Reise til London og Storbritannia

Vent på klarsignal fra UD

Selv om coronasmitten er på vei ned i Storbritannia, unntas ikke landet fra det globale reiserådet.

IKKE MED I EU/EØS: Etter brexit er ikke Storbritannia med i EU/EØS-samarbeidet og ligger skravert i FHIs oversikt. Faksimile: fhi.no
IKKE MED I EU/EØS: Etter brexit er ikke Storbritannia med i EU/EØS-samarbeidet og ligger skravert i FHIs oversikt. Faksimile: fhi.no Vis mer
Publisert

Alle utenlandsreiser er satt på vent om dagen. De eneste landene og regionene som er unntatt Utenriksdepartementet reiseråd, nærmere bestemt Grønland, Færøyene og Finland, har entene strenge innreisekrav eller stengt grense.

Det globale reiserådet gjelder foreløpig til 15. mai. Samtidig er smitten synkende i Storbritannia, der gjenåpningen nå er i gang.

Så hva gjelder for reiser dit etter 15. mai dersom smitten skulle synke? Og ikke minst - nå som brexit er gjennomført og Storbritannia ikke lenger er et EU-land?

Reise til Storbritannia

Britiske myndigheter skriver på sine nettsider at EØS-borgere, deriblant nordmenn, kan reise til Storbritannia på ferie og korte turer uten å søke om visum. Det eneste kravet er at du har et pass som er gyldig gjennom hele oppholdet i Storbritannia.

Nasjonale ID-kort kan kun brukes til innreise til og med 30. september 2021. Etter det gjelder innreise med nasjonalt ID-kort kun unntaksvis. Her kan du lese mer om unntakene.

Per i dag må du ifølge norske UD fremvise negativ covid-19-test når du reiser til Storbritannia, og det er krav om ti dagers selv-isolasjon ved innreise. Du må dessuten teste deg to ganger i løpet av karantenetiden. Før innreise må du dessuten fylle ut et skjema med kontaktinformasjon og oppholdssted i landet, inkludert oppholdssted for eventuell selvisolasjon, som må fremvises ved grensepassering.

Coronasmitte i Storbritannia?

Storbritannia nådde sitt mål om å tilby alle briter som er eldre enn 50 år, i risikogrupper eller i helse- og sosialtjenesten første vaksinedose innen 15. april, ifølge NTB. Dermed har England startet gjenåpningen av samfunnet: Sist mandag fikk butikker, frisører, treningssentre, biblioteker og uteserveringer igjen åpne dørene, og de to siste serierundene i Premier League kan spilles med inntil 10.000 tilskuere på tribunen. Skottland, Wales og Nord-Irland har sine egne planer for gjenåpning av samfunnet.

Smittetallene er også relativt lave i Storbritannia. Tall fra britiske myndigheter viser at det var 58,4 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene det er tilgjengelig tall for, uke 13 og 14, som dermed er blant de laveste smittetallene i Europa - og kurven er nedadgående.

Her kan du se smittesituasjonen i forskjellige deler av Storbritannia.

Selv om Storbritannia skulle nå lavere smittetall enn det norske myndigheter krever for at et land kan unntas fra det globale reiserådet før 15. mai, betyr det ikke at det er fritt fram å reise.

Reise gir karantene

I unntakene fra det globale reiserådet, altså gule land som unntas karanteneplikt av FHI, finner vi per i dag Grønland, Færøyene og deler av Finland. Regjeringen skriver på sine nettsider at det er gjort unntak for land og regioner i Norden og land i EØS/Schengen-området som oppfyller Folkehelseinstituttets kriterier for lav smittespredning.

Land som derimot ikke er medlem av EU eller EØS, er skravert ut i kartet til FHI. Innreise til Norge herfra krever karantene i 10 døgn, deriblant gjelder dette Storbritannia.

Ikke dekning på reiseforsikringen

Tall fra SAS viser at mange ønsker seg til London i sommerferien. I begynnelsen av april kunne pressesjef John Eckhoff fortelle at bookingen av flybilletter til sommerferien øker, og at London er på fjerdeplass over utenlandske destinasjoner som er booket mellom uke 9 og 13.

Skulle det globale reiserådet forlenges, slik enkelte eksperter tror, vil du altså ikke ha dekning på reiseforsikringen om du velger å reise til Storbritannia i en slik situasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer