Verdens dypeste tunnel klar for åpning

Eiksund (NTB-Kjell Herskedal): I fem år har arbeidet med Eiksundsambandet på Sunnmøre pågått. Lørdag 23. februar åpnes det store bru- og tunnelsambandet, som gir 22.000 mennesker i Sande, Herøy, Ulstein og Hareid kommuner fastlandssamband.

Publisert
Sist oppdatert

Eiksundsambandet inkluderer den undersjøiske Eiksundtunnelen på 7.765 meter, en av Norges lengste undersjøiske tunneler. Eiksundtunnelen er også verdens dypeste veitunnel, 287 meter under havets overflate.

En festdag

23. februar blir en stor festdag på Sunnmøre. Begivenheten er den største i regionen siden Geirangerfjorden kom på UNESCOs verdensarvliste for knappe to år siden. Åpningen er det samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) som skal stå for.

Ordfører i Ulstein, Hannelore Måseide, har allerede prøvekjørt tunnelen. Hun sier til NTB at det var en helt merkelig opplevelse plutselig å kjøre fra Ulstein til flyplassen på Hovden i Ørsta/Volda i løpet av noen minutter. Tidligere har folk fra øykommunene vært avhengige av å ta ferja fra Eiksund til Rjånes, og kjøre derfra via Ørsta for å komme til flyplassen, til sjukehuset og til høyskolen i Volda.

- Vi er kommer mye nærmere Sogn og Fjordane også. Dette åpner for store muligheter langs kystveien, sier Måseide.

Ferjer forsvinner

De to ferjene som trafikkerer Eiksund-Rjånes kan nå legges ned. De deler dermed skjebne med flere ferjesamband i Møre og Romsdal de siste årene. Neste ferje som forsvinner i dette fylket er Kristiansund-Bremsnes når Atlanterhavstunnelen står ferdig neste år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer