Verdens 10 beste karneval

Skal du på karneval én eneste gang i ditt liv, så reiser du på et av disse...

Publisert
Sist oppdatert

Karneval kan være så mangt. Mange fester som ikke egentlig har noe med den opprinnelige karnevalsfeiringen å gjøre, blir kalt for karneval. Skal du oppleve ekte karneval må du reise et stykke unna.

Karneval 2009 begynner fredag 20. februar og varer til onsdag 25. februar. Dette er hoveddagene i festlighetene som i hovedsak markeres i katolske land (se tekstboks lenger ned i artikkelen). Noen steder som Brasil, feires karneval over en lengre periode. Feiringen begynner gjerne en måned i forveien med fester og øvelser før hoveddagene.

Det finnes derimot en del fester inspirert av karneval som også fortjener en bemerkning i denne sammenhengen.

Under finner du listen over årets karnevalsfeiringer du ikke vil gå glipp av.

Fra karneval i Olinda - kanskje verdens beste... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Fra karneval i Olinda - kanskje verdens beste... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


1. Karneval i Brasil - verdens største

Datoer: 20.-25. februar
Brasil er nok det første landet som faller deg inn med tanke på karneval. Ikke uten grunn. Dette er landet hvor det feires størst og best. Mest kjent er nok karneval i Rio de Janeiro, men vi vil strekke oss til å si at det er langt fra det beste.

Slik planlegger ditt livs brasilianske fest...

Rio er karnevalet for de store sambaskolene og tilskuerne på sambadromen. Helt klart en utrolig opplevelse, men vil du feire med folket, reiser du til Olinda i nordøst. Salvador er også et godt alternativ.

Få tips til årets karnevalsfeiring i Brasil her...

Les vår reportasje fra karneval i Olinda her...

Les om karneval i Rio her...

2. London - europas største

Datoer: 28.-30. august
Første gang det ble arrangert karneval i London, var i 1964. Engelske og karibiske innbyggere skulle forenes etter lang tid med rasekonflikter i Notting Hill-området.

I dag kan Londons innbyggere glede seg over å ha Europas største karneval med trekvart millioner tilskuere og deltagere. Notting Hill Carnival holdes alltid den siste helgen i august.

Mer info: www.myvillage.co.uk/nottinghill/carnival

3. Venezia - verdens eldste

Datoer 13.-24. februar
Karneval er ikke bare samba og bare mager. I Italia er det en alvorlig og elegant affære. Her har man feiret karneval siden 1296, og det er verdensrekord. Karnevalet består av klassisk musikk, prosesjoner i gatene, festpyntede gondoler, kunstneriske masker, teater og gjøglere. Noen steder holdes det maskeradeball.

På nett: www.carnivalofvenice.com

Hva er karneval egentlig?

Karneval er en fest som vanligvis arrangeres før inngangen til fastetiden. Karnevalperioden vil ofte variere litt fra sted til sted, men avslutningen er alltid på fetetirsdag, med askeonsdag som den første dagen etter karnevalet.

Karneval en romersk-katolsk tradisjon, men feires også i en del ortodokse områder. De fleste protestantiske eller ikke-kristne områder feirer ikke karneval i tradisjonell forstand.

Karnevalet er en folkelig fest som ikke har noen plass i liturgiske kalendrer eller kirkeårsliturgier. Det er heller ikke del av fastetiden. Men dagene har antitetisk tilknytning til fastetiden ved sitt iboende budskap om den tilskyndende faste.

Kilde: Wikipedia.com


4. New Orleans - Mardi Gras

Datoer 7.-24. februar
Ett av verdens mest berømte karnevalsfeiringer holdes årlig i New Orleans. Mardi Gras tiltrekker seg over en million tilskuere og deltakere hvert år. I løpet av de ganske så løsslupne dagene, kan du oppleve utallige parader, kåring av beste kostyme, overfylte barer og massevis av bare pupper.

Samle så mange plastikkperler du klarer, kos deg på mørke puber i Burbon Street eller dans deg vill i gatene. Den siste dagen i karnevalet er det absolutte høydepunktet.

På nett: www.mardigrasneworleans.com

5. Tyskland - karneval på øl

Datoer: 22. og 23. februar
Tyskerne har store og sterke tradisjoner med å feire karneval. Særlig i de katolske områdene rundt Rhinen.

Noen steder begynner de å arrangere maskeradeball allerede i november og holder på frem til februar. Det er likevel de i slutten av februar de "ekte" ballene holdes. Parader går gjennom gatene på byer som Köln, Bonn, Düsseldorf, Mainz og München på Rosenmontag, 23. februar.

Unødvendig å nevne - det blir drukket noen millioner liter øl i løpet av festlighetene.

Mer info: www.tyskland-info.com

Elektrisk stemning på karneval... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Elektrisk stemning på karneval... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


6 .Tenerife - en grøsser

Datoer: 18. februar - 1. mars
Karnevalet på Tenerife er en stor feiring, og selv om karnevalet blir feiret ute i hvert eneste lille hjørne av øyen, er det paraden i Santa Cruz og festlighetene i hovedstaden som trekker flest folk.

Årets tema er El Cine de Terror (skrekkfilm). Det store opptoget Gran Coso Apoteosis del Carnaval, finner sted 24. februar.

Mere info: www.webtenerifeuk.co.uk/PortalTenerife

7. Nice - blomsterhavet

Datoer:13. februar - 1. mars
Den franske rivieras største enkeltbegivenhet er karnevalet i Nice, som også er et av de mest tradisjonsrike i verden. Det holdes i 2009 for 125. gang, men har røtter tilbake til middelalderen.

Fast på programmet er daglige parader, gjøglere, gigantiske figurer og et hav av blomster.

På nett: www.nicecarnaval.com

8. Rijeka - Karnevalsdronning

Datoer: 23. januar - 22. februar
Kroatia har en gammel tradisjon på å feire karneval. Det største finner sted i Rijeka. I 2009 feires det for 15. gang på den moderne måte. 23. januar overrekker borgmesteren byens nøkler til festens maestro, og samme dag velges karnevalsdronningen.

De to leder sammen de neste dagene karnevalene i alle regionens byer. Overalt er det daglige ball og parader. Det hele ender med en internasjonal parade den 22. februar.

På nett: www.ri-karneval.com.hr

9. Aalst - koste- og løkkasting

Datoer: 22.-24. februar
Den belgiske byen har landets beste karneval. Det har over årenes løp blitt til en stor folkefest med ball, barnekarneval, feiekostedans, konkurranse i løkkastning, parader og mye mer.

I tre dager og netter danser og fester over tusen mennesker i gatene.

På nett: www.aalst.be

10. Gran Canaria - charterkarneval

Datoer: 6.-28. februar
Ferieøya Gran Canaria får litt mer enn griserøde charterturister når sambarytmene begynner å høres allerede i begnnelsen av februar. Mange nordmenn turister pleier å være blant tilskuerne når latinske rytmer og fargerike parader lager feststemning i Las Palmas gater. I år for 33. gang.

Hvis du gjerne vil oppleve en mer lokal og tradisjonell fest, er det en god idé å kikke etter de små karnevalene i landsbyer som Agüimes fra 12. februar til 8. mars.

Mer info: www.lpacarnaval.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer