Verdens mest spektakulære påskefester

Håndmalte egg, påskeharen og appelsin i hytteveggen er vel og bra, men mange steder i verden er feiringen er langt mer spektakulær og fargerik enn dette. Bli med å se hvordan påsken blir markert i Mexico, Italia, på Filippinene og i USA.

Publisert
Sist oppdatert

Artikkelen ble første gang publisert 28. mars 2002, men er oppdatert før påsken 2003.

Følelsesladde prosesjoner akkompagnert av sørgemusikk og høylydt gråt, er et vanlig syn i mange katolske land. Noen steder får påskefeiringen enda sterkere koloritt. Mexico og Filippinene er to land som er kjent for svært utrykksfulle markeringer av høytiden.

Skroll ned for å lese mer om påskefeiringen.

Den første påske

Ifølge Aschehoug og Gyldendals Store norske leksikon er påsken en gammeltestamentlig fest feiret til minne om utgangen fra Egypt (Mosebok 12 og 13; 5 Mosebok 16, 1-8) Påskelammet ble slaktet i templet og spist med familien sammen med ugjæret brød og grønnsaker om kvelden den 14. dag i måneden nisan, som tilsvarer april. Grunnet Jesu lidelse, død og oppstandelse i påsken, ble høytiden den første kristne høytid og kirkens største fest. Regelen for fastsettelse av påskefesten ble gitt ved kirkemøtet i Nikaia 325 år f.Kr. Påskesøndag skal falle på den første søndag etter den første fullmåne etter vårjevndøgn (21.mars). De ortodokse kirkene i Øst-Europa bruker en annen beregning som gjør at deres påskefeiring vanligvis faller senere enn påsken i Vest-Europa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer