Verdens minst bråkete billøp

Stor fart og lange distanser. De konkurrerer med bil i Australia i disse dager, men dette er likevel ikke et tradisjonelt billøp. Kjøretøyene er nemlig soldrevne.

Sungroper heter denne doningen, og her ser du teamet bak. Foto: David Hancock/World Solar Races Foto: Foto: David Hancock/World Solar Races
Sungroper heter denne doningen, og her ser du teamet bak. Foto: David Hancock/World Solar Races Foto: Foto: David Hancock/World Solar Races Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De merkelige farkostene suser gjennom Australias outback i kjempefart. Et nederlandsk team har akkurat satt verdensrekord på strekningen mellom Darwin og Adelaide. Uoffisielt krysset bilen Nuna II målstreken etter 30 timer og 54 minutter etter å ha tilbakelagt 3010 kilometer. Det gir en snittfart på rundt 97 kilometer i timen. Ganske imponerende med tanke på at det er solenergi som står for fremdriften.

Se bilder av bilene herDarwin og Adelaide – kart

World Solar Challenge

22 farkoster er med på World Solar Challenge i Australia nå, og etter fire dager på veiene, er alle bilene fortsatt kjørbare. Målet med løpet er blant annet å fremme utnyttelse av solenergi og alternative energiformer. Deltakerne er lag og enkeltpersoner fra mange ledende universiteter og selskaper verden rundt. Utfordringen ligger minst like mye i forberedelsene til løpet, som selve løpet. Bilene må kunne gå mer enn 3.000 kilometer fra Darwin til Adelaide, kun drevet av solenergi.

For syvende gang

Årets løp er det syvende i rekken siden 1987. Første gang denne konkurransen ble arrangert, var det 23 biler med i løpet. Vinneren avsluttet med en snittid på 67 kilometer i timen. I 1999 var hele 43 team med i konkurransen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer