Verdens farligste strender

For det meste er stranden en deilig affære - disse skal du likevel passe deg for.

Publisert
Sist oppdatert

Det er Forbes.com som har laget listen over de farligste strendene i verden. De siterer en undersøkelse gjort av Travel Industry Association som viser at det i 2006 ble gjort 55 millioner stranturer av amerikanere i hjemlandet. Samme år tok Australiere 17 millioner strandturer, ifølge Tourism Australia.

De aller fleste strandturer er positive, men i 2006 blusset det opp en ganske omfattende internasjonal bekymring etter at en 21 år gammel kvinne ble drept av hai ved Amity Point i Queensland, Australia. I fjor ble også en gutt på seks år drept av en manet ved Tiwi-øyene i Australia.

Verdens farligste strender


De fleste som frykter å gå på stranden og bade, er redde for hai. Sjansen er likevel utrolig liten for å bli bitt. I 2007 var det kun 112 tilfeller av hai som angrep mennesker, viser International Shark Attack File, opprettet av Florida Program for Shark Research. De fleste angrepene ga bare små skader.

Andre ting kan være vel så farlige. Her er listen over steder du bør passe deg og hva du skal være obs på:

Verdens farligste strender


Haiangrep

New Smyrna Beach, Volusia County, Florida.
Av de til sammen 112 tilfellene av haiangrep på verdensbasis i 2007, var bare et fatalt. De fleste tilfellene fant likevel sted på New Smyrna Beach, på østkysten av Florida. Her ble 17 angrep registrert.

Disse dyrene tar siste stikk...

Forurensning

Hacks Point Beach, Kent County/Beachwood Beach West, USA
Ifølge National Research Defense Council i USA, hadde disse to strendene den høyeste andelen prøver som overgikk den amerikanske helsestandarden i 2006. Over 60 prosent av alle prøvene tatt, viste langt høyere innhold av sykdomsfremkallende stoffer enn det som er lovlig. Vi snakker om virus, kloakkvann og bakterier.

Maneter

NordAustralia
Den nordaustralske kysten er hjemstedet til chironex fleckeri, også kjent som box jellyfish eller sjøveps. Den knøttlille skapningen har drept 60 mennesker de siste 100 årene. Fatale tilfeller er likevel sjeldne, og 40 mennesker blir lagt inn på sykehuset etter å ha blitt brent i delstaten Northern Territory hvert år. Staten har bare 215.000 innbyggere, men flere 1.000 kilometer med strandlinje. Manetene har en hurtigvirkende gift som kan drepe innen fem minutter etter at du har blitt brent.

Verdens farligste strender


Drukning i tidevannsstrømmer

Brevard County, Florida.
I 2007 druknet ti mennesker i én såkalt Rip Current alene. Alle de drepte var surfere som utforsket nye områder som ikke ble patruljert av livvakter. Volusia County, også på østkysten av Florida, kom på andreplass med fem dødsfall.

Sanden dreper flere enn haien...

Båtulykker

Florida
Nok en gang på listen - i 2006 ble det rapportert 633 båtulykker ved Floridas kyster. 68 av disse var fatale. California hadde de respektive tallene 569/11. Mye båtaktivitet i disse områdene er begrunnelsen.

Les også: Slik overlever du haiangrep

Lyn

Florida topper også listen på antall lynnedslag på stranden. Mellom 1997 og 2006 døde 71 mennesker på grunn av lynet i delstaten. Populære strender som New Smyrna og Clearwater er ofte stengt for aktivitet i flere dager på grunn av den overhengende faren for lynnedslag.Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer