Verdens mest spektakulære påskefester

Håndmalte egg, påskeharen og appelsin i hytteveggen er vel og bra, men mange steder i verden er feiringen er langt mer spektakulær og fargerik enn dette. Bli med å se hvordan påsken blir markert i Mexico, Italia, på Filippinene og i USA.

Publisert
Sist oppdatert

Artikkelen ble første gang publisert 28. mars 2002, men er oppdatert før påsken 2003.

ANTIGUA, GUATEMALA: Påsken er de store prosesjonenes tid - her fra Guatemala.
Foto: Geir Wangsmo
ANTIGUA, GUATEMALA: Påsken er de store prosesjonenes tid - her fra Guatemala.
Foto: Geir Wangsmo Vis mer

Følelsesladde prosesjoner akkompagnert av sørgemusikk og høylydt gråt, er et vanlig syn i mange katolske land. Noen steder får påskefeiringen enda sterkere koloritt. Mexico og Filippinene er to land som er kjent for svært utrykksfulle markeringer av høytiden.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Skroll ned for å lese mer om påskefeiringen.

Den første påske

Ifølge Aschehoug og Gyldendals Store norske leksikon er påsken en gammeltestamentlig fest feiret til minne om utgangen fra Egypt (Mosebok 12 og 13; 5 Mosebok 16, 1-8) Påskelammet ble slaktet i templet og spist med familien sammen med ugjæret brød og grønnsaker om kvelden den 14. dag i måneden nisan, som tilsvarer april. Grunnet Jesu lidelse, død og oppstandelse i påsken, ble høytiden den første kristne høytid og kirkens største fest. Regelen for fastsettelse av påskefesten ble gitt ved kirkemøtet i Nikaia 325 år f.Kr. Påskesøndag skal falle på den første søndag etter den første fullmåne etter vårjevndøgn (21.mars). De ortodokse kirkene i Øst-Europa bruker en annen beregning som gjør at deres påskefeiring vanligvis faller senere enn påsken i Vest-Europa.

Selve ordet påske har sin opprinnelse i de hebraiske pæsah

Påskeegget

Påskeegget, for ikke snakke om påskeharen, har lite med gammeltestamentlige tradisjoner å gjøre, men hvor i all verden kommer denne skikken fra? Aschehoug og Gyldendals Store norske leksikon mener skikken har sitt opphav i middelalderen, og henger sammen med fasteskikker og velsignelse av det kommende års grøde. Forfatteren Rowland Purton skriver noe ganske annet i sin bok Festivals and Celebrations:

"Det var i Mesopotamia at kristne først ga egg til sine venner til påske for å minne dem om Jesu oppstandelse."

Påskeharen er et symbol på fruktbarhet, og skal ha sin opprinnelse i den keltiske gudinnen Eostre, som også symboliserer fruktbarhet. Men hvor kommer den angloamerikanske påskekaninen fra? Ifølge nettstedet Howstuffworks.com er tradisjonen med Easter Bunny bygget på en gigantisk misforståelse. Howstuffworks.com skriver at mye av grunnen til at haren som påskesymbol har blitt til en kanin, er at det er vanskelig å skille de to langørede pattedyrene fra hverandre.

Påskefeiringene - mer enn appelsin i hytteveggen


Se hvordan det gjøres i Mexico, Filippinene og USA.

 • Påskefeiringen verden over
  - glimt fra noen av verdens mest særegne påskefeiringene.
 • Mest pop i påsken
  - påskefjellet har fått knallhard konkurranse fra sydensola.
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer