Flyreiser

Velg dette

Derfor er dette er det smarteste setet i flyet.

VELG DETTE: Det er mer en én grunn til å velge vindussetet på flyet neste gang. Foto: Odd Roar Lange
VELG DETTE: Det er mer en én grunn til å velge vindussetet på flyet neste gang. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I september uttalte assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, at vi må innstille oss på at vi kan bli smittet på nytt i vinter, samtidig er sesonginfluensaen på plass.

Noen har allerede tatt i bruk munnbind når de reiser med fly eller andre kollektive transportmidler.

Men hvor blir man smittet når man reiser med fly, og hva kan man gjøre for å redusere risikoen? Det har forskere funnet ut av.

FERIE: Dette er triksene du må kunne før din flyreise for å unngå flykaos. Vis mer

Munnbind på fly

Først til Gatwick, Storbritannias nest travleste flyplass, som måtte begrense antall flyginger som følge av et coronautbrudd som har ført til personalmangel, melder The Telegraph.

Dette har blant annet gått ut over Norwegian.

Også i Sveits øker coronasmitten betraktelig, og den sveitsiske Moderna-sjefen, Dan Staner, sier i et intervju med avisa Blick at «viruset ikke sover», og forteller at han har begynt å bruke munnbind på flyreiser.

Nakstad tror, på sin side, at dette ikke er noe smittevernmyndighetene i Europa vil anbefale i særlig stor grad.

- Men det kan selvsagt dukke opp enkelte steder i noen land. I enkelte situasjoner kan det fortsatt være lurt å bruke munnbind på individnivå, for eksempel hvis man er syk og hoster mye og må oppsøke et sted med mange mennesker, forklarer han til Dagbladet.

Her bør du sitte

For å redusere risikoen for å pådra deg en luftveisinfeksjon på din neste flyreise, gir eksperter to fornuftige råd:

- Vask hendene hyppig og hold avstand til personer som er syke, sier Vicki Hertzberg, som har en doktorgrad i biostatistikk fra University of Washington, og nå er en biostatistiker ved Emory University, avdekket noen klare svar i studien om fly og smittespredning som hun samarbeidet om med forskere fra Boeing.

- Å sitte på vindussetene er litt mindre risikofylt enn å sitte på midtgangssetene, sier Hertzberg til nettstedet NPR.

Smittesonen

Statistisk sett kommer personer som sitter i vindussetene i mindre kontakt med andre passasjerer fordi de forlater setet sitt sjeldnere enn de som sitter nær midtgangen. De er også noen få meter lenger unna aktiviteten i midtgangen, der folk kan hoste, nyse og spre smitte.

Det beste stedet å sitte derfor alltid – kanskje selvfølgelig – lengst mulig vekk fra en passasjer som hoster eller nyser.

- Der var det var en sone rundt personen med økt risiko, sier Hertzberg, som gir beroligende ord til flypassasjerene.

- Overalt ellers var risikoen for å bli syk minimal, avdekker undersøkelsen.

Langturer

Størrelsen på «overføringssonen» avhenger av det spesifikke smittestoffet og hvordan det overføres.

For eksempel er det en sjanse for at du kan bli smittet av tuberkulose når du sitter innenfor to rader fra noen som er smittet med tuberkulose, og flyturen varer i mer enn åtte timer, skriver forskerne i rapporten.

BRUK DET: Friskluftsanlegget i flyet kan hjelpe deg til ikke å bli smittet. Foto: Odd Roar Lange
BRUK DET: Friskluftsanlegget i flyet kan hjelpe deg til ikke å bli smittet. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Det smarteste

Det smarteste du kan gjøre er å la ventilene stå åpne og sørget for at lufte bidrar til å forhindre spredning av bakterier og virus. Det er magasinet Travel + Leisure som forteller at International Air Transport Association (IATA) kan avsløre at kabinlufta blir fornyet 20–30 ganger i timen, omtrent 10 ganger mer enn de fleste kontorbygninger.

Og dette støttes av norske eksperter:

- Risikoen for smitte på fly ser ut til å ha vært lav, har Johan Øvrevik, fagdirektør for forskning Område for klima og miljø, i Folkehelseinstituttet (FHI) tidligere fortalt til DinSide.

Har du et tips om flyreiser og sykdom?

Har du et tips om flyreiser og sykdom?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om flyreiser og sykdom og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer