Verdens morsomste lokalavis

En av de beste måtene å bli kjent med lokale forhold på når du reiser, er å lese lokalavisen. Dette må være en av tidenes beste:

Verdens morsomste lokalavis
Publisert
Sist oppdatert

"Alle nede ved krysset i veien så antakeligvis det jeg så i går ettermiddag.

Trafikken hadde stoppet helt opp og var blokkert i minst 20 minutter som følge av at vår alles gode venn Oscar lå rett ut midt i veien.

Han var ikke bevisst og lå med armer og ben til alle kanter. Venner samlet seg rundt ham og prøvde å vekke ham til live, for Oscar er en stor mann som veier mer enn de fleste kan løfte.

Så hvordan havnet Oscar opp på denne måten? Vitner til ulykken sier han var påvirket av et par cervezas for mye, mens han viste frem sirkustriks på motorsykkel for innbyggerne våre.

Frisk håndtering av motorsykkelen, gjentatte sirkelstunt og vinking til venner er nødvendigvis ikke en god kombinasjon når man har drukket et par for mye.

Så resultatet ble....slam, bam...thank you madam, and right to the ground.

Voksende trafikk ble etter hvert geleidet over i motgående kjørebane.

Oscar fikk ingen varige skader etter hendelsen og har det fint igjen i dag. Vi er glad ingen ble skadet og takker deg Oscar for den gode historien."

Surfing er en fin måte å få tiden til å gå på i Mal Pais, og bølgene er perfekte.
Surfing er en fin måte å få tiden til å gå på i Mal Pais, og bølgene er perfekte. Vis mer


Hysterisk på kanten

Slik lyder hovedsaken i lokalavisen The Dirt Road, torsdag 3. juli i år. Den engelskspråkelige avisen blir gitt ut i det lille lokalsamfunnet Mal Pais, en relativt avsidesliggende liten landsby på Stillehavssiden av Costa Rica.

Jeg plukket opp prakteksemplaret av lokaljournalistikk første kvelden jeg ankom det lille stedet, som består av en lang og svært dårlig grusvei med et kryss hvor veien til sivilisasjonen fører. Veien og samfunnet strekker seg langs stranden, hvor små hus og hoteller ligger tett i tett. I vest har du fantastiske hvite strender, i øst de jungelkledde åsene på Nicoya-halvøyen.

Det er ikke så mye struktur i trafikken her - men snart kommer det kanskej opp noen skilt som kan føre til det bedre? Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Det er ikke så mye struktur i trafikken her - men snart kommer det kanskej opp noen skilt som kan føre til det bedre? Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Grunnen til at avisen er engelskspråklig, er den store andelen internasjonale innflyttere som bor på stedet.

Ved første øyekast ser Mal Pais ut som et utrolig vakkert lite sted med et litt hippiepreget samfunn. Veien(e) er grusomme og firehjulsstrekk, ATV eller motorsykkel er et must for å transportere seg rundt i området. For å få en smak av de lokale forholdene, er det bare å slå opp i siste utgave av The Dirt Road.

Lokalaviser er kanskje det beste stedet å begynne å orientere seg når du er på reisefot og kommer til et nytt sted. De forteller om stedet, hva som skjer, hva og hvem du skal passe deg for og hvordan du skal more deg. Under blar vi gjennom en utgave av The Dirt Road.

Tyver på fære

"Tidlig torsdag morgen ble et hus plyndret mens eieren lå og sov. Huset har lite eller ingen form for alarm eller sikkerhetstiltak og eieren er en lokal tico-forretningsmann.

Alt av elektronikk, TV og kamerautstyr ble stjålet. Eieren av huset er sikker på identiteten til tyven, og garanterer å møte opp på gårdsplassen hans når han minst venter det. Ingen anmeldelse vil bli levert til politiet, eieren er bestemt på at han kan jage tyven ut av byen på egenhånd."

Tyveri er åpenbart et problem i det lille samfunnet, og mye avisen er dedikert til akkurat dette problemet. Så kommer veiene som hovedoppslag nummer to. Veien kan vel ifølge norske forhold ikke en gang beæres med ordet "standard", men det er lastebilsjåførene som skaper mest problemer.

Strendene i Mal Pais er lange, brede og utrolig vakre. Forholdene blandt befolkningen kan også sies å være bedagelige... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Strendene i Mal Pais er lange, brede og utrolig vakre. Forholdene blandt befolkningen kan også sies å være bedagelige... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Dugnadsånden lever

Ingen skilter finnes langs veien i Mal Pais, så nå har avisen tatt initiativet til å lage skilt med fartsgrenser og andre viktige trafikkregler.

" Vi har stadig lastebilsjåfører som kommer i samband med all byggingen i området. De viser ingen respekt for skolebarn, fotgjengere og bruker luftbremsen tidlig om morgenen - noe som vekker barna våre og skremmer sarte sjeler.

Derfor oppfordrer vi at alle som kan stille opp for å hjelpe til, eller donere planker, gammel maling og lignende - til å møte førstkommende lørdag foran Ronny's supermercado. Så vi endelig kan få skilter her..."

Fløyteblåsern


På side to finner du også den lille spalten "ding dong kjære nabo". Her kan leserne fortelle om ting de mener naboene burte rette på.

"Kjære støyende nabo. Jeg bor ved Playa de Carmen (strand) og hver eneste kveld spiller du musikk så høyt at barna mine ikke får sove. Er det mulig å skru den ned litt ved halvni-tiden eller kanskje bruke høretelefoner?

Kan du i hvert fall spille noe annet enn den hardrocken? Takk, hilsen frustrert."

Spalten ser ut til å ha sin funksjon, når du leser "oppklarte ding dong saker" lenger ned på siden. Personen som fant en hageslange i vanntanken sin utenfor huset, og som ledet ned til en annen tomt, er nå glad for at naboen spør hver gang han trenger vann til noe i stedet for å ta seg til rette.

Verdens morsomste lokalavis


Hva er nytt på super'n?

Dette er en mer forbrukerrelatert side i avisen. Journalisten er veldig fornøyd med de to største supermarkedene langs veien, som er Frank's drevet av Frank, og Ronny's drevet av Ronny.

Han påpeker at disse matbutikkene var det første tegnet på at Mal Pais ble en by tilbake i tiden (10 år siden), da alle handlet fra grønnsaksbilen som rullet rundt og ropte ut dagens tilbud, samt kjøpte fisk fra båtene i havnen.

Denne ukens nyheter i hyllene blir gått gjennom med tanke på vekt, kvalitet, pris og økologiske aner. Konklusjonen er at det har kommet en ny konkurrent til Pringles - chips som heter Kryzpo og er fra Chile. Den er litt billigere og har mange smaker, mens den nye Delux Mixed Fruit fra California er skandaløs og en katastrofe i seg selv.

Lokalaviser gir ofte en god guide til hva du kan forvente deg på et nytt sted - og ikke minst en latterkrampe.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Lokalaviser gir ofte en god guide til hva du kan forvente deg på et nytt sted - og ikke minst en latterkrampe. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Fest, moro og annonser

I spalten for festanmeldelser kan du lese om de 1.000 østersene som ble konsumert til stor jubel på lanseringsfesten til den nye restauranten Product C, hvordan alle snakket med gamle og nye venner til klokken rundet fem om morgenen.

Kjøkkenspalten prydes med overskriften "Beste jævla sjokoladekaka i verden", før du treffer på kunngjøringene, hvor denne stikker seg ut:

"Gratulerer med dagen til Action Dave som fylte år lørdag den 22. juli. Beste forsinkede ønsker fra alle de som ikke ble invitert i festen din..."

Vil du kjøpe en motorsykkel, kan Dave selge deg en 250 kubikk Honda MED papirer, som det står uthevet. Tatt i betraktning, ser jeg få motorsykler, men noen biler med skilt under mitt opphold i Mal Pais.

Kloke ord

Du finner så klart tidevannskart og føremelding for surfeforhold på bakerste side, samt noen kloke ord før helgen. Noen sitert kjente filosofer, andre ikke...

"Men ikke spør meg hvor jeg skal når jeg reiser i denne endeløse verden, hvor hvert steg jeg tar er mitt hjem" - Dogen

"Drøm som du skal leve til evig tid, lev som du skal dø i dag" - James Dean.

"Folk vil alltid ha sex" - ukjent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer