Verdens mest eksklusive cruise

Få reiseopplevelser kan måle seg med et ekspedisjonscruise på Svalbard.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil nok kanskje stusse litt når vi kaller et cruise på en gammel isbryter for noe av det mest eksklusive du kan gjøre på ferie med bena plantet på et skipsdekk. Trange lugarer og små forhold er vel ikke det de fleste forbinder med eksklusivitet og cruise.

Da skal du bare lese videre, for vi mener det oppriktig.

Se store bilder fra cruiset rundt Svalbard her...

Eksklusivitet definert

Mange crusieskip byr nok på luksus, on-board aktiviteter og staslighet som du aldri vil finne på Svalbard Expedition Cruise. De er til og med billigere, de fleste av dem. Du kan for eksempel reise med RCCLs nyeste og verdens største cruiseskip; Independence of the seas, for en langt rimeligere penge.

MV Polarstar er et perfekt utgangspunkt for et cruise rundt Svalbard. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
MV Polarstar er et perfekt utgangspunkt for et cruise rundt Svalbard. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Der bor du på fem stjerners lugarer med balkong og kan velge og vrake i restauranter og aktivitetstilbud. Noe som absolutt er verdt de 15 000 kronene det koster deg for en snau uke om bord. Du kan til og med gå på skøyter inne i skipet om Middelhavssolen blir for sterk.

Det kan du ikke på cruise rundt Svalbard med isbryteren MV Polar Star. Men på den annen side vil du se mer is enn du noen gang har sett tidligere - dekket med så mye mer enn cruiseturister på bambi-ben.

Les om reiseopplevelsen og se store bilder fra turen i bildespesialen:

Fredag 6. juni, Longyearbyen


Det er en klar fin ettermiddag på Spitsbergen. Med 7 varme svalbardgrader og 92 gjester fra 12 forskjellige land klare til å borde MV Polar Star, er forventningene høye. Vi skal på cruise i et av verdens siste uberørte naturområder og oppleve noe ikke så mange er forunt.

Beskjeden på første skipsmøte er likevel nedslående for de som har satt seg inn reiseruten på forhånd. Vi får ikke navigert rundt hele øygruppen Svalbard som planlagt, på grunn av mye is i nord. Det er tidlig på sesongen, og iskappen over Arktis når helt ned mot 80 grader nord, eller toppen av Svalbards fastland.

Se store bilder fra cruiset rundt Svalbard her...

Litt leit, for det er jo på Østisen det er størst mulighet for å få se isbjørn - målet til mange av passasjerene. Et sted vi nå ikke kan passere.

- Folk flest er helt gale etter å se isbjørner. Det er nesten så de glemmer å se på alt det andre unike som dukker opp foran nesene deres, forklarer skipsdoktor Mark.

Utflukter i gummibåt gjør at du kan komme tettere på dyrelivet. Disse karene bryr seg mindre om turister.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Utflukter i gummibåt gjør at du kan komme tettere på dyrelivet. Disse karene bryr seg mindre om turister. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Han har vært med på flere cruise rundt Svalbard, men fortviler ikke.

- Folk kommer nok til å få se den hvite bamsen. Dette er antakeligvis den beste måten med størst sjanse for å se isbjørn i verden. Vi har sett flere på hvert eneste cruise jeg har vært med på, betrygger han noen bekymrede australske pensjonister.

Storkobbe i Kongsfjorden. Se flere dyrebilder i bildespesialen.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Storkobbe i Kongsfjorden. Se flere dyrebilder i bildespesialen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Den perfekte reiseform

Etter den klassiske introduksjonen til skipets praktiske sider og mannskap, legger vi i vei til Barentsburg.

Oppe på dekk står Arne Nævra og speider. Han er ikke den type mann du hadde funnet på et coctailcruise i Karibia. Med lang faretid som naturfotograf og filmmaker, er det ikke første gang den kjente nordmannen er på disse breddegrader. På cruiset skal han holde fotokurs for ivrige hobbyfotografer og profesjonelle.

- De som har vært her oppe en gang, får ofte det vi kaller "svalbardfeber". Noe som gjør at du bare må tilbake så fort som mulig, sier Nævra.

Han tror det er kontrastene som gjør at folk føler det slik. Den vakre og altoppslukende, men harde naturen som har drevet ekspedisjoner, gruvedrift, fangstmenn siden 1500-tallet og nå forskere og turister til Svalbard.

Nævra har selv reist mye rundt på øyene for å dokumentere naturen for blant annet NRK. Da reiser han gjerne på samme måten som vi skal på denne turen. På toppen av båten ligger en rekke zodiacer som skal brukes til landgang for å ta en nærmere kikk på alt fra gamle fangsstasjoner til hvalross og iskongen selv.

Vi fikk omsider sett åtte isbjørner på vår cruise på Svalbard. Se flere bilder av bjørnene i bildespesialen.   Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Vi fikk omsider sett åtte isbjørner på vår cruise på Svalbard. Se flere bilder av bjørnene i bildespesialen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


- Dette er den perfekte reisemåte for en som vil se Svalbard og hva øygruppen har å by på. Du kommer nære dyrene og naturen, samtidig som dyra kan holde den avstanden de trenger fra deg, forteller Nævra.

Les Arne Nævras tips til naturfotografen her...

Verdens nordligste samfunn


I dét vi legger inn i Barentsburg kommer kontrastene Nævra snakker om, ramlende over oss. Det lille gruvesamfunnet inne i Grønfjorden består av snaue 500 hoder fra Russland og Ukraina, og er typisk sovjettiden i oppbygging. Byggene er regulerte mursteinblokker og fargesterke trehus med en selvskreven statue av Lenin som vokter over hovedgaten.

Les mer om Barentsburg og se bilder fra gruvesamfunnet her...

Noen få sjeler vandrer målløst rundt i gatene, mens andre viser folkedans til turistene på det gamle samfunnshuset. Gruvedriften ligger på is etter en rekke ulykker her den siste tiden, senest en helikopterulykke som tok livet av flere arbeidere tidligere i år.

Det er som å vandre rundt i en siste liten kommunistisk enklave. Etter en tur innom den sterile baren på hotellet, går vi igjen går om bor i Polar Star for å seile til Ny-Ålesund.

Mister vi Norges siste ekte villmark? Diskusjon om turisme på Svalbard.

Den gamle jernbanen etter gruverdriften er verdens nordligste, som alt annet i Ny-Ålesund.
Den gamle jernbanen etter gruverdriften er verdens nordligste, som alt annet i Ny-Ålesund. Vis mer


Etter en nattseilas, kommer vi inn i den lille bosetningen med forskere en glitrende polarmorgen. På kaia er det full aktivitet med forskere. Sommeren er i anmarsj, og da flerdobler antallet innbyggere seg i verdens nordligste bosetning. Opp mot 200 forskere fra hele verden inntar da de små husene som fortsatt minner om kulldriften som tok sted her mellom 1916 og 1962.

Etter den store Kings Bay gruveulykken i 1962, hvor 21 mennesker mistet livet, ble driften stoppet. Etterspillene av ulykken førte til at Gerhardsen-regjeringen måtte gå av. I dag kan du gå inn i noen av husene og et lite museum for å oppleve hvordan gruvedriften foregikk - noe som helt klart gir en vekker på hvor godt vi lever i våre varme trygge hjem på fastlandet.

Bli med på scootertur på Østisen her...

Noen reiste likevel til Ny-Ålesund med andre hensikter enn gruvedrift. Mest kjent er kanskje vår landsmann, nasjonalhelt og polarfarer Roald Amundsen.

Ny-Ålesund har vært utgangspunkt for flere forsøk på å nå Nordpolen og andre arktiske ekspedisjoner, blant annet Roald Amundsens og Lincoln Ellsworths ferd med luftskipet Norge i 1926 og Umberto Nobiles ferd i 1928 med luftskipet Italia.

Rett utenfor bosetningen kan du fortsatt se masten luftskipet Norge var bundet til før Amundsen fløy over det geografiske nordpolpunktet 11. mai 1926. Da etter et døgn i luften.

- Nylig ble et tapet revet av veggen inne i huset hvor Amundsen pleide å bo i Ny-Ålesund. Da kom gamle tegninger som Amundsen selv hadde skriblet på veggen frem. De er kart og beskrivelser på hvordan han skulle nå polpunktet, forteller en av guidene.

En ting han også fullførte - på begge sider av kloden.

Ekspedisjon i stillheten

Mange polfarere beskriver det mest fasinerende med sine bragder, er stillheten og nærheten til naturen du får i det store isødet. Vi er heldige med været på vår ferd oppover vestkysten av øygruppen, og ved 80 grader nord får vi også en smak av den fantastiske isolasjonen vi befinner oss i.

Linie akevitt hører hjemme ved passering av 80 grader nord, så nære du kan komme med vanlig skip til Nordpolen. Isbryteren Polarstar gikk enda litt videre.   Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Linie akevitt hører hjemme ved passering av 80 grader nord, så nære du kan komme med vanlig skip til Nordpolen. Isbryteren Polarstar gikk enda litt videre. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


En hver passering av denne breddegraden feires med høylytt akevitt på dekk, men det er først når klokken tikker over midnatt, passasjerene har lagt seg og solen fortsatt henger sløvt klokken to på himmelen, du opplever den lydløse polarnatten.

Det er også da det virkelig går opp for deg hvor heldig du er som får oppleve dette - hvor eksklusivt det er å ikke høre en lyd og bare la naturen synke over deg.

Da snakker vi om en enestående reiseopplevelse lite annet kan måle seg med i den ellers så bråkete verden vi lever i. Eksklusivt på alle mulige måter.

Se bilder fra stedene vi stoppet i bildespesialen og les mer om dyrene og opplevelsene i bildetekstene.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer