukket tweeten nedenfor opp, noe som fikk saken til å blusse opp igjen. Denne gangen var det angivelig noen som hadde skrytt av å ha vasket mensentrusa ute i hotell-vannkokeren ...

Responsen var stort sett sjokk og vantro, selv om noen trodde historien var for god til å være sann.

- Jeg tror ikke på historien. Blod koagulerer ved 60 grader og deretter får man aldri bort det. Det kan bare løses opp med kaldt vann. Noen ville lage en skrøne, svarte en svenske på tweeten.

I de mange andre svarene på tråden dukket det opp et kanskje enda verre rykte, som vi beklager at vi videreformidler.

Sant eller ikke sant, det kan uansett være greit å være obs på at vannkokeren på hotellrom rundt omkring kan blir brukt til andre ting enn å bare koke vann.

Kanskje er det på tide å skaffe seg en reise-vannkoker?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer