Vent med å åpne ferie-vinen

Derfor smaker vinen vondt når du kommer hjem fra ferie.

TID OG STED: Har du også opplevd at den gode vinen du drakk i ferien smaker høgg når du kommer hjem? Det kan hende det er din feil. Illustrasjonsfot: Shutterstock/NTB
TID OG STED: Har du også opplevd at den gode vinen du drakk i ferien smaker høgg når du kommer hjem? Det kan hende det er din feil. Illustrasjonsfot: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det ikke typisk? Den fantastiske vinen du kom over på ferie, som var så god at du kunne drikke den til alle dagens måltider, har fullstendig endret karakter når du kommer hjem. Frisk har blitt sur. Fruktig er søtt. Og den spennende mineraliteten som lå og lurte i bakgrunnen smaker bare rustne spiker.

Og du som syntes den var så god – og billig – at du brukte hele kvoten på den!

Ifølge Christopher Moestue, utdannet kokk og sommelier, og mannen bak Moestue Grape Selections, har dette som oftest med stemning og miljø å gjøre.

– Det er klart at om du sitter langs Middelhavet i juli og drikker en lokal rosévin og synes den er så god at du tar med deg noen flasker hjem, vil du nok bli skuffet om du prøver å gjenoppleve den vinen på terrassen her hjemme i slutten av august, sier Moestue til Dagbladet.

IMPORTØREN: Christopher Moestue jobbet blant annet som sommelier på Bagatelle under Eyvind Hellstrøm, og har drevet sitt eget vinimportfirma siden 90-tallet. Foto: Moestue
IMPORTØREN: Christopher Moestue jobbet blant annet som sommelier på Bagatelle under Eyvind Hellstrøm, og har drevet sitt eget vinimportfirma siden 90-tallet. Foto: Moestue Vis mer

Han utelukker ikke at det kan ha noe med vinen å gjøre, men som oftest er den største opplevde forskjellen en kombinasjon av stemning, temperatur (både i luften og på vinen), dufter, maten du spiser og ikke minst: At du har ferie. Dette påvirker smaken mye mer enn en kanskje skulle tro.

Når det er sagt: Det er to ting du bør være obs på om du vil ta med deg vin hjem fra sommerferien. Går du i den ene fella, kan vinen bli ødelagt.

Vinen kan få reisesyke

Noen kaller det flysyke, andre kaller det reisesyke. Poenget er det samme: Ikke alle viner liker å reise. Da kan de endre karakter, og du kan få en litt mindre god opplevelse enn om du lar dem hvile.

– Eldre viner, ømtålige viner, eller viner som har lav svovel kan bli påvirket av at du frakter dem.

Det kan være vanskelig å peke direkte på viner, men er du blant dem som har blitt glad i naturvin, bør du nok være litt ekstra forsiktig, ifølge Dagbladets vinanmelder, sommelier Robert Lie.

ANMELDEREN: Sommelier Robert Lie har også bakgrunn fra Bagatelle, er mangeårig norgesmester og eneste nordmann som har vunnet europamesterskapet for vinkelnere. I dag er han deleier og daglig leder av Vinoteket og anmelder vin i Dagbladet. Foto: Nina Hansen
ANMELDEREN: Sommelier Robert Lie har også bakgrunn fra Bagatelle, er mangeårig norgesmester og eneste nordmann som har vunnet europamesterskapet for vinkelnere. I dag er han deleier og daglig leder av Vinoteket og anmelder vin i Dagbladet. Foto: Nina Hansen Vis mer

– Naturvin er skjørere enn vanlig vin og kan lett la seg påvirke av ytre faktorer, så dette er vin man bør passe litt ekstra på.

Heldigvis er det stort sett lett å kurere reisesyk vin. Du må bare smøre deg med litt tålmodighet.

– La vinen ligge litt, i en to-tre ukers tid, helst mer, sier Moestue.

De aller mest forsiktige vil hevde at en tur hjem fra polet til kjøkkenbenken kan være nok, men det trenger du ikke bekymre deg for, skal vi tro Lie.

– Det høres helt tullete ut! Det eneste er om du har kjøpt musserende vin, da kan den godt stå og roe seg litt før du åpner den, så det ikke skal skumme over, sier Lie.

Moestue presiserer at reisesyke ikke er et problem for de aller fleste moderne viner. Men har du kjøpt en spesiell vin eller har spesielt ømtålig gane – eller skal dele vinen med en som har det – skader det jo ikke å la den ligge litt.

Pass på temperaturen!

En annen, og mye vanligere feil, er at vinen blir for varm på veien hjem. Vin bør helst ikke bli varmere enn 25 grader, ifølge Moestue.

– Kjøper du vin og lar den bli liggende i bilen i sterk sol, kan den ofte bli ødelagt. Men det vil skje i Norge også, sier Moestue.

Et enkelt tips er å isolere vinen, for eksempel i en kjølebag, og sørge for at du parkerer bilen i skyggen eller i et kjølig parkeringshus.

Det samme gjelder for øvrig om det blir for kaldt: Vin bør ikke oppbevares i kulda. Vinen blir kanskje ikke udrikkelig, men den kan bli kraftig forringet.

– I motsetning til reisesyke er dette irreversibelt.

Ifølge Lie vil dette si at varmen setter i gang en kjemisk reaksjon, der vinen mister nyansene og vil få en helt annen aroma – gjerne av kokt frukt.

Tips til ferievinkjøp

Importøren kjøpte tidligere mye vin på reise, nå er han litt mer selektiv om han skal handle med seg noe hjem. Det er kanskje ikke så rart, med tanke på hva han jobber med, men han har likevel noen gode tips om du vil kjøpe med deg vin hjem fra ferie.

– Utvalget i Norge er bra. Så ta med noe som er unikt, noe du ikke kan få tak i hjemme, og kjøp vin av bra kvalitet.

Det kan være smart å sjekke Vinmonopolets app, her ser du også om det er noe særlig å spare på å ta med seg vinen hjem.

Fordi påslaget er likt for de fleste viner, er det som hovedregel mest å spare på å ta med seg en billig vin. Men det er morsomst å ta med seg vin du ikke får tak i her hjemme.

Det lønner seg også å pakke vinen godt inn før du sender den på flyet.

– Jeg har knust en vin i kofferten en gang. Heldigvis var det hvitvin. Den pakket jeg inn i avispapir, det gikk ikke bra. Det er mye bedre å bruke klær, eventuelt ta med litt bobleplast.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer