Verdens høyeste og raskeste hvinemaskin

Den tar deg 128 meter rett opp og slipper deg 90 grader rett ned. Du kan teste den fra 4. mai.

Barske dragstervogner for barske karer som tør dette ...
Foto: Cedar Point Foto: Cedar Point
Barske dragstervogner for barske karer som tør dette ...
Foto: Cedar Point Foto: Cedar Point Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Top Thrill Dragster heter den nye berg- og dalbanen som er klart til å slå opptil flere verdensrekorder når den skytes i gang i mai. Den blir verdens høyeste, verdens raskeste og den berg- og dalbanen i verden med lengst fall.

Har du lyst?

Dette er veien ned fra 128 meters høyde!
Foto: Cedar Point Foto: Cedar Point
Dette er veien ned fra 128 meters høyde!
Foto: Cedar Point Foto: Cedar Point Vis mer

Lyst?

Ville du prøvd Top Thrill Dragster, om du fikk anledning? (Avsluttet)
JAAA(70%) 2362
Ville vært litt redd, men kjørt likevel(18%) 614
NEIII, er du gal!(12%) 420
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Verdens høyeste og raskeste hvinemaskin

 1. Sjekk sammenlikningen!

Skroll ned for å lese mer


Det kommer kanskje ikke som noe sjokk at denne heftige konstruksjonen bygges i USA. Dette er landet hvor alt skal være stort – for ikke å si størst – og det er her vi finner de fleste berg- og dalbanene som hevder seg på rekordlistene med tittelhode raskest, høyest og brattest. Cedar Point heter fornøyelsesparken som huser denne sinnssyke berg- og dalbanen, og du finner den i Sandusky, Ohio. 28 millioner dollar er investert i den nye berg- og dalbanen; som tilsvarer nesten 187 millioner norske kroner.

Dragsterbil

Fornøyelsesparken kaller Top Thrill Dragster for en "strata-coaster", på grunn av høyden på konstruksjonen. Du sitter i bøtteseter i dragsterbil-liknende 16-mannsvogner som skytes i gang av et hydraulisk akselerasjonssystem. I løpet av fire sekunder har vognen akselerert fra 0 til 193 kilometer i timen, og den begynner oppstigningen til 128 meters høyde. Vel på toppen går det 90 grader rett ned, i 122 meter. I 100 meters høyde går vognene inn i en 270 graders spiral, og når dere treffer bunnen av det 122 meters lange fallet, er vognene igjen oppe i 193 kilometer i timen.

  Banens lengde: 853,4 meter
  Høyde oppoverbakke: 128 meter
  Grader oppoverbakke: 90 grader
  Grader fall: 90 grader
  Lengde fall: 122 meter
  Vinkel på vridning nedover: 270 grader
  Maks fart: 193 kilometer i timen

Bekymret?

Mange av oss vil bli noe bekymret over tanken på å befinne seg 128 meter over bakken, på toppen av en berg- og dalbane som kun har en utvei, og det er rett ned. Vanskelig å forestille seg hvor høyt 128 meter er, sier du? For sammenlikningens skyld kan vi informere om at Oslo Plaza er 117 meter høyt; Top Star Dragster er altså 11 meter høyere!

Vel oppe er det altså kun én vei ut av elendigheten, og det er 90 grader rett ned. Bekymret for å ramle ut av vognen? Det trenger du visstnok ikke være; alle passasjerene er sikret med T-bøyler som festes inn mot kroppen, samt setebelter. Dessuten opplyses det fra parkens side om at sentrifugalkraften vil dytte passasjerene inn i setene, så du skal altså ikke falle fremover.

Sikkerhetsregler

På grunn av at man må benytte setebelter settes det visse begrensninger med tanke på størrelse og form på passasjerene; forhold som kan spille inn er høyde, vekt og varierende kroppsproporsjoner – hva man nå legger i det.

Brillebruker? Dersom du må ha brillene på under turen, må de bindes fast med en stram reim bak hodet. Det er selvsagt ikke lov å ha med løse objekter under turen; man kan jo lett forestille seg hva som skjer med eksempelvis kameraer, vesker og lignende når vognen stuper 90 grader rett ned …

Fremdeles ikke siker på om du tør dette? Da råder fornøyelsesparken deg til å begynne i det små og kjøre noen av de mindre berg-og dalbanene i parken først, før du kaster deg på den største. Du har 16 berg- og dalbaner å velge i, i Cedar Point.

Rekorder

Top Thrill Dragster blir verdens høyeste og verdens raskeste berg- og dalbane. Den blir også blant verdens berg- og dalbaner med brattest fall; 90-gradersklubben består for øvrig av berg- og dalbaner i fornøyelsesparkene Paramount King's Dominion i Virginia i USA, Fujikyu Highlands i Japan, Discovery World i Taiwan og Knott's Berry Farm i California, USA.

Cedar Point er ikke helt ukjent med rekorder. De har hatt rekorden "verdens høyeste berg- og dalbane" tre ganger tidligere; rekordene har økt fra 38 meter til 62,5 meter til 94,5 meter og nå sist altså: 128 meter.

Ekstern lenk:Les mer om Cedar Point og Top Thrill Dragster på fornøyelsesparkens nettside.

 • Se hvordan Top Thrill Dragster er i forhold til Thundercoaster og Balder

  Mer om berg- og dalbaner

 • Balder i Liseberg: Nordens største berg- og dalbane

 • Las Vegas: Verdens høyeste fornøyelsespark

 • Test deg selv: Har du berg- og dalbaneskrekk?

 • Verdens heftigste berg- og dalbaner (juni 2001)

 • Ut å reise?

  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:

 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Skitips: Sjekk Skiguiden for beste norske skisted. Finn det beste anlegget for ditt behov, vurdert av leserne selv.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer