Verdens dyreste joikakaker?

Prislapp: 12,20 euro.

DYR BOKSEMAT: Joikakaker og Spaghetti á la Napoli pleier vanligvis å være billig i Norge. Men ikke i Syden. Sjekk prisen, som er i euro. Foto: Silje Ulveseth
DYR BOKSEMAT: Joikakaker og Spaghetti á la Napoli pleier vanligvis å være billig i Norge. Men ikke i Syden. Sjekk prisen, som er i euro. Foto: Silje Ulveseth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den dyre boksen med joikakaker ble observert på en Spar-butikk på Gran Canaria i sommer. Dersom du blir skikkelig sugen på en middag med joikakaker her, må du faktisk ut med cirka en hundrelapp. I Norge koster en boks joikakaker litt over 40 kroner.

Og dersom du ønsker å spise Grandiosa, Spaghetti á la capri, raspeballer, Trondhjems Jegergryte eller Friele frokostkaffe, finner du også dette i butikkhyllene til Spar på Gran Canaria. Men det koster også mye mer en hjemme.

Visste du forresten at Spar er verdens største supermarkedkjede? De har mer enn 14.000 butikker i 33 land, fordelt på fire kontinenter, ifølge Spars hjemmeside.

Er du enig? Dette er "forbudt" i ferien

En gruppe for og imot

Men vil vi virkelig spise joikakaker når vi drar til Syden?

En boks joikakaker koster 42,90 på Kiwi i Norge. Foto: Kristina Picard
En boks joikakaker koster 42,90 på Kiwi i Norge. Foto: Kristina Picard Vis mer


– Ja det vil vi. Men det er ikke noe stort "vi". Du kan dele nordmenn i to; en gruppe synes det er allright, mens den andre gruppen synes det er fælt å spise knekkebrød og kjøttkaker. Men folk flest bryr seg ikke om dette i det hele tatt og spiser det de vil, sier sydenekspert, Runar Døving, til DinSide.

Han er professor ved Markedshøyskolen og i 1993 skrev hovedoppgaven «Syden – fritidens land og dets folk».

– Den maten du kjenner, er ofte den maten du liker, og i Syden er alt tilgjengelig. Syden er laget for turistene og er ikke et vanlig land. Det er en turistmaskin, et land som er overalt. Det finnes ikke noe lokalt i Syden, forklarer Døving.

Toppløs eller ikke? Her er den uskrevne ferieloven

Savner norsk mat

Spiser du norsk mat på sydenferie? (Avsluttet)
Nei, aldri(80%) 1620
Av og til(15%) 308
Ja, ofte(4%) 85
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Han mener det handler om prioritering og savn.

– Kanariøyene er et gamlehjem, der folk ofte er hele vinteren. Da er det veldig masse mat som savnes, som for eksempel markørmat, mat som signaliserer tilhørighet, som makrell i tomat og brunost, forteller han.

Døving mener den høye prisen sier noe om at salgsvolumet er lite.

– Husk at i Syden finnes det ikke noe originalt kjøkken. De som tar avstand fra å spise norsk mat eller mat som vi har hjemme på ferie, anerkjenner heller ikke Sydens eksistens, påpeker sydeneksperten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer