Hetebølgen har herjet i store deler av Europa den siste tida, og ført til svært høye temperaturer. Nå tror ekspertene at ekstremværet vil sørge for at turiststrømmene flytter på seg.
- Klimaet vil helt klart påvirke sydendestinasjonene framover. Jeg tror det blir såpass varmt i middelhavsområdene om sommeren at vi må se etter alternative måter å feriere på, forteller førstelektor ved Reiselivsledelse og opplevelsesutvikling ved Høyskolen Kristiania, Kjersti Ruud Walaas, til DinSide.
Klimaforsker Tore Furevik forteller til Dagbladet at de over lang tid har sett at landene ved Middelhavet rammes spesielt av klimaendringene. Han mener sannsynligheten for slike ekstremvær blir større og større, og er klar på at hetebølgen ikke ville vært så ille uten global oppvarming.
- Det er mindre nedbør og tørrere jord. Hetebølgene er også ekstremt kostbare. I fjor så vi en overdødelighet på 60 000 personer på grunn av dette. Også for landbruket er det snakk om store kostnader.
Vil påvirke reisevaner
DinSides reiselivsekspert Odd Roar Lange er klar på at man selv må vurdere om man bør reise til de populære landene rundt Middelhavet nå.
- Man må spørre seg om man er i stand til å håndtere det, og endringer i situasjonen. Man bør ta kontakt med reise- eller flyselskap og lese seg opp på lokale medier.
Både Lange og Walaas tror at vi ikke kommer til å droppe sydenturene helt, men at man vil reise når det er mer behagelig temperatur.
- Skal man til Middelhavet må man heller kanskje reise tidligere på våren eller høsten. Det kan godt hende vi ser slutten på charter-festen. , sier DinSide-mannen.

- Klimautviklingen er ganske deprimerende i seg selv, men man får spredd turiststrømmene fra områder med overturisme i Sør-Europa, sier Walaas.
Begge tror også at de nordiske landene vil oppleve mer turisme, og at vi på kort sikt vil nyte godt av det i Norden. Walaas sier samtidig at vi må passe på at vi unngår det samme presset.
- Vi må være føre var for å unngå for mange turister på samme sted til samme tid. Vi reiste til Syden fordi det var autentisk og billig. Det autentiske er borte på grunn av turistmaskiner og prisene har gått opp, sier Lange, som trekker fram at det kommer «klimaflyktninger» sørfra og til Norge, forteller førstelektoren.
Skuffet over enkelte selskaper
Lange forteller at charterselskapene har sett dette komme i mange år, men at det må tas grep.
Både vi som reiser og selskapene har nok håpet på at det ikke skal bli så ille. Nå ser vi at det er super-ille.
Førstelektor Walaas er skuffet over noen av reiseselskapene.
- Det er litt skuffende det som skjer i Hellas. Vi har jo hatt en pandemi og reiseselskapene har gått gjennom en skikkelig krisehåndtering, så man skulle jo tro at beredskapen var bedre nå.

Ekkelt funn i feriehus: - Skikkelig ubehagelig
Videre forteller hun at det virker som enkelte selskaper har slitt med å ta vare på turistene.
- Det er synd at vi har rigget oss tilbake til sånn det var før. Vi trenger bedre beredskap for det vil komme flere katastrofer, branner, flommer og hetebølger som vi må være forberedt på. Jeg skjønner det kan være vanskelig for selskapene, men de må ta høyde for eventualitene, mener Walaas.