Verdens mest berømte tre

Juletreet finner vi i store deler av verden - her er historien.

Publisert
Sist oppdatert

Verdens mest berømte tre

 1. Celebre juletrær


Tradisjonen med juletrær stammer etter all sannsynlighet fra Tyskland, ifølge enkelte kilder fra rundt 700 etter Kristus. Ifølge en legende skal den britiske munken St. Boniface ha brukt en udekorert furu i sin misjonsvirksomhet i Tyskland. Formålet var å erstatte eiketreet som var hellig for druidene.

- La dette treet kalles Kristus tre, preket munken. Fra da av skal tyske stammer ha feiret julen med å plante en furu.

Eviggrønt i mange kulturer

Verdens mest berømte tre


Mange juleskikker stammer fra hedensk kultur, og har blitt knyttet sammen med feiringen av Jesu fødsel i senere tid. Det å ta med seg grønt inn i husene henger ikke opprinnelig sammen med kristendommen. For eksempel skal de gamle egypterne ha tatt palmegreiner inn i husene på årets korteste dag for å symbolisere livets triumf over døden. Romerne pyntet sine hjem med eviggrønne vekster i forbindelse med vinterfestivalen til ære for Saturn. Også kinesere har benyttet eviggrønt som et symbol på liv. Druider i Frankrike og England dekorerte eiketrær med gylne epler i forbindelse med solfesten.

Pyntede juletrær

I middelalderen ble det eviggrønne paradistreet dekorert med røde epler den 24. desember som et symbol på Adam og Evas synd og senere bortvisning fra Edens hage. I Strasbourg som nå er en del av Frankrike, dekorerte rik som fattig furutrær med farget papir, søtsaker og frukter. Også i Skandinavia ble nåletrær plassert inne i husene som et symbol på våren.

Juletrær er alltid eviggrønne, som et symbol på våren og livet. Treet holder seg grønt hele vinteren og gir håp og bevis på liv. I Estland og Latvia var det vanlig å pynte trærne med kunstige roser og tenne på dem. De håpet på denne måten å fremskynde våren.

Martin Luther har også fått æren for noe av juletretradisjonen. I 1510 skal han ha tatt med en liten furubusk hjem til sine barn, og pyntet den med lys for å illudere stjerner.

Tradisjonen sprer seg

Et typisk norsk juletre med elektriske lys, stjerne i toppen og hjemmelaget pynt.
Et typisk norsk juletre med elektriske lys, stjerne i toppen og hjemmelaget pynt. Vis mer

Ifølge leksikonet Caplex var juletreet var med sikkerhet i bruk i Tyskland på 1500-tallet. Skikken kom først til Norge på 1800-tallet. Helt frem til 1700-tallet har bruken av juletrær i forbindelse med feiring av Kristus fødsel holdt seg i området rundt Rhinen. Den første skriftlige beskrivelsen av juletrær stammer fra omkring 1531. I 1834 tok dronning Victorias gemal, Prins Albert, med det første juletreet inn i julefeiringen på Windsor Castle. I 1846 ble kongefamilien avbildet i Illustrated London News med juletreet i bakgrunnen, og det ble raskt siste mote i den engelske sosieteten. Denne tradisjonene har siden spredt seg over store deler av verden. I USA var det landets 14. president, Franklin Pierce, som i 1856 startet juletretradisjonen i Det hvite hus.

Lys og andre kunstigheter

Etter en tragisk brann i New York i 1917 der stearinlys på juletreet fikk skylden, fikk da femten år gamle Albert Sadacca ideen å lage elektriske juletrelys. Første år solgte Sadacca-familien hundre kjeder med elektriske julelys. andre året begynte de å bruke fargerike lyspærer, og en milliardindustri var i gang.

Kunstige juletrær så faktisk julelyset enda tidligere: På slutten av 1800-tallet ble trelignende metallstrukturer brukt i julefeiringen. Metalltråd ble dekorert med fjær, gjerne grønnfargede. På 30-tallet laget en børsteprodusent kunstige juletrær ved å ta i bruk samme teknologi som ved produksjon av toalettbørster.

 • Klikk her for å se noen av verdens mest celebre juletrær.
 • HA EN GNISTRENDE GOD JUL!

  Verktøy for reiselyst


  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer