Reise utenlands våren/sommeren 2021

- Vent med å bestille utenlandsreise

Selv om det frister å booke flybillett eller pakkereise til utlandet denne våren eller sommeren, er dette en økonomisk risiko.

KLAR OPPFORDRING: Helseminister Bent Høie (H) ba de 168 000 som tenker å reise utenlands i vinterferien, om å holde seg hjemme, men hva med de som vil reise seinere i vår og sommer? Les mer i saken under. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flyselskapene SAS og Norwegian reklamerer i disse dager med reiseprogrammet sitt for destinasjoner i Europa våren og sommeren 2021.

Reiseselskapene er også godt i gang med å markedsføre sommerens pakkereiser.

MANGE TILBUD: Både fly- og reiseselskapene har tilbud om utenlandsturer, men er det lurt å bestille? Foto: skjermdump
MANGE TILBUD: Både fly- og reiseselskapene har tilbud om utenlandsturer, men er det lurt å bestille? Foto: skjermdump Vis mer

Samtidig er det mange «reisesyke» nordmenn som sitter og tripper med ønske om å komme seg utenfor landegrensene på en etterlengtet ferie. En fersk undersøkelse fra Sparebank 1, for eksempel, viser 47 prosent av oss vil bruke penger på utenlandsreiser så snart pandemien er over.

Klart råd: - Vent med å bestille utenlandsreise

Men, hvor lurt er det å bestille fly- eller pakkereise nå?

Dette spørsmålet får Forbrukerrådet ofte i disse dager:

- Vi anbefaler at du venter med å bestille reiser, svarer Pia Cecilie Høst, direktør for forbrukerrettigheter, til Dinside.

Også Europeiske reiseforsikring påpeker at det å bestille flybilletter eller pakkereiser til røde land er forbundet med økonomisk risiko. Reiseforsikringen dekker ikke avbestilling hvis landet fortsatt er rødt ved avreise, og du får heller ikke gyldig forsikring fra dem hvis du velger å reise til et rødt område.

De lener seg på Utenriksdepartementet (UD), som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land - og dette reiserådet gjelder til 15. april.

- Det er for tidlig nå å si noe om hvordan smittesituasjonen vil være til sommeren, men som alle andre håper vi at situasjonen etter hvert normaliseres. Vi ønsker ikke å ha et reiseråd lenger enn nødvendig, sier kommunikasjonsrådgiver Siri Svendsen i UD til Dinside.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad minner også om at inntil videre er innreise til Norge strengt regulert, og at nordmenn som kommer tilbake til Norge er pålagt testing og karantene.

- Hvordan reglene blir fram mot sommeren i Norge og resten av Europa vil i stor grad avhenge av smitteutviklingen og hvor mange som blir vaksinert. Det kan være at vaksinerte personer som kan dokumentere dette gjennom et vaksinebevis eller «vaksinepass» vil slippe karantene og en del andre restriksjoner, men systemer for dette er ikke ferdig utarbeidet enda, sier Nakstad til Dinside.

REISERÅD: Reise til et rødt land? Husk på dette. Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Kan være fristende, men …

Selv om det fristes med svært billige flybilletter og lekre hoteller på billigsalg, kan du risikere å tape pengene om du lar deg friste nå, ifølge Høst i Forbrukerrådet.

- Hvis du velger å bestille reiser nå, bør du være klar over at reiseforsikringen din i de fleste tilfeller ikke dekker avbestilling eller kansellering. Du bør derfor kjøpe en reise som kan endres eller avbestilles uten kostnad, sier Høst.

- Vi forventer at reise- og flyselskap er veldig tydelige på hvilke vilkår som gjelder når vi kjøper reiser nå, og hvilken risiko som kan ligge der, legger hun til.

Beskyttet av pakkereiseloven

Beatriz Rivera, kommunikasjonsansvarlig i Apollo, understreker at kundene deres er beskyttet av pakkereiseloven, og at de som reisearrangør alltid forholder oss til UDs reiseråd.

Det betyr at Apollo ikke flyr i det hele tatt dersom et land er rødt ved avreisedato. Da kansellerer de hele flyvningen, og tilbakebetaler kundene innen sju dager.

I tillegg har reiseselskapet utvidet vilkårene sine, for å øke fleksibiliteten og tryggheten for kundene:

  • Apollo tilbyr åpent kjøp helt fram til 60 dager før avreise. Det betyr at våre kunder står fritt til å avbestille reisen kostnadsfritt, uansett grunn. De tilbyr også fri ombooking til en annen reise fram til 30 dager før avreise - kunder kan altså endre reisen/bytte reisemål eller hotell så mange ganger de vil, uten kostnad. Reisebyrået har også fri ombooking fram til avreise om kunden eller noen i reisefølget blir smittet av, eller sitter i karantene grunnet coronaviruset før avreise.
  • Selv om kunder bestiller nå, kan de vente med sluttbetalingen fram til 35 dager før avreise, og de kan endre reisefølge og alle tillegg kostnadsfritt fram til 48 timer før avreise.
SYDEN: Europeiske Reiseforsikring advarer nå om at en reise til røde land av kan koste deg dyrt. Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer

Flyr som planlagt - i utgangspunktet

Pressesjef Tonje Næss i Norwegian understreker at flygingene de har ute til salgs denne våren, er flyginger de planlegger å fly.

- Når det er sagt, så er pandemien vanskelig å forutse, og reiserestriksjoner endrer seg raskt. Vi følger hele tiden med på hvordan situasjonen utvikler seg og justerer rutenettverket vårt deretter, sier Næss til Dinside.

SAS åpner 180 direkteruter fra Skandinavia til Europa i vårens og sommerens trafikkprogram, forutsatt at reiserestriksjonene lettes.

De kommer til å øke antallet avganger til Alicante, Malaga, Mallorca, Alanya, Nice, Roma og Aten, samt åpne nye ruter med avganger fra april til Barcelona, Chania på Kreta og Faro på Algarve-kysten fra Oslo.

Vanlige billettvilkår ved kansellering

Kommunikasjonssjef Andreas Handeland i If og Europeiske oppfordrer de som bestiller flybilletter nå om være helt sikker på at flyselskapet refunderer pengene dersom de ikke får reist.

- Tidligere i pandemien fikk mange erfare at det både var tidkrevende og noen ganger vanskelig å få tilbake penger de hadde krav på, sier han til Dinside.

Næss i Norwegian framholder at hvis de kansellerer en reise, får kunden direkte beskjed om det og kan enten endre reisen uten ekstra kostnad eller be om full refusjon, legger hun til.

For å gi kundene litt ekstra fleksibilitet i en uforutsigbar tid tilbyr også Norwegian én gebyrfri ombooking på alle sine internasjonale flyginger.

- Vi har vanlige billettvilkår for reisene som ligger ute til salgs nå. Det vil si at dersom vi kansellerer, får du refundert billetten. Dersom du selv velger å kansellere en reise, refunderes billetten etter vilkårene til billettypen, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer