Verdens mest øde sted

Herfra tar det ukevis å komme seg til sivilisasjonen.

Klarer du å gjette hvor verdens mest øde sted ligger? Svaret finner du i denne artikkelen. Foto: Colourbox
Klarer du å gjette hvor verdens mest øde sted ligger? Svaret finner du i denne artikkelen. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi nordmenn er glade i naturen, og vil helst nyte den helt for oss selv. Og ja, det er god nok boltreplass for oss knappe 4,8 millionene som bor her.

Vi er omtrent 16 innbyggere per kvadratkilometer, skal vi tro SSB, men 80 prosent av oss bor i tettbygde strøk, og der er folketettheten 1.595 personer per kvadratkilometer. Vi klumper oss altså sammen, likevel.

Men hvor i verden er det aller mest øde?

Vitenskapsmagasinet New Scientist har funnet ut av dette, ved hjelp av statistikk og undersøkelser gjort av EU-kommisjonens Joint Research Centre, og Verdensbanken.

Det viser seg faktisk at det ikke lenger er så mange virkelig øde steder igjen på kloden vår.

Så øde må det være

Fastsettelsen av et øde sted er nemlig en beregning av hvor lang tid det ville ta å reise til nærmeste by med minst 50.000 innbyggere enten over land eller vann. Ved å kombinere informasjon om terrenget, veinettet, toglinjer og eventuelle vannveier, har New Scientist kommet frem til at mindre enn ti prosent av verdens landmasse er mer enn 48 timers reise (til lands og vanns, ikke i lufta) fra nærmeste by.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer