Verdens eldste sted er funnet

Resten av jordkloden er ganske fersk i geologisk sammenheng.

Negev-ørkenen er verdens eldste sted.            Foto: wikkimedia.com
Negev-ørkenen er verdens eldste sted. Foto: wikkimedia.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vind, vann, kulde, forvitring og generelt vær forandrer mye av kloden og landskapet rundt oss hver dag. På lengre sikt gjør vulkansk aktivitet og glidende kontinentalplater at landskapet forandrer seg ganske heftig.

Denne konstante forandringen av planeten er typisk raskest i fjellene og mindre aktiv lavtliggende ørkenområder, og gjør at jordens overflate sjeldent blir veldig gammel i geologisk sammenheng.

Men et nytt studie av gamle ørkensletter i Israels Negev-ørken, viser at dette store området har ligget uforandret i 1,8 millioner år. Nyheten kommer fra Ari Matmon og kolleger ved Hebrew University of Jerusalem, som uttaler seg til foxnews.com.

Verdens eldste uberørte område

Dette er verdens eldste store landområde. Det er faktisk fire ganger så gammelt som nummer to på listen, Nevda-ørkenen i USA, i følge en artikkel ved American Association for the Advancement of Science.

Den nye eldste landoverflaten er derimot ikke det eldste materialet på jorden. Mange steiner som er funnet, er mye eldre.

- Resultatet viser at i regioner som er ekstremt flate og tørre, hvor det er lite tektonisk aktivitet og steinen tåler mye hardt vær, kan overflaten forbli uberørt i millioner av år. Dette var vi ikke sikre på før nå, sier Matmon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer