Verdens billigste land

Hvor bør du reise for å få mest ut av pengene, og hvilke land og byer bør du styre unna om du reiser på budsjett? Statens reiseregulativ og OECDs Comparative Price Levels peker deg i riktig retning.

Publisert
Sist oppdatert
Mali er verdens andre billigste land, etter satsene fra Statens reiseregulativ. Bildet er fra byen Mopti.
Foto: Jorge Tutor
Mali er verdens andre billigste land, etter satsene fra Statens reiseregulativ. Bildet er fra byen Mopti.
Foto: Jorge Tutor Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

830 kroner døgnet for kost og losji i Namibia, eller 3.050 kroner per døgn for mat og nattesøvn i Israel. Dette er hva du får i godtgjørelse ved utenlandsreiser etter satsene fra Statens reiseregulativ. Nattillegget skal dekke overnatting på et trygt hotell av god standard, og kostgodtgjørelsen skal dekke frokost, to-retters lunsj og tre-retters middag. Så selv om du ikke stiller like store krav til overnatting og mat som forretningsreisende på arbeidsgiverens regning, gir reiseregulativet en pekepinn om prisnivåene rundt i verden.

Sammen med OECDs Comparative Price Levels får vi et godt inntrykk av hvor i verden det er billig og hvor det er dyrt. Comparative Price Levels gir en oversikt over hva en kurv med forbruksvarer og –tjenester tilsvarende 100 kroner i Norge, koster i utlandet. Varene er valgt ut etter de ulike landenes forbruksmønstre. I listen inngår OECDs medlemsland.

Verdens billigste

Etter Statens reiseregulativ er Namibia verdens billigste land. Etter statens satser må du regne med å bruke 830 kroner på å bo og spise godt her – fordelt på losji for 530 kroner og mat for 300 kroner. Hakk i hæl finner vi Mali med et totalt døgnforbruk på 840 kroner, og Laos med et forbruk på 870 kroner.

Ser vi kun på overnatting, er Mali, Namibia og Laos de billigste destinasjonene, med en døgnpris på 530 kroner. Og ser vi kun på kostutgifter, er det Pakistan som utmerker som rimeligste land med et døgnbudsjett på 210 kroner. Og det er altså for frokost, to-retters lunsj og tre-retters middag – av tilfredsstillende vestlig kvalitet.

Ifølge OECDs prisnivå-liste, er det Slovakia som troner på toppen av billiglisten. For en kurv med varer som den norske forbruker ville betalt 100 kroner for her hjemme, betaler slovakerne 28 kroner for i sitt hjemland. Bare Japan er dyrere enn Norge; her koster en tilsvarende kurv 108 kroner.

 • Her er verdens billigste land
 • Billigst i ulike verdensdeler

  Planlegger du europaferie, men vet ikke hvor du skal legge den? Dersom du reiser på budsjett kommer du billigst unna i Russland. Døgnprisen for kost og losji her er beregnet til 1.100 norske kroner.

  Slovakia bør være et annet sikkert stikk hva gjelder budsjettferie; landet er tredje billigste i Europa etter satsene i Statens reiseregulativ, og aller billigst på OECDs prisnivå-liste.

 • Se Europas ti billigste land

  Hvilke land er billigst i Afrika, Asia og Amerika? Her er ti på topp-lister for de ulike verdensdelene:

 • Billigst i Amerika

 • Billigst i Afrika

 • Billigst i Asia
 • Tokyo er sammen med Osaka verdens dyreste by.
Foto: Jan Harry Svendsen
  Tokyo er sammen med Osaka verdens dyreste by.
  Foto: Jan Harry Svendsen Vis mer

  Styr unna

  Billig er bra – men hvilke byer og land bør du styre unna, hvis du reiser på budsjett? Israel er desidert dyreste land å reise til, om du skal bo og spise etter satsene fra Statens reiseregulativ. 3.050 kroner må du regne med for overnatting og føde i ett døgn. Angola er nest dyrest, med en døgnkostnad på 2.800 kroner. Noe av grunnen til disse kanskje overraskende resultatene, er sikkerhetsproblematikken i disse landene. Det koster å bo trygt i ustabile områder.

  Dyreste byer er Osaka og Tokyo i Japan, hvor du ifølge reiseregulativet trenger 3.230 kroner i døgnet for å bo og spise etter vestlig standard.

 • Verdens dyreste land

 • Verdens dyreste byer
 • Ekstern lenke:
  Her finner du Statens reiseregulativ.

  Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer